Üde színfolt, retró múzeum lesz Cigándon

2020.07.05 16:49

Az átadást szeptember 12-ére, az idei bélesfesztivál idejére tervezik.

 

A Bodrogközi Múzeumporta területén felépített épületben az ötvenes-hatvanas évek használati tárgyait, életstílusának relikviáit mutatják majd be. Most ugyan még leginkább egy raktárhoz hasonlít a leendő retró múzeum beltere, hamarosan azonban helyükre kerülnek a használati tárgyak, a televíziók, rádiók, bútorok, és belecsöppenhetünk majd az ötvenes- hatvanas évek világába.
 
A bemutatásra váró eszközöket a település lakóitól igyekeznek összegyűjteni a szervezők. Oláh Krisztián polgármester ígérete szerint egy rendkívül látványos, interaktív kiállítás alakul majd ki, ami újabb érdekes elemmel bővíti a Bodrogközi Múzeumporta egyébként is egyre több látogatót vonzó kínálatát. A polgármester beszélt arról is, hogy különlegességnek ígérkezik a helyi általános iskola egykori tanárától, Völgyi Antaltól kapott Škoda 100-as autó, amit teljesen felújítanak és úgy mutatják be. Sőt, a járművet akár esküvőkre is bérbe lehet majd venni, ezzel is népszerűsítve a retró múzeumot.
 
Őrzik a hagyományokat
 
Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője szerint példaértékű, ahogyan Cigánd rendkívül értékes múltjával, valamint kulturális hagyatékával gazdálkodik. Kiemelte: a Bodrogközben tárták fel a nyolcvanas évek közepén a Kárpát-medence legjelentősebb honfoglalás kori leletegyüttesét. A térségnek a néprajzi hagyománya is kiemelkedő, amelyből eddig is igen széles kört mutatott be a múzeumporta. A képviselő hozzátette: a cigándiak élővé is teszik a hagyományt, hiszen időnként felelevenítik a cigándi lakodalmast, ma is működik a Sarkantyús Néptáncegyüttes, valamint az olyan gasztronómiai különlegességek is egyre ismertebbé teszik a várost, mint a Hír védjegyes cigándi apróbéles.
 
A hagyományok megőrzésének és ápolásának fontos színtere a múzeumporta, amelyben újabb különleges elem lesz a retró múzeum – jelentette ki dr. Hörcsik Richárd.
 
Bódisz Attila
boon.hu
 
 
 
 
 
 

Kék hírek

2020.08.04 10:48
A megye rendőri szervei 2020. augusztus 3-án két-két főt a távoltartó határozat szabályainak megszegése, illetve tulajdon elleni szabálysértés, míg további egy személyt járművezetés az eltiltás hatálya alatt szabálysértés elkövetése miatt vettek őrizetbe. Az illetékes rendőrkapitányságok a...
2020.08.04 10:06
A balesethez a tiszaújvárosi hivatásos tűzoltókat riasztották. Árokba hajtott egy kisteherautó, majd a tetejére borult Hejőbába határában, Sajószöged irányában, a 3311-es úton. Az autóból egy embert egy szabadnapos tűzoltó emelt ki. A műszaki mentést a balesethez riasztott tiszaújvárosi hivatásos...
2020.08.03 10:36
A Miskolci Rendőrkapitányság egyenruhásai 2020. augusztus 2-án egy férfit tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt vettek őrizetbe, akit 72 órán belül bíróság elé állítanak.   Az említett ügyön túl hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazott ideiglenes megelőző távoltartást...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu