Müller Cecília: vannak magyarok, akik másodszor is elkapták a koronavírust (+videó)

2020.10.26 11:48

A koronavírus-járvány magyarországi alakulásáról tartott online sajtótájékoztatót az operatív törzs hétfő délben.Dr. Müller Cecília országos tisztiorvos elmondta: az egész világon, így Európában is egyre emelkedik a fertőzöttek száma. Drámai a helyzet például Spanyolországban. A globális folymat alól Magyarország sem kivétel: meredeken emelkedő szakaszban van a második hullám. Ismertette a reggel nyilvánosságra hozott számokat: az utóbbi 24 órában 47 magyar vesztette életét a koronavírussal összefüggésben és 2316 új fertőzöttet azonosítottak.
 
2602 főt ápolnak kórházban, 233-an vannak lélegeztetőgépen. A fertőzöttek számával természetszerűen ezek a számok is növekednek. Kiemelte: fontos, hogy akiknek alapbetegségeik vannak, tartsák azt egyensúlyban, fontos, hogy a krónikus betegségekről folyamatosan egyeztessenek kezelőorvosaikkal. A halálos áldozatok között gyakorlatilag minden nap van középkorú személy, bár a túlnyomó többség az idősebb korosztályból kerül ki.
 
Müller Cecília kiemelte, hogy az egészségesek számára fontos a „hiányok pótlása”, számos zöldség és gyümölcs áll rendelkezésre. Ezek idővel veszítenek vitamintartalmukból, érdemes frissen fogyasztani. Később, amikor kevesebb lesz a friss zöldség és a gyümölcs, általában C- és D-vitamin bevitelével lehet pótolni a kiesést. Ismételten hangsúlyozta az egyéni felelősség kérdését: ahogyan az első hullámban, úgy most is mindent meg kell tenni a higiéniai és járványügyi intézkedések betartására. Vigyázni kell a betegekre és az idősekre és nem csak az intézményekben, boltokban, hanem otthon is.
 
A sportrendezvényeken is kötelező a maszkviselés, ez alól például a bíró és a játékosok kivételek, ugyanígy a gyűléseken, szabadtéri rendezvényeken is mindenkinek viselnie kell a maszkot, azt csak a felszólaló veheti le a felszólalás idejére. Már tart a szünet az iskolákban, Müller Cecília a diákokat is arra kérte, hogy tartsák be az előírásokat, lehetőség szerint kerüljék a közös programokat. Ehelyett válasszák a családi programokat és igyekezzenek a digitális eszközökkel tartani a kapcsolatot.
 
Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta: 31 ember nem viselt megfelelően maszkot a tömegközlekedési eszközökön a hosszú hétvégén, eljárást azonban csak egy személy ellen kellett indítani. 246 maszkviseléssel kapcsolatos szabálytalanság történt eddig a tömegközlekedési eszközökön kívül.
 
Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta:
 
tudnak olyan magyarokról, akik az első hullámban elkapták a koronavírust, majd most, a második hullámban tünetekkel, ismét betegként jelentkeztek. Néhányukról kiderült, hogy ismét elkapták a koronavírust. 
 
Hat hónapot tekintenek védettségi időnek a fertőzést követően. Jelenleg 11, 14 éven aluli gyermeket kezelnek kórházban, egyikük sincsen lélegeztetőgépen, megfigyelés céljából vannak intézményben.
 
  • Mostanáig csaknem 1 millió PCR-tesztet végeztek, de emellett elindult az antigén alapú gyorstesztelés is. Ha kell, mindkettőt elvégzik, Magyarország tesztelési tevékenysége megfelel a WHO előírásainak.
  • A Kliknek azért nincsenek adatai arról, hogy eddig hány pedagógus fertőződött meg koronavírussal, mert a központ nem adatgazda, tehát nincsen jogszabályban meghatározott jogköre ilyen adatok gyűjtésére, kezelésére. Az egészségi állapot úgynevezett szenzitív adat, a munkáltató pedig az adott intézmény, a munkáltatói jogkört az igazgató gyakorolja. Az intézmények vezetői nyilvánvalóan tudnak a megbetegedésekről, de a Klik nem gyűjt ilyen adatokat.
  • Európában nagyfokú a vírus terjedési sebessége, ezért az operatív törzs figyel és eszerint fog dönteni a maszk kötelezővé tételéről szabadtéren, utcán is. A maszk viselése most is ajánlott, legfőképpen akkor, ha a másfél méteres védőtávolság nem tartható.
  • Nem javasolnak további szigorításokat a kormánynak, a mostaniak megfelelőek, csak be kell tartani őket. Ha szükségesnek látják, bevezethetnek újabb óvintézkedéseket.
  • November 1-én hagyományosan sokan felkeresik a temetőket, nagyon fontos, hogy vigyázzunk egymásra. Aki tünetet észlel magán, maradjon otthon. Akik nem egy háztartásban élnek, lehetőség szerint utazzanak külön autóval. A sírkertekben is be kell tartani a 1,5 méteres távolságot.
 
 
Kovács-Angel Marianna
24.hu
 
 
 
 
 

Kék hírek

2020.11.27 07:32
A rendőrök bűncselekmény gyanúja miatt indítottak nyomozást. Hegymegen, 2020. november 26-án a kora esti órákban holtan találtak egy 94 éves asszonyt otthonában. Az esettel kapcsolatban idegenkezűségre utaló körülmények merültek fel. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság...
2020.11.26 15:46
Eltévedt turistáknak segítettek Miskolcon, a Vasgyári Rendőrőrs munkatársai.   A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2020. november 25-én 18 óra előtt érkezett bejelentés két, a Csanyik-völgy környékén eltévedt hölgyről.   Az...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Hírek, aktualitások

2020.11.27 08:09
Várhatóan már a jövő héttől elindul egy olyan regisztrációs folyamat, ahol előjegyzésbe vetethetik magukat azok, akik szeretnék majd beoltatni magukat a koronavírus elleni vakcinával – jelentette be...
2020.11.27 07:45
Nagy öröm, hogy sikerekről, a jól végzett munka eredményéről számolhatok be – mondta rendkívüli bejelentésében Veres Pál. A polgármester november 24-i Facebook-videójában közölte, csütörtökön a...
2020.11.27 07:02
Pénteken változott az üzemanyagok ára a hazai a kutakon, a holtankoljak.hu információi szerint a 95-ös benzin 4 forinttal drágult, míg a gázolaj literenként átlagára 5 forinttal nőtt. Fotó:...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu