Tízmilliókért teszteltetik Orbán közvetlen környezetét

2021.02.28 10:13

Bár szakértők egy éve folyamatosan mondják, hogy kevés teszt készül, ezt a kormány mindig lesöpri. De ha saját magáról van szó, akkor a kabinet nem spórol a tesztekkel.

A koronavírus magyarországi elterjedése óta viták tárgya, hogy elegendő tesztet végeznek-e Magyarországon. Szakértők és ellenzéki megszólalók is keveslik az elkészült teszteket. De a WHO ajánlása alapján se állunk túl jól, mert a világszervezet ajánlása szerint akkor végez egy ország elegendő tesztet, ha a pozitívak aránya nem haladja meg az öt százalékot és meglehetősen ritka, hogy ezen belül maradna a pozitivitás.
 
Éppen ezért, a kormány honlapján szórványosan elérhető szerződéslista alapján megnéztük, mennyit költ a kormány, ha saját tagjairól, illetve tárcái munkatársairól van szó. Meg lehet állapítani, hogy ha magukról van szó, akkor nem takarékoskodnak a tesztekre költött pénzzel. Mondjuk, az például nem derül ki, hogy a Honvédelmi Minisztérium mennyi pénzt költött PCR-tesztekre, mert csak a 2019-es szerződéslistáját tette közzé tavaly decemberben. Fura módon, az Emberi Erőforrások Minisztériuma – legalábbis a szerződéses listái alapján – nem költött dolgozói tesztelésére, pedig ehhez a tárcához tartozik papíron az egészségügy. Ugyancsak nem lelni a Belügyminisztérium szerződései közt tesztelésre vonatkozó tételt, és az agrártárcánál se leltünk ilyesmire.
 
Az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál szintén abba ütköztünk, hogy csak tavaly szeptemberig lelhetők fel a szerződései, addig nem költött tesztelésre. Az igazságügyi tárcánál hasonló problémákba ütköztünk: csak tavaly júniusig elérhetőek a szerződések, addig pedig nincs tesztelésre szerződésük. A Pénzügyminisztérium pedig tavaly szeptemberig nem költött dolgozói tesztelésére.
 
Sőt, a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség is csak általános szerződést kötött a „Miniszterelnökség munkatársai részére diagnosztikai vizsgálatok elvégzése” tárgyában a a Complex Medical nevű céggel, ebbe persze a PCR-tesztek készítése is belefér és legfeljebb 14,5 millió forint plusz áfa költhető el a társaságnál.
 
Van azonban három olyan minisztérium, amelyik nem is szégyelli, hogy PCR-tesztekre költ. A legtöbbet eddig a Szijjártó Péter vezette külügy költött tesztekre. „Az ideiglenes külföldi kiküldetéshez kapcsolódó tesztelési feladatok teljes körű elvégzése” címén 17 millió 780 ezer forintot fizethetnek a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. Szintén költenek tesztekre Orbán Viktor közvetlen környezetében, a Miniszterelnöki Kormányiroda 5,8 millió forintot fizet vezetői és munkatársai tesztelésére a Merkely Béla irányította Semmeilweis Egyetemnek. Szintén bennük bíznak Rogán Antal minisztériumában: a Miniszterelnöki Kabinetiroda 9,75 millió forintért rendelt október közepén tesztelést. Vagyis dokumentálhatóan Orbán Viktor közvetlen környezete számíthat közpénzből Covid-tesztekre, amikre összesen valamivel több mint 32 millió forintos keret áll rendelkezésre.
 
Zutyu
hirklik.hu
 
 
 
 
 

A covid-os betegek otthoni ápolása

2020.12.18 16:39
A covidos betegek otthoni ápolása Tanácsok a Pécsi Tudományegyetemről Hasznos videó! Tekintse meg!   Milyen gyógyszerekkel csillapítsunk lázat koronavírus esetén? Szedjünk-e vitaminokat, köhögésre gyógyszert covid alatt? Szabad-e párásítani, illóolajat használni? Szedjünk-e vérhígítót?...

Kék hírek

2021.04.14 10:13
A 37-es számú főúton 2021. április 14-én 1 óra után Gesztely irányából Miskolc felé közlekedett személyautójával egy külföldi állampolgár.  Fotó: police.hu   Az elsődleges...
2021.04.13 10:11
A Miskolci Rendőrkapitányság egyenruhásai 2021. április 12-én járművezetés az eltiltás hatálya alatt szabálysértés elkövetése miatt egy főt vettek szabálysértési őrizetbe. Az illetékes...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu