Nem tudni, mi lesz a nyugdíjakkal

2016.11.24 18:30

Semmit nem tud a kormány a minimálbér gazdasági, inflációs és foglalkoztatási következményeiről – legalábbis ez derült ki Lázár János miniszterelnökségi miniszter válaszaiból a kormányinfón.

Az 5 százalékos tb-járulékcsökkentés évi 450 milliárd forintos bevételkiesést jelent a két társadalombiztosítási alapban. Ennek ellenére a kormány nem igazán tudja, hogy a járulékcsökkentésnek milyen hosszú távú hatásai lesznek. (A költségvetési politikáért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium sem sokkal informatívabb; a tárca eddig semmilyen költségvetési, gazdasági háttérszámítással nem állat elő a minimálbéremelés a és a munkaadói tb-teher csökkentéssel kapcsolatban.) Lázár János elmondása szerint számítások zajlanak, ám egyelőre az inflációs hatást vizsgálják. Az idősügyi tanács a közeljövőben összeül miniszterelnök részvételével, ahol napirendre kerülhet a nyugdíjemelés kérdése.

Az elfogadott 2017-es büdzsé szerint januárban 0,9 százalékkal emelkednének a nyugdíjak. Mert ennyi volt anno a tervezett infláció 2017-re - ám Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten már 1,6 százalékos nyugdíjemelést ígért. A jövő évi infláció viszont ennél is magasabb lehet az OTP elemzői szerint, a minimálbéremelés miatt meglóduló bérek hatásra az infláció 2017-re 2,4 százalékra gyorsulhat.

Lázár János elmondta, hogy a nyugdíjalapból kieső összeget a foglalkoztatás növekedésével, illetve a gazdasági növekedéssel lehet pótolni majd középtávon. Nem véletlen, hogy bizonyos gazdasági teljesítménynek teljesülnie kell ahhoz, hogy 2019-ben tovább csökkenjenek a járulékok. A kormány csak olyan megállapodást vállal, amit be tud tartani. A 2017-es és 2018-as járulékcsökkentés nem jelent veszélyt a nyugdíjkassza egyensúlyára. A miniszter elmondása szerint a kormányülésen megkérdezték Varga Mihályt, hogy nem okoz-e gondot később a járulékcsökkentés - ám a miniszter megnyugtatta a kormány tagjait, hogy nem.

A foglalkoztatási hatásai sem sokkal világosabbak: a minimálbér-emeléstől függetlenül is emelkednek az országban a bérek, ha is minden, de sok ágazatban, mert munkaerőhiány van.Tehát a bérmegállapodástól függetlenül is emelnie kell a cégeknek, ha meg akarják tartani a jó munkaerőt. A legnagyobb segítségre a kisebb cégek szorulhatnak, például a mezőgazdaságban jelenthet problémát a minimálbér-emelés - mondta Lázár.

napi.hu

 

Kék hírek

2022.01.19 10:14
Engedély nélkül vezető sofőrrel szemben és anyagi káros balesetek helyszínén intézkedtek a rendőrök Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.   A Miskolci Rendőrkapitányság egyenruhásai egy engedély nélkül vezető 41 éves helyi férfival szemben intézkedtek 2022. január 18-án. A szabálysértőt a rendőrök...
2022.01.18 13:03
Az Avasalja útra riasztották a mezőkövesdi tűzoltókat. illusztráció   Az eset kedd délelőtt történt. A tűz egy szomszédos épület szigetelését is érintette mintegy öt négyzetméteren. A tűzesethez a mezőkövesdi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik három vízsugárral eloltották a lángokat, majd...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu