Magyarországon már nincs demokrácia az EP egyik alelnöke szerint

2021.09.15 16:19

Magyarországon már nincs demokrácia – mondta az Európai Parlament (EP) egyik alelnöke szerdán a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak.

Katarina Barley
EP alelnök
 
Katarina Barley az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen uniós évértékelő parlamenti beszédével kapcsolatban készített interjúban kiemelte, hogy „viszonylag jól" sikerült a koronavírus-járvány kezelése.
 
A járvány még nem ért véget, de már látható, hogy az Európai Unió „hatalmas teljesítményt" nyújtott, és a járvány gazdasági hatásait ellensúlyozó helyreállítási csomaggal „új utakra lépett" – mondta az EP alelnöke.
 
Viszont „drámaian rossz a demokrácia és a jogállamiság helyzete egyes tagországokban" – tette hozzá a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa.
 
Kifejtette: „sokan nem is tudják, mennyire drámai (a helyzet) különösen Magyarországon, de Lengyelországban is". Sokak számára ez egy elvont, „absztrakt téma, pedig az együttélésünk és európaiságunk alapjáról" van szó, és „ha ez erodálódik, akkor az Európai Unió alapjai kerülnek veszélybe".
 
Mint mondta, a brüsszeli bizottságnak nagyobb nyomást kellett volna gyakorolnia az utóbbi években, hogy megelőzze ezt a veszélyes helyzetet. A bizottság viszont ehelyett továbbra is párbeszédről és hídépítésről beszél, holott „Magyarországon és Lengyelországban azt látjuk, hogy ez egyáltalán nem segít".
 
A bizottságnak más eszközök is a rendelkezésére állnak, például a kötelezettségszegési ügyekben fordulhat az Európai Bírósághoz, vagy visszatarthat EU-s támogatásokat, de ezeket az eszközeit „túl ritkán, túl óvatosan és túl későn" alkalmazza – mondta Katarina Barley.
 
Arra a felvetésre, hogy a külső nyomás nemigen hatásos, sőt, éppen az adott kormánynak hajt belpolitikai hasznot, azt mondta, hogy „van ebben valami", és különösen Orbán Viktor magyar kormányfő „játszik" ezzel a tényezővel. Így a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTQI) emberek ügyében hozott törvénnyel is az EU „felháborodását" akarta kiváltani. Ugyanakkor „tény, hogy ha csak a párbeszédnél és a hídépítésnél maradunk, akkor nem történik semmi".
 
Magyarország esetében ez már több mint tíz éve így van – fejtette ki az EP alelnöke, aláhúzva: „tudom, hogy keményen hangzik, de Magyarország esetében már tényleg nem lehet demokráciáról beszélni, mert minden ellenőrző mechanizmust kiürítettek".
 
Így Orbán Viktor még abban az esetben is megtartaná ténylegesen a hatalmat, ha jövőre elveszítené a (parlamenti) választást" – mondta Katarina Barley.
 
mti.hu
 
 
 
 
 

Kék hírek

2022.01.14 15:21
Az Encsi Járásbíróság ítéletet hozott annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben hivatalos...
2022.01.14 11:42
A műszaki mentés és a helyszínelés idejére a rendőrség lezárta a balesettel terhelt útszakaszt. A...
2022.01.13 11:13
A magyar börtönökben 351 idős fogvatartottat, köztük 35 női elítéltet őriznek. Fotó: Darrin...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu