Nem kígyóztak sorok a nagyáruházak előtt

2021.04.07 16:49

Egy hónap után újranyithattak azok a boltok is, akiknek március 8-ától zárva kellett tartania. A nagyáruházak többségére ugyan nem vonatkozott a korlátozás, most viszont nekik is alkalmazkodni kell az új szabályokhoz.

 
Fotók: Juhász Ákos
 
Szerdától léptek életbe a legújabb, boltok nyitását korlátozó szabályozások. Az április 6-án kiadott Magyar Közlöny szerint az üzletek, amik közel egy hónapig zárva tartottak,
 
újra kifüggeszthetik a nyitva táblát. Mivel a kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul, így a boltok is hosszabb, reggel 5 óra és este fél 10 közötti nyitva tartással működhetnek.
 
Ennek feltételeként azonban újfajta, a tavaly tavaszihoz hasonló korlátozások lépnek életbe.
 
Szerdától átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletekben, így logikusan a kis boltok csupán néhány, míg a nagyok továbbra is jóval több vevőt fogadhatnak egyszerre.
 
Elmaradt a tumultus
 
Bár sokan úgy gondolták, hogy a szabályozás miatt a 300 című filmet idéző jelenetekre kell majd számítani a hipermarketek előtt, a Thermopülai csatát idéző kanyargó sorok elmaradtak Miskolcon. Legalábbis a belvárosban.
A legtöbb áruház megelégedett annyival, hogy kiírták az üzletek bejáratához a négyzetméter arányosan befogatható vásárlószámot, és különböző eszközökkel igyekeztek betartatni azokat. Nem volt tumultus, egymást lökdöső, türelmetlen emberek kígyózó sora az élelmiszereket is értékesítő hipermarketek bejáratai előtt. Csupán egy-két áruház esetében kellett várakozni a bejutásra, ott is percek kérdése volt, hogy bevásárlókosár kerüljön a kezünkbe.
 
 
Különböző módszerek
 
Az üzletláncok egyébként többnyire felkészültek a változásokra. A bejáratánál kihelyezett kézfertőtlenítőkkel, gyakori fertőtlenítéssel és széles körű tájékoztatással igyekeznek bolton kívül tartani a vírust, vigyázni a dolgozók és vásárlók egészségére. A szabályokat a bevásárlókocsik és -kosarak számának korlátozásával, valamint a bejáratnál álló munkatársak segítségével igyekeznek betartatni. Mindez persze fokozott figyelmet igényel mind a boltba érkezőktől, mind az ott dolgozók részéről. Van olyan üzletlánc, ami biztosra megy: az üzleteikben a megszabott 10 helyett 15 négyzetméterrel számolnak az egyszerre beengedhető vásárlók tekintetében.
 
A sétálóutca egyik boltjában 61 vevő tartózkodhat egyszerre a kiírás szerint. A bejáratnál biztonsági őr figyeli az érkezőket. Annyi kosarat tesznek ki, ahány főt képes befogadni a jogszabályok értelmében a bolt. Minden vásárlóra egy kézikosár jut.
 
Egy másik, fele akkora üzletben senki nem fogadta a vevőket, bár a jogszabályilag lehetséges határt meg sem közelítette a sorok közt lézengők száma, így az is lehet, hogy távolabbról, esetleg kamerán figyelték az érkezőket.
 
Volt, ahol csak bevásárlókocsit tolva lehetett belépni az eladótérbe – ezzel egyébként azt is elérték, hogy meglegyen a vevők közötti, biztosnak mondható távolság. Az egyetlen probléma, ha mondjuk együtt érkezik bevásárolni a család – akkor mindenkinek külön kocsit kell tolnia, legalábbis így lenne számolható a bevásárlókocsis módszerrel az üzletben tartózkodók száma.
 
Furcsa időzítés
 
A legtöbb vásárló, akivel beszélgettünk, egyébként nem tartja zavarónak a korlátozásokat. Attól azonban félnek, hogy a kiemelt időszakokban feltorlódhat a sor a boltok előtt.
 
Maga az intézkedés egyfajta szigorítás az eddigiekhez képest, a nagy, élelmiszert is értékesítő áruházak számára legalábbis mindenképpen. Furcsa élmény látni, hogy biztonsági őrök és egyéb dolgozók szorgoskodnak, számolják az embereket – akkor, amikor a harmadik hullám állítólag platózik, leszálló ágba került, míg mindenféle megkötés nélkül vásárolhattunk akkor, amikor az egy nap alatt koronavírusban elhunytak száma rekordokat döntött.
 
Bájer Máté
minap.hu
 
 
 
 
 

Kék hírek

2021.04.13 10:11
A Miskolci Rendőrkapitányság egyenruhásai 2021. április 12-én járművezetés az eltiltás hatálya...
2021.04.12 19:52
Belenyúlt egy rosszul megszerelt hosszabbítóba egy kilenc hónapos kisfiú Taktaharkányban, megrázta...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

A covid-os betegek otthoni ápolása

2020.12.18 16:39
A covidos betegek otthoni ápolása Tanácsok a Pécsi Tudományegyetemről Hasznos videó! Tekintse meg!   Milyen gyógyszerekkel csillapítsunk lázat koronavírus esetén? Szedjünk-e vitaminokat, köhögésre gyógyszert covid alatt? Szabad-e párásítani, illóolajat használni? Szedjünk-e vérhígítót?...

Hírek, aktualitások

2021.04.14 09:04
Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 037 023 fő, közülük 1 290 709 fő már a második oltását is megkapta. 3597 az új fertőzöttek száma,...
2021.04.14 07:47
Elképzelhető, hogy ősszel a Semmelweis Egyetemen  “a védettséget figyelő, vagyis az antitest kimutatására irányuló vizsgálatot kezdeményez” -...
2021.04.14 06:46
Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos tisztázott néhány közkeletű tévhitet az oltások kapcsán. Az elmúlt két hétben 1,3 millió...
2021.04.14 06:13
Nincs bizonyíték arra, hogy összefüggés lenne a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek között,...
2021.04.14 06:01
A Dunántúlon és a Zempléni-hegység körül viharos lesz a szél. Az idei tavasz ezt kínálja számunkra!   Délutánig borult lesz az ég, majd a...
2021.04.13 18:27
Csúcson a koronavírus járvány harmadik hulláma, mégis sok ezres zarándoklat kezdődik az ezer fős Borsod-Abaúj megyei kis faluban, Bodrogkeresztúron....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu