Lázadnak az orvosok, sokan megtagadhatják a munkaszerződés aláírását

2020.10.17 15:39

Nem tudja elképzelni, hogy ne szülessen megoldás a szolgálati törvénybe rejtett aknák hatástalanítására – mondja Lénárd Rita, a Magyari Orvosi Kamara (MOK) alelnöke a Népszavának.

Fotó: Getty Images

 

A lap arról kérdezte a szakembert, hogy miként képzelik el a tárgyalásokat a kormánnyal, és lát-e esélyt arra, hogy a nagy vitákat kiváltó törvénnyből kikerüljenek az olyan vitatott pontok, mint a másodállás tiltása, vagy az átvezénylés kikényszerítése.
 
  • A MOK átadta Pintér Sándor belügyminiszternek a törvény azon pontjainak listáját, amelyek elfogadhatatlanok. A felsorolást a kirendelés vezeti, közvetlenül mögötte jön a másodállások tiltása szerepel.
  • Lénárd Rita optimista a módosítással kapcsolatban, a tagság viszont nem, ők lázadnak.
  • A miniszterelnök csak három dolgot hozott a két héttel ezelőtti megbeszélésre: az első az volt, hogy minden változtatás nélkül elfogadja a kamara bértábláját, a második, hogy egyetért a hálapénz kivezetésével, és ezt törvénybe is fogja iktatni, a harmadik, hogy működjenek együtt. Másról nem volt szó.
  • Nem lehet egyik pillanatról a másikra megtiltani a másodállásokat, mert most ettől működik még a rendszer.
  • A kirendelés "békeidőben" elfogadhatatlan. Válsághelyzetben maguktól is oda mennek sokan, ahol szükség van rájuk. Ilyen helyzetben most is lehet vezényelni őket. De ezt nem kell, és nem is szabad beépíteni a szolgálati jogviszonyba, mert ez egy egyenruhás szervezethez illő hozzáállás - mondta a szakember a Népszavának.
  • A struktúraátalakításban az a legnehezebb - ehhez kell a politikai bátorság -, hogy megszüntesse a működést azokon a helyeken, ahol se megfelelő eszköz, se szakember nincs már a biztonságos gyógyításhoz. A XXI. századi követelményeknek megfelelő orvostechnikai eszközökből és szakemberekből egyszerűen nincs annyi, hogy minden kisvárosba jusson.
  • A nem sikerült a törvényt módosítani, akkor az orvosok 20-30, de akár 40 százaléka is megtagadhatja az új munkaszerződések aláírását.
  • A MOK abszolút támogatni fogja a szakdolgozói kamarát abban a törekvésben, hogy az szakdolgozók bére is emelkedjen. De meg kell szerveződniük a szakdolgozóknak is.
  • Amíg a műtétet végző orvos bele tud nyúlni a várólistába, addig lesz hálapénz. Ezért el kell választani egymástól azt, aki megoperálja a beteget és azt, aki a várólistát kezeli.
  • jól érthetővé és láthatóvá kell tenni, melyik intézményben mire, mennyit kell várni. Ha van egy transzparens ellátás, ahol pontosan le van írva, hogy a kezdő szakorvosnak, az adjunktusnak hány betegét kellett újraoperálni mert például elfertőződött a sebe, akkor a beteg is tud választani.
 
Forrás: nepszava.hu
Szász Péter / napi.hu
 
 
 
 
 

 

Kék hírek

2020.10.28 10:40
A megye szolgálatban lévő rendőri állománya 2020. október 27-én tulajdon elleni szabálysértés, illetve járművezetés az eltiltás hatálya alatt szabálysértés elkövetése miatt összesen három főt vett őrizetbe. Az illetékes rendőrkapitányságok a személyi szabadságukban korlátozott személyeket hetvenkét...
2020.10.28 08:14
Torlódást okozott az ütközés a szerda reggeli forgalomban.   A reggeli csúcsforgalomban, fél 8 előtt nem sokkal személyi sérüléssel járó baleset történt Miskolc belvárosában. A Szeles utcában, a Miskolc Plaza sarkánál ütközött össze két autó, és az egyik vezetője - az elsődleges...
2020.10.28 07:51
Bálatűz miatt vonultak a tűzoltók Polgárra, a Selypesköz tanyára október 27-én.   A tiszaújvárosi hivatásos tűzoltók kiérkezésekor egy bála lángolt, azonban a kazalba rakott szalma megbontásakor kiderült, hogy több száz bála belseje izzik. Az egységek két vízsugárral avatkoztak be,...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu