Szijjártó bejelentette, ki lesz az új washingtoni nagykövet (+videó)

2020.09.16 07:19

Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata még sosem volt ilyen jó. Magyarországot, a magyar kormányt, a magyar miniszterelnököt egyértelmű tisztelet, nagyrabecsülés és támogatás övezi a washingtoni Fehér házban - jelentette ki Szijjártó Péter tegnap este egy Facebook-videóban.

Fotó: Borsos Mátyás / mti.hu / KKM
 
A külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban egyedüli uniós külügyminiszterként vett részt Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein közötti békemegállapodás aláírási ünnepségén. A Fehér ház kertjében tartott esemény szerinte “jogosan tarthat igényt arra, hogy a történelemkönyvek lapjaira kerüljön”. Két olyan megállapodást írtak alá, mely teljesen új fejezetet nyithat, a háborúzás, a terrorizmus helyét átveheti a béke, ezek a megállapodások egy teljesen új élet lehetőségét nyithatják ki a Közel-Keleten - fogalmazott a Facebook videóban Szijjártó Péter.
 
“Ilyenekért szoktak Nobel-díjat kapni”
 
Ez azért is fontos szerinte, mert a Közel-Kelet biztonsága befolyásolja Európa biztonsági helyzetét is. “Számunkra, ani ma történt, egy fantasztikusan jó hír” - jelentette ki.
 
Donald Trump amerikai elnök olyan teljesítményt nyújtott, olyan megállapodásokat hozott tető alá, amelyeket nem sokan gondoltak volna. "Ilyen teljesítményért szoktak Nobel-békedíjat adni" - mondta. Az Európai Unió kapcsán a külügyminiszter emlékeztetett, hogy eddig is “mindig kiálltunk az Izraellel szembeni korrekt megközelítés mellett” és azt szorgalmaztuk az EU-ban, hogy “ne kioktató hangnemben”, “ne állandóan kritizálva” az ottani kormányokat lépjünk fel. Az Európai Unió is ismerje el a pozitív hatását ennek a megállapodásnak. Kioktatás helyett partnerségre és kölcsönös tiszteletre van szükség - hangsúlyozta Szijjártó Péter.
 
A külügyminiszter az útja során több megbeszélést is folytatott, például Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval és Mark Meadows-zal, Donald Trump kabinetfőnökével. Az összes vezető a Fehér Házban a legnagyobb elismerés hangján beszélt Magyarországról, a miniszterelnökről - mondta, hozzátéve: korábban nem gondolták volna, hogy egyszer az Egyesült Államik elnöke és Magyarország miniszterelnöke “egyértelműen barátként hivatkozhat majd egymásra”.
 
Szijjártó Péter a Facebook-videóban kijelentette: Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata még sosem volt ilyen jó. Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump is őszintén, világosan beszél víziójáról, a politikai korrektség, a képmutatás egyikőjükre sem jellemző, ez pedig megteremti a kiváló együttműködés lehetőségét. Ráadásul, mindketten határozottan fellépnek az illegális migrációval szemben, hasonlóan gondolkodnak a keresztény közösségek védelméről, a családok támogatásáról, továbbá világpolitikai kérdésekben/dilemmákban is egyetértenek, azonos álláspontot képviselnek - mondta.
 
Űrkutatási megállapodás
 
A külügyminiszter útja során megállapodást írtak alá a legnagyobb magánkézben lévő, tőzsdén lévő űrkutatási cég és a magyar kormány között is.
 
Gázvásárlás
 
Energiakérdésekről Szijjártó Péter azt mondta: Washingtonban elismerésüket fejezték ki, hogy Magyarország megállapodott a Shellel egy hosszútávú, hatéves gázvásárlási konstrukcióról. Szijjártó Péter kiemelte, Magyarország számára kiemelt fontosságú, hogy minél több forrásból és minél több útvonalon tudjon földgázt beszerezni. Ez az első olyan gázvásárlási megállapodás, melyet nem Oroszországgal, vagy egy orosz vállalattal írtunk alá.
 
Találkozott David B. Cornsteinnel is
 
Szijjártó Péter találkozott továbbá David B. Cornsteinnel is, “aki sajnos most már befejezi budapesti nagyköveti munkáját”, novemberben visszatér az Egyesült Államokba. “Köszönetet mondtam neki azért, mert az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatának a fejlesztéséért fantasztikus munkát végzett” - mondta Szijjártó Péter.
 
Takács Szabolcs lesz a washingtoni nagykövet
 
A miniszter azt is bejelentette: a javaslata szerint - amit Orbán Viktor miniszterelnök elfogadott - Takács Szabolcs, a KKM Brexit Magyarországot érintő külpolitikai és külgazdasági hatásai kezelésének az összehangolásáért felelős miniszteri biztosa lesz Magyarország következő washingtoni nagykövete.


Csuhaj Ildikó
atv.hu
 
 
 
 
 

Kék hírek

2020.09.19 20:34
Meghalt egy férfi, akit súlyosan bántalmazott a fia szombat este az otthonukban Ózdon – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.     A rendőrök...
2020.09.19 17:20
Meghalt egy férfi, négyen pedig megsérültek egy balesetben szombat délután a 3-as főúton, Forró település határában - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség...
2020.09.19 10:45
A Miskolci és az Ózdi Rendőrkapitányság 2020. szeptember 18-án garázdaság, illetve tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt egy-egy férfival szemben indított szabálysértési eljárást. A...
2020.09.18 14:25
A Miskolci Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, akik a gyanú szerint olyan súlyosan bántalmazta alkalmi ismerősét, hogy a sértett életét...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Hírek, aktualitások

2020.09.20 06:15
A szombaton megalakult párt már döntő befolyásról álmodozik. Fotó: PS Nem csupán parlamenti jelenlétre, hanem döntő befolyásra törekszik a magyar közéletben a szombaton megalakuló Volner Párt – jelentette be Volner János független országgyűlési...
2020.09.19 19:25
Kihúzták az Ötöslottó 2020/38. heti nyerőszámait. Mivel ezen a játékhéten nem volt telitalálat, így a következő héten 1 milliárd 950 millió forint keresi majd gazdáját az ötösön.t, ha koronavírus-tesztet akar végeztetni.   Az Ötöslottó...
2020.09.19 19:03
Korózs Lajos az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón elmondta, egy családnak 80-100 ezer forintjába is kerülhet, ha koronavírus-tesztet akar végeztetni.   facebook.hu      
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu