Olyan számot árult el a 2022-es inflációról Matolcsy György, amit eddig nem hallottunk

2021.12.01 15:16

Idén és jövőre is 5 százalék körül lehet az infláció, ezért az MNB-nek folytatnia kell a monetáris kondíciók szigorítását – mondta szerdán a parlamentben Matolcsy György, a jegybank elnöke. A 2022-es infláció kapcsán a legfrissebb szeptemberi előrejelzés még jóval alacsonyabb volt, vagyis Matolcsy jó eséllyel a két hét múlva megjelenő friss számokat ismertette most.

Az Országgyűlés szerdán tárgyalja az MNB tavalyi beszámolóját, ezzel kapcsolatban beszélt Matolcsy György. A jegybank elnöke kiemelte, hogy
 

2020-ra még igaz volt, hogy az infláció a 3 százalékos cél közelében alakult, 2021-re ez már nem lesz igaz, és tartok tőle, hogy 2022-re sem.
 
Matolcsy szerint nem kérdés, hogy a gazdasági kilábalás ára súlyos, az infláció visszatérése.
 
Az infláció mindenkinek közellenség, különösen a jegybankoknak
 
szögezte le. Hozzátette: az MNB-nek egyetlen horgonya van, a középtávú, 5-8 negyedéves időtávban látott infláció. Az infláció megugrása a jegybank elnöke szerint globális jelenség, oka a koronavírus, a kilábalás szűk időszaka.
 
Idén és jövőre is 5% körüli inflációval számol a jegybank, 2022-re 4,7-5,1% az előrejelzési sáv
 
- mondta Matolcsy. Mindez azért fontos, mert a legfrissebb, szeptemberi inflációs jelentésben még 3,4-3,8%-os előrejelzés szerepelt 2022-re, vagyis most ennél frissebb prognózist mondhatott az elnök.
 
HIVATALOSAN A FRISS INFLÁCIÓS JELENTÉS MAJD CSAK KÉT HÉT MÚLVA JELENIK MEG, VÉLHETŐEN ANNAK A SZÁMAIT HALLHATTUK MOST.
 
Az utóbbi hetekben egyébként szinte mindenki emeli inflációs előrejelzését, korábban az MNB is utalt arra, hogy a szeptemberinél magasabb lehet a pálya. A konkrét számot azonban most árulta el Matolcsy György.
 
Az ellátási, termelési láncok felbomlanak, a szállítási költségek hétszeresére növekedtek, chiphiány van, ezek mind az infláció emelkedése irányába hatnak - sorolta Matolcsy. Az MNB időben figyelmeztetett arra, hogy jön az infláció, az EU-ban elsőként indítottunk kamatemelési ciklust, amit azóta is folytatunk.
 
MINDADDIG FOLYTATJA AZ MNB A SZIGORÍTÁST, AMÍG NEM ÉREZZÜK, NEM LÁTJUK AZ INFLÁCIÓ A KÖZÉPTÁVÚ CÉL KÖZELÉBE ÉR. A SZIGORÍTÁSI CIKLUS 2022-BEN IS FOLYTATÓDIK, EZEN BELÜL A KAMATEMELÉSI CIKLUS IS - TETTE HOZZÁ.
 
A közelmúlt és a közeljövő lépéseiről szólva az elnök kiemelte: a jegybank reaktiválta az egyhetes betét ötletét, az MNB egyszerre kiszámítható és rugalmas politikát követ ezzel. Az a jegybank nyer az infláció elleni küzedelemben, amelyik elsőként veszi fel a harcot és képes olyan fúziós eszközt használni, ami egyszerre kiszámítható és rugalmas.
 
Az elnök gyakorlatilag előrevetítette a decemberi döntéseket is, amikor azt mondta, hogy az MNB először csökkentette, majd minden bizonnyal rövidesen lezárja eszközvásárlási programját, az NHP-t kivezette, felülvizsgálja az NKP-t, hogy van-e bármilyen kockázata az inflációs harc szempontjából.
 
portfolio.hu
 
 
 
 
 

Kék hírek

2022.01.27 10:21
A Miskolci és a Szerencsi Rendőrkapitányság 2022. január 26-án engedély nélküli vezetés szabálysértés elkövetése miatt egy-egy férfival szemben indított eljárást. A szabálysértőket a járőrök...
2022.01.27 09:16
Mindenük odalett a szerdai tűzben.   Ahogy arról szerdán is írtunk, leégett egy családi ház Sajószentpéteren. A Tények videójából az is kiderül, hogy a ház a kéményből kihullott parázs...
2022.01.26 15:20
A miskolci rendőrök befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, amelyet azzal a férfival szemben folytattak, aki elütött egy gyalogost. A Miskolci Rendőrkapitányság közúti baleset gondatlan okozása...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu