Süddeutsche Zeitung: Orbán koronavírus-populizmusa

2020.09.15 13:28

Orbán Viktor Európát akarja gyengíteni, ezért zárta le Magyarország határait, és nem a koronavírus miatt – írta a Süddeutsche Zeitung német liberális lap kommentárjában. A hangulatok és a hatalom érzékeléséhez való képességével újra elérkezettnek látja az időpontot, hogy nemzeti-hazafias jelzést adjon: az ellenség mindig külföldről érkezik, ez a populistáknál a koronavírusra is érvényes.

Foto: dpa
 
Amikor Magyarországon 30 éve átvágták az osztrák határon a szögesdrótot, az ifjú Orbán Viktor a haszonélvezők közé tartozott. Későbbi fő ellensége, Soros György támogatásával Oxfordban tanulhatott, és megszerezhette azt az eszköztárat, amely később a Fidesz, és még később a kormány élére vitte. A sors iróniája, hogy most éppen ő húz fel kerítéseket és zár le határokat – fogalmaz a Süddeutsche Zeitung.
 
A hangulatok és a hatalom érzékeléséhez való képességével Orbán újra elérkezettnek látja az időpontot, hogy nemzeti-hazafias jelzést adjon: az ellenség mindig külföldről érkezik, ez a populistáknál a koronavírusra is érvényes. Ám abszurd az a feltételezés, hogy a vírust egyedül megtett nacionalista lépésekkel fel lehet tartóztatni. Magyarország szeptember 1-jén az unió első tagállamaként újra lezárta a határait. Ez még egyedi lépés, de más is követheti a példáját. 
 
A magyar kormány most bizarr kivételekkel mutatja, hogy számára nem vírus-ellenes intézkedésekről van szó. Akadály nélkül lépheti át a határt akár minden nap, aki 30 kilométernél messzebbre nem távolodik el tőle. A csehek, lengyelek és szlovákok – vagyis azoknak az államoknak a polgárai, amelyek a V4-et alkotják, és gyakran együtt helyezkednek szembe az EU-val – minden akadály nélkül utazhatnak be. És jöhetnek a szurkolók az UEFA Szuperkupa mérkőzésre szeptember végén, csak egy negatív tesztet kell bemutatniuk. 
 
„Ez a koronavírus-populizmus” – írta a lap. A szerző úgy látja Orbán eljárásában rendszer van. Ha az EU valamely tagállamában felbukkan egy probléma, amelynek a határokon átnyúló hatása is lehet, a jobboldali politikusok nyomban követelik a nagyobb bezárkózást, a több ellenőrzést és több nemzetállamot, és ebben mindig ugyanazok a populista mechanizmusok fejeződnek ki. Az emberek jogos félelmeivel játszanak, és olyan veszélyes illúziót teremtenek, hogy minden probléma jobban és egyszerűbben megoldható egyedül.
 
Orbán a magatartásával bemutatja az EU egységének hiányát is. A tagállamok a járvány kitörése nyomán, azonnal lezárták a határokat, és hatályon kívül helyezték a személyek szabad áramlását. Most azonban – eddig legalábbis – nem tudtak megállapodásra jutni a koronavírus közös kezelési mechanizmusáról. A bizottság után, a német soros elnökség fáradozik az utazási szabályozások egységesítésén. Ez régen esedékes, de Magyarország előreszaladása ezt akadályozza, esetleg aláássa. 
 
A fiatalok ma már el sem tudják képzelni, milyen volt, amikor a vasfüggöny megosztotta Európát. Az EU egyik nagy vívmánya a szabad – és a schengeni térségben határellenőrzés nélküli – utazás lehetősége „Gyengíti az európai egyesülési projektet, aki másokra való tekintet nélkül lezárja a határokat, és Orbán éppen erre törekszik” – írta a lap. 
 
forrás: www.sueddeutsche.de
 
 
 
 
 
 
 

Kék hírek

2020.09.19 20:34
Meghalt egy férfi, akit súlyosan bántalmazott a fia szombat este az otthonukban Ózdon – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.     A rendőrök lakossági bejelentésre vonultak ki egy ózdi családi házhoz. A rendőrség adatai szerint az ott lakó huszonéves...
2020.09.19 17:20
Meghalt egy férfi, négyen pedig megsérültek egy balesetben szombat délután a 3-as főúton, Forró település határában - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.   A közlemény szerint két személygépkocsi frontálisan összeütközött a főút 221-es...
2020.09.19 10:45
A Miskolci és az Ózdi Rendőrkapitányság 2020. szeptember 18-án garázdaság, illetve tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt egy-egy férfival szemben indított szabálysértési eljárást. A szabálysértőket a járőrök előállították, majd őrizetbe vették.     A rendőrkapitányságok a...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu