Szlávik János: 2021 előtt egyik vakcina sem juthat engedélyhez

2020.08.24 06:10

Tudomásul kell venni, hogy a koronavírusra még nincs védőoltás, ezért a járvány ellen csak távolságtartással, maszkviseléssel és fertőtlenítéssel lehet védekezni - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az InfoRádiónak.

 

Figyelemre méltó, hogy az utóbbi napokban a hazai esetszámok 30-40-50 körülire emelkedtek, de a környező országok számait nézve Magyarországon még mindig jobb helyzetben van, mint sok környékbeli ország - állapította meg Szlávik János, a  Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az InfoRádióban.
 

A szakember szerint a különböző hullámgörbék vizsgálata helyett a napi esetszámokat érdemes figyelni, és az alapján beavatkozni, illetve a becsléshez jó alapot adhat a szennyvíz vizsgálata, amikor a koronavírus genetikai örökítőanyagának a jelenlétét határozzák meg. Ha ez emelkedik, akkor egy-két hét múlva elkezdődik az esetszám szaporodása. Budapesten és Miskolcon már növekedést tapasztaltak, ezért ezeken a helyeken várható, hogy esetszám-emelkedés jön a következő hetekben - tette hozzá Szlávik.
 
A vírus terjedéséhez hozzájárul, hogy a nyári melegben az emberek sokkal nehezebben viselik a korlátozásokat, kevesebb helyen használnak maszkot vagy nem tartják az előírt távolságot. Az új megbetegedések közül egyre több eset származik külföldről, és az új, helyi gócpontok mögött gyakran áll rendezvény, családi összejövetel, esküvő, ahol egy helyen sok ember van összezárva, és nem használnak maszkot.
 
Amíg nincs oltás, addig csak a maszk, a távolságtartás és a fertőtlenítés a védekezés módszere
- mondta az infektológus.
 
Szlávik szerint egyetlen vakcinakezdemény sem juthat 2021 eleje előtt engedélyhez. Az eddig tesztelt mintegy hatvan oltás hatásmechanizmusa eltérő, de szinte valamennyi nagyon biztonságos, és mindegyik valamilyen immunválaszt vált ki, de nem lehet anélkül forgalomba hozni, ne próbálták volna ki járványos körülmények között is. Így most olyan országokban kell járványos körülmények között tesztelni őket, ahol dúl a megbetegedés, mert ott gyorsabban és biztosabban lehet kimutatni, hogy az oltás valóban hatékony-e.
 
És akkor még mindig nem tudjuk, hogy mit ad majd a védőoltást: nem fertőződik meg az ember, vagy a betegség súlyosságát csökkenti, esetleg a halálozást szünteti meg, mint például az influenza esetében. Ehhez idő kell, és ezt nem szabad megspórolni. Meg kell várni a vizsgálatok végét ahhoz, hogy a világ hatékony és biztonságos védőoltáshoz jusson - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa.
 
forrás: inforadio.hu / napi.hu
 
 
 
 

Kék hírek

2022.01.19 10:14
Engedély nélkül vezető sofőrrel szemben és anyagi káros balesetek helyszínén intézkedtek a rendőrök Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.   A Miskolci Rendőrkapitányság egyenruhásai egy engedély nélkül vezető 41 éves helyi férfival szemben...
2022.01.18 13:03
Az Avasalja útra riasztották a mezőkövesdi tűzoltókat. illusztráció   Az eset kedd délelőtt történt. A tűz egy szomszédos épület szigetelését is érintette mintegy öt négyzetméteren. A tűzesethez a mezőkövesdi hivatásos tűzoltókat riasztották,...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Hírek, aktualitások

2022.01.20 09:02
A beoltottak száma 6 325 143 fő, közülük 6 069 677 fő már a második, 3 437 335 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette. 15 526 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta...
2022.01.20 08:03
Így már szputnyikkal oltottak is könnyebben utazhatnak majd. Bálint Ildikó Tünde bőrgyógyász rezidens beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu