Nyolcvan év fegyház a nyéstai brutális támadóknak

2019.10.08 21:39

Tizenhárom hónappal az első, előkészítő tárgyalást követően elsőfokú ítélet született a nyéstai emberölésként elhíresült ügyben.

Mint ismeretes, egy öt fős, rokonokból, két nőből és három férfiból álló abaújszolnoki társaság éjjel rátörte az ajtót a nyéstai, 87 éves Ágnes nénire, majd brutálisan agyonverték a spórolt pénze miatt. Azt pedig nem véletlenül írjuk, hogy elsőfokú határozat született meg kedden reggel a Miskolci Törvényszéken, ugyanis az ügyész súlyosbításért, míg a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek. Így másodfokon a Debreceni Ítélőtábla dönt majd arról, hogy jól állapította-e meg az elsőfokú bíróság a tényállást, helyes következtetéseket vontak-e le a rendelkezésre álló adatok, bizonyítékok alapján, és megfelelő-e az öt vádlottnak kiosztott, összesen nyolcvan évnyi fegyházbüntetés mértéke.
 
Kirívó brutalitás
 
Az elmúlt években nemb egy hasonló ügy került a törvényszék elé, amikor idős, egyedül élő embereket vertek agyon, vagy bántalmaztak súlyosan a saját otthonukban megyénkben, hogy megszerezzék pár tízezer forintjukat, vagy egyéb értéktárgyukat, így mondhatni elharapództak az ilyen esetek, ami miatt a társadalom megfelelő súlyú büntetéseket vár el. Brutalitásában azonban Ágnes néni esete még ezek közül is kirívó. Az idős asszonynak egy vascsővel gyakorlatilag szétverték az arcát, a hivatalos megfogalmazás szerint az arckoponyasérülések az élettel összeegyeztethetetlenek voltak, és az átlagost jóval meghaladó testi és lelki gyötrelemmel jártak.
 
Az elsőrendű vádlott, L. M. nem jelent meg az ítélethirdetésen, az előkészítő ülés kivételével nem vett részt a tárgyalásokon. A más ügy miatt börtönbüntetését töltő férfi a másodrendű R. B. nevelt fia, és állítása szerint folyamatos fenyegetéseket kap nevelőapjától a börtönben, hogy „vigye el a balhét”. R. B. tagadja a tett elkövetését, a harmadrendű G. Zs. még azt is, hogy ott volt, míg a két nő, G. E. és M. K. azt elismeri, hogy bementek az udvarra, de a lakásba nem léptek és a bántalmazásban nem vettek részt.
 
Poligráfos vizsgálat is volt
 
A dr. Zelenáné dr. Rácz Gabriella ügyész által benyújtott vádat tette magáévá a törvényszék is az egy évnyi tárgyalássorozat alatt, amely során DNS és poligráfos vizsgálatra, szakértőkre, pszichológusra is szükség volt. Eszerint az ötödrendű vádlott, M. K. elpanaszolta a többieknek, hogy, ha nem sikerül ételt vennie a gyerekeknek, akkor a gyámhivatal elveszi tőle őket. Megemlítette, hogy ismer egy idős nőt Nyéstán, aki mindig tart otthon pénzt, azt is tudja hol, meg lehetne tőle szerezni. A három férfi és a két nő megbeszélte, hogy elmennek az idős nőhöz, betörnek hozzá. Magukhoz vettek egy vascsövet és zoknit, illetve kesztyűt, majd Abaújszolnokról egy földúton átsétáltak Nyéstára, a kerten keresztül mentek be a 87 éves nő portájára. A két nő kint maradt, majd a harmadrendű vádlott berúgta az ajtót és bementek a nyári konyhába, ahol az idős nő aludt. Az felébredt a zajra, ezért a másodrendű vádlott R. B. a vascsővel legalább 12 alkalommal megütötte, főleg az arcán, fején. Az elsőrendű vádlott látva a bántalmazást kiszaladt, de később visszatért. Átkutatva a nyári konyhát a vádlottak megtalálták az idős nő elrejtett pénzét, az azonban az eljárás során nem derült ki, hogy mennyiről van szó. Ezt követően ugyanazon az úton hazamentek, de ott felejtették a vascsövet, amiért visszamentek.
 
Dr. Lengyel Andrea kirendelt bíró határozata szerint a Miskolci Törvényszék az első rendű vádlottat 16, a másodrendűt 20, a harmadrendűt 18, a negyedrendűt 12, míg az ötödrendűt 14 év fegyházbüntetésre ítélte. Az első- és harmadrendű vádlottnak három-három év felfüggesztett börtönbüntetése volt az eset elkövetésekor, ezeket szintén le kell ülniük. A három férfit 10, míg a két nőt 8 évre tiltották el a közügyek gyakorlásától és az öt vádlottnak a felmerült, több, mint 19 millió forintnyi bűnügyi perköltséget is ki kell fizetnie. A másodrendű vádlottat emberölés elkövetőjeként, míg a másik négyet bűnsegédként ítélte el a törvényszék.
 
Folytatás másodfokon
 
Az ügyésznő súlyosbításért fellebbezett (ezért a tettért akár életfogytiglani börtönt is kaphatnának a vádlottak), illetve a harmadrendű vádlott esetén, akinél nem volt megállapítható, hogy részt vett-e a bántalmazásban, de ott állt a másodrendű mellett, így a társtettesi megállapítást is szeretnék. A vádlottak és védőik a tényállás téves megállapítás, és téves jogi minősítés miatt tett fellebbezést, illetve másodsorban enyhítésért, a harmadrendű felmentésért.
 
Horváth Imre
boon.hu
 
 
 
 
 

Voks - 2019.

2019.10.10 18:12
Szórólapokkal és plakátokkal próbálja felhívni a figyelmet Borkai Zsolt polgármester ügyére a Magyar Szolidaritás Mozgalom Győrben.   Az önkormányzati választás előtt közvetlenül kezdett Borkai-ellenes kampányba a Magyar Szolidaritás Mozgalom Győrben. A hvg.hu-nak elmondták, 30 ezer...
2019.10.10 17:22
Budapest "NER-telenítését" ígéri Karácsony Gergely az önkormányzati választás után. A főpolgármester-jelölt öt pontban foglalta össze az erről szóló elképzeléseit.   A politikus egy csütörtöki, a Karmelita kolostor előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a fővárost ki kell...
2019.10.10 16:07
Az október 13-án esedékes önkormányzati választásokkal egy időben, nemzetiségi választást is tartanak.   A nemzetiségi szavazáson azok vehetnek csak részt, akik előzetesen kérték felvételüket a nemzetiségi listára. Mivel mindkét választás egy időben és helyen zajlik, a választások...
2019.10.10 14:10
Nem vagyok hülye, tudom, hogy a Borkai bebukása előtt is ugyanígy ment minden, EU-s pénzek lenyúlása, családi melóosztogatás, százalékok visszaigénylése, strómanok használata, legfőbb és egyéb ügyészségi élés-biztosítás, rendőrség magáncélra történő hasznosítása, csak ez a repülő, jacht, csajok,...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu