Virológusok a kínai vakcináról: egy harmadik, más típusú oltás beadása is indokolt lehet

2021.06.02 19:39

Több virológus jó megoldásnak tartaná, ha más típusú oltást is kaphatnának azok, akiket kínai vakcinával oltottak be, és kevés antitest van a szervezetükben. Rusvai Miklós virológus szerint a kínai vakcina jó, de a döntéshozóknak lépniük kellene az őszi, esetleges 4. hullám előtt. Boldogkői Zsolt úgy véli: más vakcináknál is előfordul, hogy nem alakult ki védettség az oltás után. Az ATV Híradójának riportja.

 
"A hatóságokat én arra kérem, körültekintően járjanak el, mondjanak A vagy B-t" - a kínai vakcina minél gyorsabb engedélyezését sürgette korábban Orbán Viktor az állami rádióban. A miniszterelnök arról beszélt, hogy több tucat ember hal meg naponta, miközben több millió kínai vakcina szinte már másnap rendelkezésre áll.
 
"Több mint 1 millió ember élete került biztonságba azzal, hogy a kínai Sinopharm oltását kapták meg" - jelentette ki korábban Szijjártó Péter külügyminiszter. Ezen a héten pedig megállapodás született, hogy a debreceni Nemzeti Oltóanyaggyár alkalmas lesz a koronavírus elleni kínai vakcina előállítására is.
 
Közben egy Facebook-csoportot is létrehoztak azok, akiknek negatív lett az antitestszint-tesztjük a Sinopharm-vakcina beadása után. Már Orbán Viktornak is írtak.
 
"Akinél azt mutatják ki, hogy alacsony az antitest szint, nem biztos, hogy nem jelent védettséget" - figyelmeztet a virológus, aki szerint ugyanakkor az sem biztos, hogy védett az illető, így egyfajta hamis biztonságérzet alakul ki.
 
"Ez általában a kínai vakcinánál jön elő, hogy az idősebbek esetében nem keletkezik megfelelő immunválasz a köpenyfehérjékkel szemben. Hozzáteszem: a többi vakcinánál is van ilyen jelenség csak nem ilyen arányban" - mondta Boldogkői Zsolt.
Rusvai Miklós szerint a Sinopharm egy jó vakcina, és az oltottak nagy többsége estében hatásos. Ugyanakkor a döntéshozóknak még az őszi esetleges 4. hullám előtt foglalkozni kellene azzal, hogy újabb oltást kaphassanak azok, akiknél valamiért nem alakul ki a védettség. Ilyen esetekben szerinte célszerű más típusú vakcinával egy 3. oltást beadni.
 
Az ATVhíradó megkérdezte a szaktárcától, gondolkoznak-e abban, hogy esetleg azok, akiknél nem alakult ki a védettség, kaphassanak még ősz előtt egy 3., másik típusú oltást is, de erre nem válaszoltak.
 
A Koronavírus Sajtóközpont annyit írt: "a baloldal oltásellenes kampányának kezdettől része a keleti vakcinák elleni hangolás. A Sinopharm hatásos, ugyanakkor a sejtes immunválasz kimutatására alkalmatlan az antitestvizsgálat. Szerintük a kínai vakcina ugyanolyan hatásos, mint az összes többi vakcina."
 
atv.hu
 
 
 
 
 

Kék hírek

2022.01.19 10:14
Engedély nélkül vezető sofőrrel szemben és anyagi káros balesetek helyszínén intézkedtek a rendőrök...
2022.01.18 13:03
Az Avasalja útra riasztották a mezőkövesdi tűzoltókat. illusztráció   Az eset kedd délelőtt történt. A tűz egy...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Hírek, aktualitások

2022.01.20 09:02
A beoltottak száma 6 325 143 fő, közülük 6 069 677 fő már a második, 3 437 335 fő pedig már a megerősítő...
2022.01.20 08:03
Így már szputnyikkal oltottak is könnyebben utazhatnak majd. Bálint Ildikó Tünde bőrgyógyász rezidens beolt...
2022.01.20 07:24
Egyelőre kilencen vannak és a klímavédelem melletti elköteleződésen kívül közös bennük, hogy részt vettek...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu