Tóth Bertalan: esélyt kapunk, hogy meghaladjuk az elmúlt 30 évet

2021.09.16 17:04

Az ellenzéki együttműködés ahogy mélyül, úgy tud egyre sikeresebbé válni; „nagyon nagy esélyt, lehetőséget kapunk, hogy meghaladjuk az elmúlt 30 évet” – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, az Új Egyenlőség és a Friedrich Ebert Stiftung által rendezett beszélgetésen kedden.

 
Az „Érdek és ideológia” címmel tartott beszélgetést Bíró-Nagy András politológussal, a Policy Solutions elemzőközpont vezetőjével, Szél Bernadett független képviselővel és Tóth Bertalannal Pogátsa Zoltán, az Új Egyenlőség főszerkesztője vezette „A társadalmi kiegyezés magyarországi lehetőségei” című sorozat részeként.
 

Tóth Bertalan elmondta: bár az ellenzéki együttműködés kényszerházasságként indult, már a most együttműködő hat ellenzéki párt: az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, a DK, a Jobbik és a Momentum Közös Alap címet viselő, a majdani új kormány alapfeladatait rögzítő dokumentumával elmélyült. Az együttműködő pártok itt értékalapú vállalásokat tettek, messze meghaladva a hatalom megszerzésére irányuló technikai együttműködést.
 
Emlékeztetett: az MSZP programjában megfogalmazott három pillér közül az első a demokratikus jogállam helyreállítása, „tulajdonképpen erre adott válasz” a hatpárti együttműködés, mert – s az MSZP „motorként folyamatosan ezen dolgozott” – megtalálták a közös értékeket, amelyek alapján meg tudtak egyezni.
 
Tóth azt mondta: amilyen példát egy vezető, egy kormány mutat, az leszűrődik a társadalomba; a rendszerváltás óta a magyar politikában leginkább a hatalom megszerzésének és megtartásának érdeke érvényesül.
 

Bíró-Nagy azt mondta: a Fidesz politikája „kitermelte az ellenképét”; az ellenzék külpolitikai készülődése nemcsak szervezetileg, de tartalmilag is sokkal jobban áll, mint az elmúlt évtizedekben bármikor. Az együttműködő pártok között vannak különbségek, hogy „ki hova teszi a hangsúlyt”, de összességében terveikből egy sokkal szociálisabb, szabadabb levegőjű, zöldebb ország rajzolódik ki, ahol a politikai hangsúlyok „balrább tolódtak”, s ahol már nincs vita például a többkulcsos adó vagy a hosszabb álláskeresési támogatás szükségességéről.
 
Négy-öt évvel ezelőtt ez még nem lett volna így. Most konszenzusok alakultak" – emelte ki.
 

Szél Bernadett azt mondta: az ellenzéket összetartja, hogy „képesek vagyunk a hangsúlyt oda tenni, ahol az emberek vannak”.
 
Szél az ellenzéki egység kialakulásának kezdő időpontját a tévészékházban történtekhez kötötte, Tóth a rabszolgatörvény elleni parlamenti és utcai politikai akciókhoz.
 
Mint mondta, a politikát pártok csinálják, és „nem volt könnyű eljutni odáig, hogy harmónia alakuljon ki a civil mozgalmak és a pártok között”, de az előválasztással ez is sikerült.
 
Még így is „csak” fej-fej mellett halad a Fidesz és az ellenzéki összefogás; a bizonytalan szavazókért folyik a harc, miközben megjelent egy olyan szavazóréteg is, amely – bár van pártpreferenciája – kifejezetten az összefogásra szavaz.
 
„Van mitől félnie a hatalomnak” – jegyezte meg, hozzátéve: persze közös ajánlatot kell tenniük az együttműködő pártoknak az előválasztás után a választók számára.
 
Bíró-Nagy több százezresre tette azt a tábort, akik az ellenzék mellé állnak, „ha egységet és erőt látnak”. A bizonytalanokról azt mondta: a szavazók legalább 30 százalékát teszik ki, és ennek a 30 százaléknak legfeljebb 20 százaléka lehet potenciálisan mozdítható.
 
Úgy folytatta: a bizonytalanok valóságérzékelése inkább az ellenzékére hasonlít, tehát elvileg több tartaléka van az ellenzéknek, de nagyon meg kell küzdeni azért, hogy a fotelből fölállítsák őket.
 
Szél Bernadett kijelentette: mivel most az alapvető rendszerek nem működnek, „zuhanórepülésben” van az ország, és a „pszichózist” propagandával takarják el, „ehhez képest minden előrelépés”. De az, hogy működő demokráciánk legyen, „nem hullik az ölünkbe, meg kell érte küzdenünk”.
 
Mint mondta, az új kormány minisztereinek érdeke lesz, hogy a területük „működjön”, különben bukik a kormány.
 
Tóth Bertalan rámutatott: az előválasztás tétje nemcsak a legalkalmasabb és legesélyesebb jelölt megtalálása a Fidesz ellen, hanem annak kiválasztása is, hogy hová esik majd a hangsúly a közös kormányzás során. Most nem a pártok, hanem a választók „mondanak ítéletet” azzal, hogy meghatározzák, melyik a legnagyobb támogatottságú ellenzéki párt és miniszterelnök-jelölt.
 
Az MSZP szövetségépítése a Párbeszéddel és az LMP-vel gondoskodó államra, igazságos társadalomra és a zöld értékekre irányul; számos intézkedésükre, így az adómentes minimálbérre, a lakásfelújítási és szociális bérlakásépítési programra, az uniós fejlesztési elképzelések átírására vagy a források lehívására kétharmados többség nélkül is sor kerülhet.
 
„Az ajánlatunkat feles törvényekkel is el lehet kezdeni megvalósítani” – szögezte le.
 
Kiemelte: meg kell találni a jogi kereteket a jogállam helyreállításához és a jogállami kereteket az elszámoltatáshoz, „mert van rá igény és van is alap”.
 
A patriotizmus témakörében Tóth azt mondta: mindenképp változtatni kell azon, hogy a Fidesz ki- és fölhasználja a külföldi magyarokat saját politikai érdekei mentén, de a külföldön dolgozó magyarokkal egyáltalán nem foglalkozik.
 
Mint mondta, a Közös Alapban egészséges nemzetstratégia fogalmazódik meg. Kijelentette: „A magyar nemzet (...) nem különböztethető meg, hogy (...) határon túli, külföldre utazott, szórványban él, elment, de van kötődése”.
 
A tömeges bevándorlásról azt mondta, „Aki nem szeretne tömeges bevándorlást, az ne szavazzon a Fideszre!”, felidézve a több ezer letelepedési kötvénnyel érkezettet, akiknek a kötvényére az állam kamatot fizet; illetve, hogy a magyar munkaerő képzése vagy a bérek rendezése helyett a Fidesz-kormány külföldről hoz be munkaerőt.
 
A menekültekkel való bánásmódról azt mondta, „Soha nem (...) fordulhat ki az emberségéből egy, (...) a többiekhez képest fejlett országban élő magyar ember. (...) Egy magyar katona, meg egy magyar rendőr sem.” Hozzátette: a kormány politikája miatt éheztettek és tartottak embertelen körülmények között embereket, „ennyire nem lehet mélyre menni”.
 
Bíró-Nagy András azt mondta: a pártok rá voltak kényszerítve közös álláspont kialakítására ebben is, „senki nem akar tömeges bevándorlást”; az emberek biztonságigényét ki kell elégíteni, a menekültek kérelmét pedig emberségesen kell elbírálni.
 
hirklikk.hu
 
 
 
 
 

Kék hírek

2021.12.01 14:44
A Miskolci Járásbíróság elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akivel szemben emberölés bűntettének gyanúja miatt indult büntetőeljárás.   A rendelkezésre álló adatok szerint a...
2021.12.01 10:24
A Miskolci, a Sárospataki és a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság november 30-án engedély nélküli vezetés, illetve tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt egy-egy férfival szemben indított...
2021.12.01 07:24
Egy személy életét veszítette Sátoraljaújhely belterületén, amikor egy autó villanyoszlopnak hajtott. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján december 1-jén 2 óra 30 perc körül a...
2021.11.30 15:26
A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt egy 49 éves férfi ellen lopás bűntette és közveszélyokozás vétsége miatt.   Az elkövető a családi ház gázmérő óráján lévő vezetéket megbontotta,...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Hírek, aktualitások

2021.12.01 09:39
Január elsejétől gyakorlatilag megszűnik a gyógyszerek csomagküldése, az erről szóló törvénymódosítást kedden fogadta el a parlament - jelezte a...
2021.12.01 09:02
A beoltottak száma 6 132 549 fő, közülük 5 847 405 fő már a második oltását is megkapta, 2 559 096 fő pedig már a harmadik oltást is felvették. 11...
2021.12.01 08:21
Továbbra is visszatartják a búzát a gazdák, emiatt pedig tovább emelkedik a gabona és a liszt ára is, szerdától pedig árat emelnek a malmok, ezért a...
2021.12.01 07:23
Az elemzők szerint a 3 százalékos inflációhoz kötött emelés már idejétmúlt, ennél sokkal nagyobb lesz jövőre a drágulás.   Halmozódnak a...
2021.12.01 06:05
Most 40-50 ezer tesztvizsgálatot csinálnak, viszont a járvány megállításához inkább napi 60-70 ezer tesztet kellene elvégezi – emelte ki az...
2021.12.01 05:53
A néphit szerint: Ha december 1-én fúj a szél, 40 napig szeles idő lesz. Most kiderül lesz-e szél szerdán.   December 1-én, szerdán már...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu