Sokat akart a nyugdíjasoktól a kormány, csalódás lett a vége

2020.02.13 16:29

Úgy tűnik, nem vált be a nyugdíjasok foglalkoztatásában a szövetkezeti rendszer. A kormány a saját maga húzta ki ezek lába alól a talajt azzal, hogy egyre kedvezőbbé tette az idősek egyéni foglalkoztatásának feltételeit, így okafogyottá váltak a szövetkezetek, és a munkáltatók inkább közvetlenül szerződnek az idősekkel.

 

Nagy reményeket fűzött a kormány 2017 nyarán a diákszövetkezetek mintájára létrehozott, és számos helyen azok adminisztratív bázisára támaszkodó közérdekű nyugdíjas-szövetkezetekhez (nyusz) - írja a Népszava. A legfrissebb, 2019 harmadik negyedév végi adatok szerint a 151 nyuszból, amely megalakult, 117 működik.
 
Szakértők bő húszezerre teszik nyuszok tagjainak számát, s bár folyamatosan tartanak tájékoztatókat a lehetőségről, nagy létszámnövekedésre nem lehet számítani. A nyuszok ugyanis tavaly januártól elvesztették legfőbb vonzerejüket, a számukra kitalált, ám azóta általánossá vált kedvezményes adózást.
 
A munkát vállaló nyugdíjasoknak immáron nem kell a jövedelmük után négyszázalékos egészségbiztosítási járulékot és tízszázalékos nyugdíjjárulékot fizetniük, csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell befizetni a költségvetésbe. (Ez a kedvezmény korábban csupán a nyuszok tagjainak járt.) Általánossá vált, hogy a foglalkoztatóknak nem kell szochót fizetni a náluk dolgozó nyugdíjas után és az önállóan foglalkoztatott nyugdíjasoknak szabadságra is kedvezőbb feltételekkel mehetnek.
 
Az viszont talán a nyuszok malmára hajtja a vizet, hogy idén július 1-jétől a 40 éves munkaviszonyt követően nyugdíjba menő nők kereseti korlátját feloldják, vagyis már nem veszik figyelembe, hogy a keresetük év közben összességében eléri-e a havi minimálbér 18-szorosát, mert ha igen, akkor a nyugdíjukat fel kell függeszteni.
 
Így nehéz megjósolni a nyuszok jövőjét - vélik a szakemberek. A nyugdíjasok ugyanis anyagilag jobban járnak, ha közvetlenül helyezkednek el, béralku-pozíciójuk kedvezőbb.
 
Komócsin Sándor
napi.hu
 
 
 
 
 

Társ honlapok

Logóra kattintva a honlap jelenik meg

Nyugdíjasok Országos Szövetsége

Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság

Generációnk Magazin honlapja

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Betegút Egyesület

Hőtérkép
Felhőkép

Kultúrális ajánlatok

Következő műsorok

a TV-ben:

KATTINTSON!

Lavyl - segít ha fáj!

A nap vicce

2020.02.24 15:22

Honlap látogatottsága:

  Honlapszerkesztő:

              Csonka László

               

                     telefon:  

              06-20-377-07-33

                      e-mail:

       csonka57@gmail.com

 Honlap látogatottsága:

 
 
 

 

 

 

Kék hírek

2020.02.24 13:02
Kisebb földrengés volt Szerencs közelében hétfő délelőtt - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján.   A Richter-skála szerinti 2,7-es erősségű...
2020.02.24 10:36
A megye rendőri szervei 2020. február 23-án járművezetés az eltiltás hatálya alatt, illetve tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt összesen négy főt vettek szabálysértési őrizetbe. Az...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu