Ügyesebbek az idősebbek a környezetvédelemben, mint a fiatalok

2020.03.25 16:51

Úgy tűnik, hiába hirdetik hangosan a környezetvédelmet és a klímaváltozás elleni harcot a fiatalok, az idősebb generációk még mindig jobbak benne – legalább is ez derül ki egy friss tanulmányból, ami a britek környezettudatos törekvéseit vizsgálta.

Az ezredfordulósok (millennials) és a Z-generációsok általában szeretik az úgynevezett baby boomer generációt, vagyis az 1940 és 1959 között születetteket, valamint az X-generációsokat, vagyis az 1960 és 1983 között születetteket hibáztatni gyakorlatilag mindenért: a gazdaság hanyatlásáért, az ingatlanpiac összedőléséért, a munkaszféra kifáradásáért, és a környezetszennyező magatartásért is, aminek az eredményét most már elég komolyan érezzük is. Bár utóbbi vitathatatlantényleg ezek a generációk felelősek a klímaváltozás egyre durvuló hatásaiért -, úgy tűnik, nem a fiatalabbak, hanem az idősebbek tesznek többet a folyamat megfékezéséért.
 
Egy brit tanulmány kimutatta, hogy az 4003 megkérdezett alapján a Z-generáció és az ezredfordulósok kevésbé környezettudatosak, mint a baby boomerek. Újrahasznosítás terén például a boomerek 84 százaléka nyilatkozta azt, hogy valószínű, hogy használna szelektív kukákat, míg a 25-34 évesek között ez az arány mindössze 66 százalék.
 
Hasonló különbségek jelennek meg az étkezésnél is: a boomerek nagyobb arányban esznek szezonális zöldségeket és gyümölcsöket (47 százalék összevetve a 35 százalékkal), fogyasztanak kevesebb húst (34 százalék a 28 százalékkal szemben), gyakrabban kerülik el az egyszer használatos csomagolást (66 százalék az 54 százalékhoz képest). A boomerek jobbak abban is, hogy helyi élelmiszereket vásároljanak – 63 százalékuk tesz így, szemben a fiatalok 45 százalékával, ráadásul kevesebbet is repülnek, itt 24-21 százalék az arány (ami persze nem túl számottevő, de mégis a boomerek javára dönti el a versenyt).
 
 
Két terület volt, ahol a fiatalabbak jobban teljesítettek: az egyik a vegán életmód választása (a 16-24 évesek 9 százaléka döntött így, az 55 év felettieknél ez az arány mindössze 2 százalék), és a turkálókban való vásárlás (a 35-44 évesek vezetnek itt 43 százalékkal, a 25 év alattiak 38 százaléknál járnak, az 55 felettiek viszont 37 százaléknál, ami szintén nem nagy különbség).
 
Bár a boomerek kétségkívül többet keresnek, ezért több lehetőségük van a környezettudatos döntésekre, azt is érdemes megjegyezni, hogy a fogyasztás visszafogása az egyik leghatékonyabb környezettudatos módszer, amit kisebb jövedelemmel is ügyesen lehet űzni. Úgy tűnik tehát, hogy általánosságban – legalább is a britekről – elmondható, hogy míg a fiatalabb generációk többet beszélnek a környezettudatos életmódról, a boomerek azok, akik valójában tényleg tesznek is valamit az ügy érdekében.
 
forrás: Treehugger.com / nrgreport.com
 
 
 
 
 

Kék hírek

2020.04.03 10:58
A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság szolgálatban lévő rendőri állománya 2020. április 2-án hozzátartozók közötti erőszak miatt egy férfival szemben alkalmazott ideiglenes megelőző távoltartást. korábbi felvétel   Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt huszonnégy órában egy személyi...
2020.04.03 07:31
Kíváncsiak voltunk, csökkent-e a bűncselekmények száma a járvány idején és azt megelőzően. Baleset utáni helyszínelés...   Fotó: boon.hu   Alaposan felborította az élet minden területét a koronavírus miatt kialakult helyzet hazánkban. Kíváncsiak voltunk rá, miként alakult a...
2020.04.02 16:24
A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya rongálás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást F. I. 35 éves buji lakos ellen.   A nyomozás adatai szerint a férfi 2020. március 27-én 6 óra 40 perc körül 75 darab méhkaptárt rongált meg egy nyíregyházi...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu