Nyugdíjhelyzet: nem számolt vele senki, de ez ront igazán a helyzeten

2020.08.04 10:18

A nyugdíjasok helyzetén se nem javított, se nem rontott a 2010-ben a kormány által bevezetett inflációkövető nyugdíjemelési rendszer. Az árak emelkedése - főként a gyógyszereknél - nehezebb helyzetbe hozta az időseket. Ráadásul a nettó átlagbérek emelkedése miatt a nyugdíjasok leszakadtak, jövedelmi helyzetük inkább romlott.

illusztráció

A bérek és a nyugdíjak vásárlóereje közötti olló nemcsak egyre szélesebbre nyílt az elmúlt 10 évben, de a társadalom alacsonyabb jövedelemmel rendelkező rétege gyakorlatilag semmit nem tudott előrébb lépni egy évtized alatt sem, amennyiben a legfontosabb fogyasztási termékeiket tartalmazó kosarat vizsgáljuk. Hiába volt az elmúlt években jelentős mértékű minimálbér- és hiába inflációhoz kötött a nyugdíjemelés, ez csak szinten tartásra elegendő az alaptermékek drágulása miatt - összegzi a fogyasztói árak változását, az egészségügyi kiadásokat és a bérek, valamint a nyugdíjak változását vizsgáló elemzése eredményeit az Mfor.hu.
 
A lap azt vette figyelembe, hogy a privátbankár.hu az élelmiszerárak alakulását vizsgáló Árkosár-felmérést készít már 13 éve, melyben 30 élelmiszer árának változását követik nyomon rendszeresen, három hazai hipermarket egy-egy egységében. Ezt vetették össze az átlagos nyugdíjakkal, valamint a bérek változásával, hogy megállapítsák, hogyan változtak az egyes csoportok megélhetési lehetőségei.
 
A leginkább ebből az látszik, hogy az átlagbérek emelkedése miatt a dolgozók helyzete javult, de a minimálbérből vagy nyugdíjból részesülők életminősége viszont stagnált, esélyük sincs a gyarapodásra.
 
A nyugdíjasok esetében ennek oka, hogy a Fidesz-KDNP-kormány 2010-es hatalomra kerülése után megváltoztatta a nyugdíjszámítás metódusát, a béremelkedés ütemét is figyelembe vevő svájci indexálás helyett kizárólag a várt inflációhoz kötötték az évenkénti nyugdíjemelés mértékét. Valamint bevezették a nyugdíjkorrekciót, amely a költségvetésben becsült infláció esetleges vártnál nagyobb növekedését egyensúlyozza ki egyösszegben, majd egy rendszeressé váló emeléssel. Összesítésük szerint míg 2010-ben a nagybevásárlást még 14 914 forintból elintézhették az idősek, addig idén erre az eddig eltelt hónapok átlaga alapján már 21 499 forintot kellett költeniük. A növekedés mértéke 44,1 százalékos, ami egyébként jócskán meghaladja a teljes fogyasztói kosár alapján számolt kumulált inflációt.
 
A nyugdíjasok esetében azt is megvizsgálták, hogyan változtak az egészségügyi kiadásaik is, mivel az a KSH mérésében nem szerepel. Arra jutottak, hogy a 10 évvel ezelőtti 6943 forintos tétel mostanra 11 522 forintra emelkedett. Vagyis majdnem háromszor több kiadást jelent az egészségügy a nyugdíjasok számára, mint egy aktív személynél.
 
Ha ezt is beleveszik a kalkulációba akkor az látszik, hogy míg az élelmiszerárak inflációját kiegyenlítette a nyugdíjemelési rendszer, amikor az egészségügyi kiadások is beleesnek a lattba, akkor minimálisan még romlott is a helyzetük.
 
napi.hu
 
 
 
 
 

Kék hírek

2020.09.20 17:52
Közúti veszélyeztetés bűntette miatt emeltek vádat az ellen a férfi ellen, aki az M7-es autópályán 200 métert tolatott a külső sávban.   A vádirat szerint a 81 éves férfi június 1-jén kora délután személygépkocsijával a Balaton felé...
2020.09.20 16:39
A két gyanúsított férfi akár 15 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.   Újabb embert tartóztatott le a Miskolci Járásbíróság a szeptember 12-én történt miskolci gyilkosság ügyében, amelyben pénteken már letartóztattak egy...
2020.09.20 09:44
A Miskolci, az Edelényi és a Szerencsi Rendőrkapitányság 2020. szeptember 19-én garázdaság, járművezetés az eltiltás hatálya alatt, illetve a távoltartó határozat szabályainak megszegése miatt egy-egy férfival szemben indított szabálysértési...
2020.09.20 09:03
Több mint tíz métert zuhant egy férfi szombaton, órákig tartott a mentés. Tíz-tizenkét méter mély zsilipbe zuhant egy férfi tiszalöki vízerőműnél. A tűzoltóknak, rendőröknek és a mentőknek kétórás megfeszített munkával sikerült a súlyosan sérült...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu