Nagy a baj Erdélyben

2021.10.22 07:11

Nagy bajban vannak az erdélyi bútorgyártó cégek részben a fa, részben az üzemanyagok és az áram drágulása miatt. Ezeknek a termékeknek az ára kétszeresére vagy háromszorosára nőtt.

Fotó: maszol.ro

Bajban vannak az erdélyi fa- és bútoripari cégek, nagyon megdrágult ugyanis a nyersanyag az elmúlt időszakban - írta a Maszol. „A drágulás mértéke eltér, attól függően, hogy rönkfáról, lábon álló fáról, deszkáról, PAL-lemezről vagy más alapanyagról van szó, átlagban 50 és 100 százalék között mozog” – mondta Barabás Csaba, a gyergyói vállalkozókat tömörítő Arbor elnöke. Ezt megerősíti a Horváth&Partners nemzetközi menedzsment-tanácsadó cég közelmúltban készült tanulmánya, mely szerint a fa ára megkétszereződött az utóbbi 12 hónapban.
 
„Nagy beszerzési válsággal küzd 2021-ben a bútoripar. A fa túlzott ára, amely május folyamán megduplázódott, valamint a különféle fatermékek hiánya miatt több termelési kapacitást leállítottak, sok rendelést pedig visszamondtak, mert a legyártásuk nem lett volna kifizetődő” – mondja Aurica Sereny, a Romániai Bútorgyártók Egyesületének (APMR) az elnöke.
 
A szászrégeni Bucin Mob a hatóságokhoz fordult a helyzet orvoslásáért. Azt kérték a versenyhivataltól, azt kérve, hogy állítsák le a nyersanyag exportját. A gyártók nyolcszoros hozzáadott értéket állítanak elő ahhoz képest, amivel az exportált deszka rendelkezik, ez pedig pluszbevételt jelent a költségvetésnek és munkahelyeket teremt, de egyelőre nem született megoldás.
 
A fa árának ilyen mértékű növekedése egymagában is komoly gondot jelentene, azonban ehhez társul a villanyáram, a gáz és az üzemanyagok drágulása. „Én nem 5-10-15 százalékokról beszélünk, hanem dupla- és tripla árakról. Ezek katasztrofális drágulások, amelyek borzalmasan érintik a vállalkozókat” – szögezi le Barabás Csaba.
 
A székelyföldi vállalkozók összefogva próbálnak meg kiutat találni a helyzetből. Az Arbor felvette a kapcsolatot más vállalkozói szervezetekkel, már 150-nél több cég csatlakozott a kezdeményezéshez. Ezek közösen fognak licitálni az energiatőzsdén áramra és földgázra, remélve, hogy nagyobb mennyiségre kedvezőbb feltételekkel tudnak szerződni. Ezzel párhuzamosan tárgyalnak több, Maros, Hargita és Kovászna megyében töltőállomásokkal rendelkező kőolajipari cégekkel, hogy kedvezményesen vásárolhassanak üzemanyagot. Biztosítótársaságoknál is próbálkozni fognak a jobb árak reményében.
 
napi.hu
 
 
 
 
 

Az előválasztás hírei

2021.10.17 22:19
Márki-Zay Péter: 371 560 szavazat (56,7%) Dobrev Klára: 283 677 (43,3%)   Dobrev Klára elismerte vereségét, Márki-Zay Péter lesz a közös...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Kék hírek

2021.11.29 19:04
Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt hétfőn kora este Miskolcon, a Klapka György utcán.   Elütöttek egy embert hétfő este Miskolcon, az Avason. Úgy tudjuk, a zebrán kelt...
2021.11.29 14:40
A nyomozók őrizetbe vették azt a férfit, aki Miskolcon, a Tampere lépcsősoron akart megerőszakolni egy nőt.   A Miskolci Rendőrkapitányság szexuális erőszak kísérletének megalapozott...
2021.11.29 10:06
A nyugdíjas késő este ért haza, majd amikor belépett a lépcsőházba, a fiatal utána sietett. Azonnal rátámadt, lefogta és erőszakoskodott vele.   tenyek.hu        
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu