MVK Zrt.: két lépcsőben teljesen megújul a menetrend és a vonalhálózat

2020.08.02 18:02

A két lépcsőben bevezetendő változásokkal kapcsolatban a lakosság véleményét is várja a közlekedési cég.

 

Jelentősen változhat a következő hónapokban a miskolci buszok és villamosok menetrendje és maga a vonalhálózat is. Az ezzel kapcsolatos munkák koordinálására hozta létre Miskolc polgármestere június elején a Közösségi Közlekedési Munkacsoportot, melynek a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. (MVK) munkatársain túl tagja a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) és külsős szakértők is. A csoport munkája során azt tartja szem előtt, hogy a létrejövő új menetrend és hálózat a korábbiaknál sokkal jobban kiszolgálja a tömegközlekedést használók igényeit.

 
Az MVK most azt közölte, a munkacsoport olyan vonalhálózati és menetrendi terveket dolgozott ki – a rendelkezésre álló finanszírozási források figyelembevétele mellett – , amelyek már rövidtávon javítják a közösségi közlekedési szolgáltatás színvonalát a város minden terültén. A változásokat több lépcsőben vezetik be – mondta el érdeklődésünkre a VEKE miskolci csoportjának a vezetője.
 
- Már szeptember 1-jével is számos változás lép életbe. Ezek egy része a berekaljai közlekedést fogja javítani: a 101B-s járatok útvonalát meghosszabbítják Felső-Majláthon keresztül Berekaljáig. Az 1-es autóbusz-vonalcsalád közlekedése is változik: a Berekalja érintésével közlekedő járatok a jövőben 1B jelzéssel közlekednek majd. Az intézkedésnek köszönhetően hétköznap csúcsidőben 15, napközben 30 percenként lesz busz a városrész megállóiban. Fontos, hogy a kelet-nyugati tengely menetrendjeit összehangolták, az 1, az 1B, a 101B és a 21-es busz is ütemesen közlekedik majd - mondta Fejér Balázs aki hozzátette. A hangolt menetrendet az észak-déli vonalak esetén is bevezetik, javítják az egyetem közösségi közlekedési kiszolgálását és az éjszakai közlekedést is.
 
Jön az 1A-s villamos
 
A villamosközlekedés is alaposan változik, a VEKE helyi vezetője szerint alapvetően pozitívan. Ennek egyik legfontosabb lépése, hogy szeptembertől bevezetik az 1A-s villamosviszonylatot. Ezzel párhuzamosan a villamosok menetrendje is módosul. Fejér Balázs emlékeztetett, az új viszonylat indítására már a Zöld Nyíl villamosprojekt idején is gondoltak.
 
- Ekkor épült ki egy betétvégállomás a Diósgyőri Gimnáziumnál, azért, mert ahogy haladunk Felső-Majláth felé, folyamatosan csökken az utasszám a villamoson, éppen ezért csúcsidőben nem gazdaságos minden villamossal a végállomásig közlekedni. A Kilián városrész alapvetően egy ideális pont, ahol visszafordítható a szerelvények egy része – tette hozzá.
 
 
Az új viszonylat csak csúcsidőben jár majd, viszont létének köszönhetően hétköznap reggel és délután körülbelül három és négy percenként villamos lesz a megállóban a Tiszai pályaudvar és az Újgyőri főtér között. A Diósgyőri Gimnáziumig 4-7, a felső szakaszon pedig 6-9 percenként követik majd egymást a szerelvények, napszaktól függően; a Vasgyárba reggel 12, a nap többi részében 15 percenként jár majd a villamos. „Hétvégenként továbbra is csak az 1-es villamos jár majd, az viszont a mainál sűrűbben: szombaton 10 helyett 7-8, vasárnap pedig 15 helyett 12 percenként, a régiségvásár idején pedig a pótlóbuszokkal együtt 10 percenként” – tette hozzá Fejér Balázs.
 
Ezek a változások már biztosak, a munkacsoport azonban tovább dolgozik, ugyanis 2021 januárjától egy új vonalhálózatot vezetnének be. Az MVK, honlapján néhány változtatás már megtekinthető, ezekkel kapcsolatban is várják az utasok véleményét: a cég társadalmi egyeztetést hirdetett a jövőt illetően.
 
Meghallgatják az észrevételeket
 
Demeter Péter vezérigazgató azt mondja, ezzel azt szeretnék elérni, hogy a tömegközlekedési változások élvezzék az érintett utazó- és lakóközönség támogatását is. A kezdeményezésről már az első napokban kiderült: van értelme.
 
- Múlt péntek óta 50 e-mail-címről érkezett mintegy 150 észrevétel, tehát eredményesnek ítéljük meg a társadalmi egyeztetés kezdeményezését. Sok javaslattevő azzal kezdi észrevételét, hogy mennyire pozitívan és örömmel veszi ezt a lehetőséget, köszönetüket fejezik ki, hogy az MVK Zrt. az utazóközönség bevonásával tervezi kialakítani az új vonalhálózatát és menetrendjét – hangsúlyozta.
 
A legtöbb észrevétel Berekalja leendő közlekedési rendjével kapcsolatban érkezett, az igazgató elmondása szerint ezek ráadásul pozitívak: az utasok többsége megfelelően ítéli a követési időket, valamint elégedettek a napi indulások számával is.
 
- Ezen felül vannak a lakosság részéről javaslatok a villamosközlekedéssel kapcsolatosan is, valamint több városrészt érintő autóbuszközlekedésre vonatkozók is, mint például Avas, Egyetemváros, Komlóstető és Martinkertváros – tette hozzá az MVK első embere.
 
Demeter Péter kiemelte, minden beérkezett javaslatot megvizsgálnak – azokat is, melyek olyan felvetésről szólnak, amelyek a munkacsoport részéről nem merültek fel - és ha azok jogosak, és lehetőség is van rá, beépítik az új rendszerbe. „Azzal természetesen tisztában vagyunk, hogy egy ilyen komplex rendszerben nem lehet megfelelni minden igénynek, de törekszünk a legjobb megoldásra.” – zárta.
 
 
Az MVK Zrrt. azt kéri, minél többen írják meg a terveikkel kapcsolatos véleményüket, ötleteiket az egyeztetes@mvkzrt.hu e-mail-címre vagy a 3527 Miskolc, Szondi György utca 1. postacímre küldött levélben „Társadalmi egyeztetés” tárgymegjelöléssel.
 
Tajthy Ákos
minap.hu
 
 
 
 
 
 

Kék hírek

2020.09.20 17:52
Közúti veszélyeztetés bűntette miatt emeltek vádat az ellen a férfi ellen, aki az M7-es autópályán 200 métert tolatott a külső sávban.   A vádirat szerint a 81 éves férfi június 1-jén kora délután személygépkocsijával a Balaton felé hajtott az autópályán, melyet Balatonakarattyánál...
2020.09.20 16:39
A két gyanúsított férfi akár 15 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.   Újabb embert tartóztatott le a Miskolci Járásbíróság a szeptember 12-én történt miskolci gyilkosság ügyében, amelyben pénteken már letartóztattak egy férfit.   A Miskolci Törvényszék közlése...
2020.09.20 09:44
A Miskolci, az Edelényi és a Szerencsi Rendőrkapitányság 2020. szeptember 19-én garázdaság, járművezetés az eltiltás hatálya alatt, illetve a távoltartó határozat szabályainak megszegése miatt egy-egy férfival szemben indított szabálysértési eljárást. A szabálysértőket a járőrök előállították,...
2020.09.20 09:03
Több mint tíz métert zuhant egy férfi szombaton, órákig tartott a mentés. Tíz-tizenkét méter mély zsilipbe zuhant egy férfi tiszalöki vízerőműnél. A tűzoltóknak, rendőröknek és a mentőknek kétórás megfeszített munkával sikerült a súlyosan sérült férfit kimenteni. Ellátását követően a miskolci...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Hírek, aktualitások

2020.09.20 19:27
Vasárnap tartotta meg a DK a “Közös győzelem, közös Magyarország” című online rendezvényét. Itt a párt EP-képviselője részletesen beszélt a 2022-es választás ellenzéki taktikájáról is. Fotó: Marjai János   Dobrev Klára, a Demokratikus...
2020.09.20 18:51
Szombaton útnak indultak a Színház-és Filmművészeti Egyetem hallgatói, akik biciklivel hordják a Parlamenthez Chartájukat vasárnap délutánig. A 24 órás akció alatt összesen 155 Chartát vittek a Kossuth Térre, vasárnap délután négyig pedig minél...
2020.09.20 18:04
Öt vidéki kórházat jelöltek ki elsődleges ellátóként az eddigi 18 intézmény helyett - szúrta ki Kunetz Zsombor szabadúszó orvos, egészségügyi szakértő.   Megjelent ugyanis Kásler Miklós miniszter és Müller Cecília országos tisztifőorvos új...
2020.09.20 17:41
Az NMHH honlapján az alábbi közleményt adta ki   ‘Az elmúlt napokban több médium is beszámolt arról, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa törvényi kizáró ok miatt nem hosszabbította meg a Klubrádió Budapest 92,9 MHz...
2020.09.20 16:16
Kihúzták a Hatoslottó 2020/38. heti nyerőszámait. Mivel ezen a héten nem volt telitalálatos szelvény, így a 39. játékhéten várhatóan 333 millió forintért izgulhatnak majd a játékosok.   A Hatoslottó nyerőszámai emelkedő számsorrendben a...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu