Tömegesen és hirtelen távoznak az orvosok a klinikáról Szegeden

2020.10.17 16:37

Az elmúlt három-négy hónapban legkevesebb tizenöt orvos hagyta el a szegedi klinika Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetét – értesült a szeged.hu. Ezt az információt több belső forrás megerősítette. 

Van, aki úgy fogalmazott: menekülnek az orvosok az egyetemről.

Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet

 
A hír és a benne szereplő szám annyira magasnak tűnt, hogy arra gyanakodtunk: nem kizárólag orvosok hagyták ott az elmúlt hónapokban klinika Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetét, hanem mellettük szakdolgozók is.
 
Kiderült: a fenti szám kizárólag az orvosokra vonatkozik – a bennünket nem hivatalosan tájékoztatók mondták el ezt. Arról nem rendelkezünk információkkal, hogy szakdolgozók felmondtak-e az intézetben. Volt olyan orvos, aki szerint nem három-négy, hanem másfél hónap alatt távozott ennyi orvos az intézetből.
 
Nem tudjuk, mekkora gondot okoz a hiányzók pótlása, ahogyan azt sem, ez időközben megtörtént-e. Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet a honlapján az olvasható:
 
„Intézetünk négy részlegén, 36 műtőben és négy intenzív osztályon, több mint 60 orvos, és csaknem 150 szakdolgozó szolgálja a betegeket naponta”.
 
A gond nem egyedi – hívták fel hírportálunk figyelmét forrásaink. Az utóbbi hetekben és hónapokban sok orvos mondott fel a szülészet-nőgyógyászati, a radiológiai, valamint a pszichiátriai klinikán.
 
Horváth Szatmár
 
 

Külön történet a klinika pszichiátriai intézetből hétfőn azonnali hatállyal menesztett Horváth Szatmár ügye, aki egyben a Csongrád-Csanád Megyei Orvosi Kamara etikai bizottságának elnöke is. Az érintett orvos szerint váratlan és indokolatlan menesztése összefüggésben lehet azzal a ténnyel, hogy hivatalból etikai vizsgálatot kezdeményezett Rovó László, az egyetem rektora ellen. Elfogultságot bejelentve ezt az itteni helyett a Győr-Moson-Sopron megyei kamara etikai bizottsága vizsgálta ki.
 
Amikor a klinikáról történő távozás okáról kérdeztük az orvosokat nagyon hasonló válaszokat kaptuk. Többen a lehetetlen vagy nagyon nehéz munkakörülményekre panaszkodtak, ami szerintük szoros összefüggésben áll azzal az őrületes bürokráciával, ami általában az egyetem, és ezen belül a klinikák működését jellemzi.
 
Sokan ennek kapcsán megemlítették, hogy a legegyszerűbb ügyek és beszerzések megszervezése és lebonyolítása hónapokat vesz igénybe. Egyszerűen elintézhető ügyek dokumentációja akár hónapokig várhat aláírásra. Többen fogalmaztak úgy ennek kapcsán, hogy az egyetemen és klinikai központ rosszul, lomhán, a legkevésbé sem hatékonyan működik.
 
Ebbe a szélmalomharcba nagyon bele lehet fáradni. Teljesen feleslegesen rengeteg energiáját emészti fel ez az itt dolgozó orvosoknak és a szakszemélyzetnek, akik folytonosan azt látják, hogy a dolgok nem változnak. Vagy ha igen, még rosszabbak lesznek – mondta el egyik nevének elhallgatását kérő orvos.
 
Kifejezetten rossz a hangulat az egyetemen – tudtuk meg a klinikáról távozó nagyszámú orvos ügyének hátteréről érdeklődve. Az általunk megszólaltatottak a klinika átgondolatlan és tervszerűtlen működéséről beszéltek, ami a járványhelyzetben még látványosabban megmutatkozik – tették hozzá.
 
De beszéltek kontraszelektált intézetvezetőkről és tanszékvezetőkről, az orvosi teljesítmények el nem ismeréséről és arról, hogy a ranglétrán való előrejutás sok esetben a magas szakmai munka mellett sem biztosított. Általános volt a vélemény, hogy az orvosok távozása a rossz és romló munkakörülményekkel és -feltételekkel függ össze, nem a fizetéssel.
 
szeged.hu
 
 
 
 
 

Kék hírek

2020.10.28 10:40
A megye szolgálatban lévő rendőri állománya 2020. október 27-én tulajdon elleni szabálysértés, illetve járművezetés az eltiltás hatálya alatt szabálysértés elkövetése miatt összesen három főt vett őrizetbe. Az illetékes rendőrkapitányságok a...
2020.10.28 08:14
Torlódást okozott az ütközés a szerda reggeli forgalomban.   A reggeli csúcsforgalomban, fél 8 előtt nem sokkal személyi sérüléssel járó baleset történt Miskolc belvárosában. A Szeles utcában, a Miskolc Plaza sarkánál ütközött össze...
2020.10.28 07:51
Bálatűz miatt vonultak a tűzoltók Polgárra, a Selypesköz tanyára október 27-én.   A tiszaújvárosi hivatásos tűzoltók kiérkezésekor egy bála lángolt, azonban a kazalba rakott szalma megbontásakor kiderült, hogy több száz bála belseje...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Hírek, aktualitások

2020.10.28 13:51
A hónap első vasárnapja 1-jére, mindenszentek ünnepére esik, ezért a változtatás. korábbi felvétel Fotó: Mocsári László A november első vasárnapján esedékes vásárt november 8-án tartjuk meg – tájékoztatott Braun István vásárszervező. – A döntés hátterében kegyeleti, biztonsági és forgalmi...
2020.10.28 13:32
Újabb kilenc évre nevezte ki Áder János köztársasági elnök Péterfalvi Attilát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének. Péterfalvi Attila   Fotó: Koszticsák Szilárd / mti.hu   Péterfalvi Attila a január elsejétől hatályos kinevezését szerdán a...
2020.10.28 11:13
Alig a forgalom tizede maradt meg a szállodáknál, de az éttermeknél is súlyosak voltak a visszaesések a koronavírus-járvány miatt. A szereplők összefogást sürgetnek, ugyanakkor arra panaszkodnak: nem kapnak támogatást.   A szeptember 1-jei határzár után azonnal és drámaian csökkent a...
2020.10.28 09:51
A Bükk-hegység legendás hegyi forrásaiból érkezik a miskolciak otthonába a kiváló minőségű miskolci ivóvíz, mely napjainkban méltatlanul háttérbe szorul a palackozott vizek divatos világában. Fotó: pixabay.com   A miskolci víz tiszta, egészéges és könnyen, kényelmesen elérhető minden...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu