Újra próbálnak a Miskolci Nemzeti Színházba

2020.05.22 11:55

A Francia rúdugrás című vígjátékkal és a Szerelmes Shakespeare-rel nyitott újra a színház. Ugyan nézők még nem láthatják újra a társulat játékát, de a színművészek már elkezdhették a próbát. Egyelőre maszkban készülnek a legújabb bemutatókra. Konkrét időpont nincs, de a társulat bízik a mihamarabbi kezdésben.

Maszkban és civilben, de már a színházban, együtt próbálhatnak a színészek. A Francia rúdugrás próbái a Kamarában kezdődtek meg. A szórakoztató darabból kiderül majd, hogy mit akar a nő és mit a férfi, ha felszikrázik a tűz, vagy éppen kezd megszűnni köztük a kémia. Egyelőre még szövegkönyv van az alkotók kezében, mert a kimaradt próbaidőszak miatt időbe telik újra felvenni a fonalat. „Én egy betűre sem emlékeztem – vallotta be Czakó Julianna színművész –, de most, hogy elkezdtük lejárkálni, meg látjuk egymást, meg a szöveget meg, hogy itt miről is van szó, azért csak lassan eszünkbe jut.”
 
Fotó: Végh Csaba
 
A Nagyszínházban is letakarva pihen még a nézőtér, a színpadon viszont már nagy a mozgás. Készül a Rómeó és Etelka, pontosabban inkább a Szerelmes Shakespeare. A rendelkező próbán itt is maszkban elevenednek meg a karakterek, de a színészek számára már az öröm, hogy három dimenzióban láthatják egymást. „Nyilván rossz érzés picit azért maszkban próbálni - mondta Rózsa Krisztián színművész -, mindenkinek csak a szemét látod, próbáljuk betartani a távolságot. Vigyázunk egymásra, de sokkal jobb itt lenni, és valós emberekkel kommunikálni és próbálni, mint otthon, a konyhádban egy telefonon.”
 
A Szerelmes Shakespeare próbái már a veszélyhelyzet kihirdetése, a színház bezárása előtt elkezdődtek. Azóta viszont eltelt két hónap, és mindenki más emberként tért vissza. A lelkesedés töretlen, a színészek motiváltan és boldogan próbálnak, holott még nem tudják, mikor gördülhet fel a függöny újra a nézők előtt. „Nem lehet tudni egyelőre semmit - árulta el Szabó Máté, művészeti vezető, rendező. - Bízunk benne, hogy hamarosan valóban megnyitunk, mert igazából csőre töltve várjuk azt a helyzetet, ami a nézőknek való előadást jelenti és nem a csupán a próbát.”
 
A járványügyi helyzet miatt márciusban félbeszakadt próbák folytatására végre lehetőséget kaptak a színházak országszerte – írta közleményében a színház. Miskolcon Szabó Máté rendezésében a Szerelmes Shakespeare, Mohácsi János rendezésében a Francia rúdugrás, valamint a Miskolci Balett táncadaptációja, a Gépnarancs munkálatai indulhatnak újra.
 
Ezen kívül az új évad előadásainak próbáit is elindítja a színház a nyár folyamán, hogy ha a járványügyi helyzet is úgy engedi, azonnal elkezdődhessenek az előadások.
 
Az elmaradt előadások pótlásáról gondoskodik a teátrum, amint a színház megnyithatja kapuit a közönség előtt is, ezeket az előadásokat azonnal műsorra tűzik. A meg nem tartott előadásokra váltott jegyek és bérletek az új időpontokra automatikusan érvényesek, ezért fontos, hogy azokat őrizzék meg! A Ne válts vissza jegyet mozgalomhoz Miskolc is csatlakozott. A kezdeményezés célja, hogy a nehéz helyzetbe került művészeti intézményeket azzal is segítsék a nézők, hogy megváltott jegyeik árát nem kérik vissza.
 
Színházunk minden munkatársa örömmel fogadta a próbák folytatásának lehetőségét, hiszen nekünk is nagyon hiányoznak az előadások, a lelkes és odaadó miskolci közönség. Hetente több tízezren követték a színház online közvetítéseit, melyet ezúton is köszönünk. Reméljük, hamarosan újra találkozhatunk, és nézőink elmondhatják: Újra itt a helyem!” 
 
- zárul a teátrum közleménye.
 
Miskolc Televízió / minap.hu
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kék hírek

2020.05.27 07:15
Garázdaság vétsége miatt emelt vádat az ügyészség.   Két férfi január 18-án este egy tiszaújvárosi sörözőben italozott. Egyikük ittas állapotban a kiszolgálópult előtt minden ok nélkül...
2020.05.26 13:11
Két kamion ütközött össze a 38-as főúton, Tokaj és Rakamaz között május 26-án.    A délben történt balesetről a katasztrófavédelem azt írja, hogy rakamazi és nyíregyházi tűzoltók...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Hírek, aktualitások

2020.05.27 11:13
Bár ha most kinézünk az ablakon: 'hát... most éppen nincs strandidő! A létesítményekben azonban már a karbantartások utolsó fázisában járnak, így várhatóan semmi akadálya nem lesz annak, hogy...
2020.05.27 10:17
A felhatalmazási törvény visszavonásáról szóló javaslatba eldugott ötlet értelmében a tiszti főorvos kezdeményezhetné a válsághelyzet elrendelését és visszavonását.   Izgalmas dolgot...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu