Orbán már Velencén beszél övéinek a strasbourgi "nehéz órájáról"

2018.09.12 21:37

Mi a Sargentini-jelentésre a válasz? Miért akar a "klubhoz" tartozni, ha ott már persona non grata? Kizárják-e a Fideszt az európai pártcsaládjából, a Néppártból, vagy november 8-án még ott lesznek Helsinkiben a kongresszuson? Tudja-e őszinte szívvel támogatni, hogy a Sargentini-jelentésre igennel szavazó Weber legyen majd a Néppárt arca az EP-kampányban? Van-e Orbán-Merkel-Macron "háromszög"? Miért számított Orbán arra, hogy a szövetséges Kurz is a Sargentini-jelentés megszavazására biztat? Mikorra időzíti a kompromisszumos bejelentéseket, például a CEU-ról, ha lesz ilyen egyáltalán? És lesz-e még jelentősége? Orbán Viktor már Velencén, a hagyományosan szigorúan zárt frakcióülésen tájékoztatja a fideszes és KDNP-s képviselőket a Strasbourgban történtekről, a Sargentini-jelentés megszavazása utáni lehetséges politikai forgatókönyvekről.

Fotó: Frederick Florin / AFP
 
"Orbán nehéz órája"- így írták le a Politico forrásai azt a több mint hatvan percet, amit tegnap este Orbán Viktor a Sargentini-jelentés vitája és a nemzetközi sajtótájékoztatója után a Néppárt frakciójának zárt ülésén töltött, a kiszivárgott hírek szerint. Hogy konkrétan mi hangzott el, mit mondott a magyar miniszterelnök, az nem szivárgott ki.
 
Már folyik Velencén a Hotel Resort & Spa-ban Orbán Viktor politikai helyzetelemzése, ami az őszi politikai szezon nyitánya - de rosszabbul nem is kezdődhetett volna a számára, ismerve a strasbourgi/brüsszeli eseményeket, és a kétharmados többséggel megszavazott Sargentini-jelentést. Akkor is, ha a történtek egyes fideszes vélemények szerint "izgalmas" muníciót adhatnak a miniszterelnöknek az EP-kampányához és az EU megreformálásának vízióját is megfoghatóbbá teszik.
 
 
Ami a Sargentini-jelentést/szavazást illeti, a miniszterelnök véleményét és a magyarázatát már ismerjük, szokatlanul hosszan és részletesen beszélt az előzményekről és a várható politikai folyamatokról, a következményekről, az európai jövőről is strasbourgi sajtótájékoztatóján. Mielőtt tegnap este a 218 fős Néppárt frakciója döntött volna arról, hogy hogyan szavaznak a Sargentini-jelentésre, már nyilvánvalóvá tette, nincsenek illúziói: tudja, "már megjött az utasítás Berlinből", a néppárti frakcióhoz tartozó képviselők megszavazzák a Sargentini-jelentést, és ha meglesz a kétharmad, fel van készülve rá, hogy kezdeményezik majd a Fidesz kizárását/felfüggesztését is a Néppártból. Orbán Viktor, ahogyan a parlamenti ülésteremben a zárszavában, illetve a vitát lezáró reakciójában, a sajtótájékoztatóján sem titkolta, csalódott Manfred Weber néppárti frakcióvezetőben, kemény szavakkal kettős mércével vádolta (Szijjártó Péter pedig az ATV kérdésére képmutatással a mai sajtótájékoztatóján), mégpedig a CEU miatt. Hiszen - állította Orbán Viktor - Bajorországban, Weber pátriájában sokkal szigorúbbak a külföldi egyetemekre vonatkozó szabályozások, mint Magyarországon.
 
Ami a CEU-t illeti, ő nem mondta ki, de a kormányoldalon volt, aki munkatársunknak felvetette: miért pont azon a két ponton vártak a németek kompromisszumkészséget a magyar miniszterelnöktől, melyek Soros Györgyhöz kapcsolódnak, lásd a CEU-t, "Soros-egyetem", illetve a civil szervetek, "Soros-szervezetek"? (Orbán Viktor nyáron Judith Sargentinit már "Soros emberének" nevezte). Az egyik kérdés, amire Velencén a zárt ajtók mögött a miniszterelnöknek választ kell adnia, hogyha a Fidesz nem távozik magától a Néppártból és e klubnak akar a tagja maradni az EP-választásokig - a 7-es cikkelyes eljárás elindítása és a jogállamisági párbeszéd ellenére is –, képesek lesznek-e Weber igen voksa után támogatni a bajor politikust, mint az európai parlamenti választás kampányarcát, néppárti listavezetőjét és jelölését az Európai Bizottság Juncker utáni elnökének? Két héttel ezelőtt Orbán Viktor kancelláriaminisztere, Gulyás Gergely a berlini útja után azt mondta, hogy elfogadhatónak tartanák, ha Merkel Webert jelölné majd EB-elnöknek, mivel sikeres néppárti frakcióvezető. Elhiszik még neki, amit a tegnapi vitában mondott Weber magáról: a hídverés és a kompromisszumkeresés a "politikai DNS-ének a része".
 
 
Orbán Viktor most Velencén a képviselőknek minden bizonnyal elmondja, hogyan képzeli az EP-kampányt, képes lesz-e együtt kampányolni azzal a Néppárttal, amelyik a helyzetértékelése alapján „kettéhasadt”, mégpedig a bevándorlásellenes-migránspárti törésvonal mentén. A bajor CSU korábban tudatta, hogy számítanak rá, de Gulyás Gergelyre és Balog Zoltánra is Bajorországban, hogy segítsék a kampányt. Részt vesznek a kampányban, odautaznak? Angela Merkel szintén bajor belügyminisztere, Seehofer továbbra is jóbarátja maradt Orbán Viktornak? 
 
Amennyiben a miniszterelnök jól írta le a Néppárt politikai dimenzióit a liberálisoktól a jobbra tolódott és bevándorlásellenes erőkig, erősen kétséges, nem oltja-e ki egymást egy magyar fideszes politikus, vagy egy liberálisabb, Orbán Viktort "mérgező" nacionalistának és populistának minősítő svéd, holland, finn, ír, vagy éppen egy német CDU-s euróképviselő kampányüzenete. Különösen, ha az uniós alapértékekről, emberi méltóságról, vagy éppen a humanizmusról van szó, amit Angela Merkel a bevándorlás és menedékkérők okán kulcsfogalomnak nevezett Orbán Viktor mellett állva, közös júliusi sajtótájékoztatóján. A Sargentini-jelentés vitájában Weber pedig arra hívta fel a figyelmét, hogy a keresztényi jogot megelőzi az "emberi jog", mint olyan.
 
A nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor, a Néppárt egyik feléről, a nagyobbikról azt mondta, hogy "óvatosak, úgy táncolnak, ahogy a liberálisok és a demokraták fütyülnek", mert szerinte félnek attól, hogy másnap mi jelenik meg róluk az újságokban. De Orbán Viktor kulcsmondata mégis az volt: az Európai Néppárt a jövő tavaszi európai parlamenti választások után a liberálisokkal és a baloldallal készül nagykoalícióra. Ez azt jelentheti-e, hogy a Merkel a "balliberálisabb" néppártiakkal készül a nagykoalícióra? Vagy Macron akarja "felrobbantani" a Néppártot? Mennyiben módosítja a Sargentini-jelentés kétharmados megszavazása az Orbán-Merkel-Macron „háromszöget”, ha egyáltalán létezik ilyen?
 
 
Az is kérdés, mi most Velencén a miniszterelnöknek reakciója arra, hogy Angela Merkel a Bundestagban a Frontex kapcsán már azt vetette fel, hogy a schengeni határon lévő országok esetében le kell mondani a nemzeti hatáskör bizonyos részéről a közös uniós jog és határvédelem erősítése érdekében - azaz a Lex Orbánt készítik elő.
 
A következő nagy határnap november 8-a lesz, a Néppárt ekkor tartja Helsinkiben a kongresszusát, ott hagyják jóvá/szavaznak arról, hogy Manfred Weber lesz a Néppárt listavezetője, kampányarca. Addigra valószínűleg az is eldől, hogy felfüggesztik-e a Fidesz tagságát a Néppártban, amennyiben megnyílik a 7-es cikkelyes eljárás, a dialógus a magyar kormánnyal a jogállamiság helyreállítása érdekében.
 
S hogyan határozza meg az uniós "atom"-eljárás a magyar politika dimenzióit? Mi lesz a tervezett alkotmányrevízióval? Hozzányúlnak-e Alkotmányhoz, kétharmados törvényekhez, amíg az uniós eljárás alatt állnak? Nem lesz-e kockázatos Orbán Viktoréknak uniós jogi eljárásban támadni az európai parlamenti kétharmados döntést, amit számos néppárti képviselő is megszavazott, élükön Weber frakcióvezetővel -, egyszersmind harcolni azért, hogy a Néppártban maradhasson...
 
Az olaszok megosztottak voltak, az egyik kormánypárt, a Liga a Sargentini-jelentésre igennel, a másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) pedig nemmel voksolt. Salvini a támogatásáról biztosította a magyar miniszterelnököt. A miniszterelnök tegnap a sajtótájékoztatón visszautasította, hogy Salvinivel politikai szövetséget kötött volna, azt mondta, mindenkivel együttműködik pártszínektől függetlenül, aki megvédi az európai határokat az illegális migrációtól, de nem gondolkodik egy bevándorlásellenes új pártcsaládban egyelőre. De mi lesz a magyar kormány válasza, ha az európai szolidaritás és a megreformált dublini mechanizmus keretében Olaszországban partra lépő menekülteket kellene befogadnia Magyarországnak?
 
 
Végül, az is kérdéses, mi lesz Orbán Viktorék válasza, ha az ellenzék az EU-tagságunk és Brüsszel melletti tüntetés sorozatot kezd - az MSZP és a DK vasárnapra már be is jelentette, hogy tüntet -, és az EP-választás tétjét abban jelölik meg: Orbán vagy Európa? Elegendő lesz-e a kétharmados Sargentini-jelentésre az a fideszes egyenválasz, hogy "Soros emberei szervezték meg az Európai Parlament bevándorláspárti többségét, ez Soros György bosszúja. Nem engedünk a zsarolásnak!"
 
A velencei kihelyezett frakcióülésen ma egyetlen napirendi pont van, a miniszterelnöki helyzetértékelés, ami a képviselői kérdések-kormányfői válaszokkal a késő estébe szokott nyúlni. Holnap miniszteri beszámolókat hallgatnak meg, és megtárgyalják az őszi parlamenti ülésszak jogalkotási tervéhez fűződő kérdéseket.
 
Csuhaj Ildikó
atv.hu
 
 
 

Kék hírek

2022.01.19 10:14
Engedély nélkül vezető sofőrrel szemben és anyagi káros balesetek helyszínén intézkedtek a rendőrök Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.   A Miskolci Rendőrkapitányság egyenruhásai egy engedély nélkül vezető 41 éves helyi férfival szemben intézkedtek 2022. január 18-án. A szabálysértőt a rendőrök...
2022.01.18 13:03
Az Avasalja útra riasztották a mezőkövesdi tűzoltókat. illusztráció   Az eset kedd délelőtt történt. A tűz egy szomszédos épület szigetelését is érintette mintegy öt négyzetméteren. A tűzesethez a mezőkövesdi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik három vízsugárral eloltották a lángokat, majd...
2022.01.18 10:14
A Sátoraljaújhelyi Járási Ügyészség vádat emelt egy 22 éves férfi ellen felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt. A férfi egy borsodi kistelepülésen egész napos alkohol fogyasztás után vitába keveredett szomszédjával, és egy húsvágó bárddal...
2022.01.17 15:40
A miskolci nyomozók a két helyi férfit gyanúsítottként hallgatták ki az elmúlt időszakban történt lopások elkövetéséért.   A Miskolci Rendőrkapitányság lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást két helyi – 21 és 20 éves – férfival szemben. Az elkövetők 2022....
2022.01.17 14:19
Az eset az Ady Endre utcában történt hétfő kora délután.   A balesethez a város hivatásos tűzoltóit riasztották. Az egység áramtalanította a gépkocsit. A mentők is a helyszínen tartózkodtak – közölte a...
2022.01.17 10:16
A miskolci rendőrök egy tolvajjal, míg az ózdi rendőrök három rendzavaró személlyel szemben intézkedtek 2022. január 16-án Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.   A szabálysértőket a rendőrök őrizetbe vették és 72 órán belül bíróság elé állítják.    A Kazincbarcikai és a...
2022.01.16 11:02
„A Miskolci Rendőrkapitányság közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást egy 76 éves helyi férfival szemben” – írja a Police.hu. illusztráció, korábbi felvétel   A B-A-Z. megyei járőrök január 15-én 23:30-kor Miskolc irányából Szikszó felé...
2022.01.16 10:23
A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság egyenruhásai 2022. január 15-én engedély nélküli vezetés miatt egy főt vettek szabálysértési őrizetbe. Az illetékes rendőrkapitányság a személyi szabadságában korlátozott férfit hetvenkét órán belül állítja bíróság elé.   A miskolci rendőrök két...
2022.01.15 13:06
A járőrök Miskolc belvárosban fogták el azt a taktaszadai férfit, akiről tudomásuk volt, hogy többszörösen körözik.   A Miskolci Rendőrkapitányság egyenruhásai szolgálatuk során 2022. január 14-én 21 óra után igazoltattak egy 23 éves férfit, Miskolcon az Ady Endre utcában található egyik...
2022.01.15 10:22
A Miskolci Rendőrkapitányság egyenruhásai 2022. január 14-én engedély nélküli vezetés szabálysértés elkövetése miatt egy főt vettek szabálysértési őrizetbe. Az illetékes rendőrkapitányság a személyi szabadságában korlátozott férfit hetvenkét órán belül állítja bíróság elé. Az említett ügyön túl a...
2022.01.14 17:46
Időben érkezett a segítség ahhoz a sajószentpéteri férfihoz, aki Miskolcon a Szinva patakba zuhant. A bajbajutottat az utolsó pillanatban mentették meg a rendőrök, és a katasztrófavédelem munkatársai. illusztráció   Fotó: Ádám János   A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei...
2022.01.14 15:21
Az Encsi Járásbíróság ítéletet hozott annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben hivatalos személy elleni erőszak és más bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás. illusztráció A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott férfit 2021. februárjában egy másik eljárás kapcsán,...
2022.01.14 11:42
A műszaki mentés és a helyszínelés idejére a rendőrség lezárta a balesettel terhelt útszakaszt. A rendőrök a forgalmat Prügy felé terelték. Forrás: Globo Televízió   12:23 A személyautó sofőrje egy középkorú nő fedett hasi sérüléseket szenvedett. A mentőautóban szállított beteg...
2022.01.13 11:13
A magyar börtönökben 351 idős fogvatartottat, köztük 35 női elítéltet őriznek. Fotó: Darrin Klimek / Getty Images   Egy csaknem 90 éves férfit ártalmatlanítottak a rendőrök egy fóti társasháznál, épp egy évvel ezelőtt ilyenkor. Sz. István békességben és szeretetben éldegélt itt...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu