Újabb nyersanyaghiány fenyeget: nagy drágulás jöhet a boltokban

2021.02.28 06:23

Hamarosan hiány alakulhat ki a műanyagok európai piacán, elsősorban azért, mert hiánycikké vált a gyártásukhoz szükséges egyik nyersanyag. A műanyag zacskóktól a palackokig minden műanyagot érintő probléma elkerülhetetlen áremelkedésekkel fenyeget.

Fotó: Pixabay

 

Több tíz ezer európai műanyaggyártó érte súlyos csapásként, hogy megdrágult a termékeik előállításához szükséges műanyag granulátum ára. A fontos nyersanyag hatéves csúcsra drágult, miután az erős kereslet az ellátás gyengeségével párosul - írja a Finacial Times. (Közben kiderült, hogy Magyarországon az elmúlt két hónapban 50 százalékkal ment fel az ára - a szerk.)
 
A baj az elmúlt év végén alakult ki, amikor Európában az újabb bezárások után újra élénkülni kezdett a kereslet. A helyzet a fogyasztói termékek sokaságának drágulásával fenyeget, mivel a termelők és a kereskedők nem tehetnek mást, mint hogy áthárítják a végfelhasználókra a drágulást.
 
A műanyag granulátumot elsősorban a polietilén- és polipropilén-gyártásban használják, áruk december óta 25 százalékkal, tonnánként 1500 euróra nőtt. Ilyen árszintre utoljára 2015-ben volt példa - derül ki az ICIS piaci információs szolgáltató adataiból. Eközben eltűnt az áru is a piacról, mivel lelassult a nyersanyag szállítása. Ez "katasztrofális" hatással jár az iparágban - mondja Ron Marsh, a Polymers for Europe Alliance szakmai szervezet vezetője.
 
Vannak olyan üzemek, amelyek kifogytak a nyersanyagból, másoknak vannak még készleteik, de hamarosan azoknál is ugyanez lesz a helyzet - fejtegette a szakember. Renato Zelcher, az olasz Crocco polietilén-gyártó vállalat vezérigazgatója szintén drámaian fogalmaz. Szerinte válságba került a műanyaggyártó iparág, az áremelkedés saját cégét tragikus helyzetbe hozza.
 
Régen minden jobb volt
 
Európában körülbelül ötvenezer kicsi és közepes műanyagtermék-gyártó vállalat tevékenykedik, amelyek a legkülönbözőbb fajta műanyag granulátumokból állítanak elő élelmiszer-csomagolásra való termékeket, műanyag zacskókat, tárolóedényeket és palackokat. Nemrégiben érkezett hír arról, hogy veszélyezteti a koronavírus-vakcinák gyártását azoknak a műanyag zsákoknak a hiánya, amelyekkel az oltást készítő üstöket kibélelik. Ez is mutatja a gyártási probléma jelentőségét.
 
A műanyagok ára az ezredfordulót követő két évtized túlnyomó részében Európában a világ többi részével összehasonlítva alacsony volt, ám az elmúlt hónapokban a hiány és az erős kereslet találkozása miatt megállíthatatlan volt a drágulás. Támaszt adott az áraknak az is, hogy a műanyagok végső nyersanyaga, a kőolaj is drágult az elmúlt időszakban és ősszel az erős hurrikánszezon és a konténerhiány miatt csökkent az európai polietilén-import az USA-ból.
 
A gyártóknak egyelőre biztonságot nyújt mindez ellen, hogy hosszú távú megállapodások alapján szerzik be a műanyag granulátumot, amelyek rögzítik az árakat, ám Zelcher szerint, ha ez nem így lenne, akkor kisvártatva csődbe mennének a cégek.
 
A fogyasztó bőrére megy
 
Az elmúlt hónapok nyersanyag-áremelkedése miatt a műanyagok gyártásával elérhető profitráta elvékonyodott - mondja Marsh. Emellett a műanyag granulátum raktárkészleteinek kiürülésével párhuzamosan a műanyag termékek készletei is aggasztóan alacsonnyá váltak. Ha a kínálat még egy hónapig alacsony marad, akkor az áruházláncok ki fognak fogyni a termékeik becsomagolásához szükséges műanyagból - tette hozzá. És a baj nem csak a napi fogyasztási cikkeket érinti, hanem a polimeralapú higiéniai termékeket is, amelyek közül a legismertebbek az arcmaszkok.
 
Komócsin Sándor
napi.hu
 
 
 
 
 

Kék hírek

2021.04.14 10:13
A 37-es számú főúton 2021. április 14-én 1 óra után Gesztely irányából Miskolc felé közlekedett személyautójával egy külföldi állampolgár.  Fotó: police.hu   Az elsődleges...
2021.04.13 10:11
A Miskolci Rendőrkapitányság egyenruhásai 2021. április 12-én járművezetés az eltiltás hatálya alatt szabálysértés elkövetése miatt egy főt vettek szabálysértési őrizetbe. Az illetékes...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

A covid-os betegek otthoni ápolása

2020.12.18 16:39
A covidos betegek otthoni ápolása Tanácsok a Pécsi Tudományegyetemről Hasznos videó! Tekintse meg!   Milyen gyógyszerekkel csillapítsunk lázat koronavírus esetén? Szedjünk-e vitaminokat, köhögésre gyógyszert covid alatt? Szabad-e párásítani, illóolajat használni? Szedjünk-e vérhígítót?...

Hírek, aktualitások

2021.04.14 09:04
Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 037 023 fő, közülük 1 290 709 fő már a második oltását is megkapta. 3597 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 731 675 főre...
2021.04.14 07:47
Elképzelhető, hogy ősszel a Semmelweis Egyetemen  “a védettséget figyelő, vagyis az antitest kimutatására irányuló vizsgálatot kezdeményez” - mondta Merkely Béla rektor a Népszavának. A napilap...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu