Kulturális mentőcsomagot!

2021.01.23 07:55

A lehető leggyorsabban álljon elő a kormány egy kulturális mentőcsomaggal; ez kötelessége és feladata – mondta Hiller István, az MSZP politikusa pénteken, a magyar kultúra napján köszöntve a kultúra és a közművelődés területén dolgozókat.

Hiller István
az MSZP korábbi oktatási és kulturális minisztere, választmányi elnöke
 
Leszögezte: a kultúránk önazonosságunk, nemzeti és európai identitásunk elsődleges meghatározója, fontos része közös létezésünknek, büszkeségünk kifejeződése; az újra való nyitottság, kreativitás és alkotóerő pedig a jövő záloga. A kultúra művelői pedig ma nagy bajban vannak a járvány miatt.
 
A magyar kormány nem tett a kultúra érdekében szükséges átfogó és jelentős lépést, hogy a járvány okozta kárt és pusztítást „akár csak átmeneti módon” enyhítse, pedig egy sereg nemzetközi példa állt előtte – mondta az MSZP korábbi oktatási és kulturális minisztere, választmányi elnöke.
 
A lehető leggyorsabban álljon elő a magyar kormány egy ilyen programmal. Kulturális mentőcsomagot akarunk a magyar kultúráért, a magyar kultúra művelői számára” 
 
– jelentette ki.
 
Rámutatott: bár „esze ágában sincs” vitatni a sport jelentőségét, „égbekiáltó” különbség van sportnak és a kultúrának adott kormányzati juttatások nagyságrendjében.
 
„Ha van nap, amikor erre föl kell hívni a figyelmet, akkor az a magyar kultúra napja” – mondta.
 
„Nem elég ünnepelni. Nem elég kitüntetéseket adni, szép szavakat mondani. Tessék kulturális mentőcsomaggal előállni, ami a mindenkori, a jelenlegi kormány kötelessége és feladata. Ha van pénz a sport fontos területére, legyen pénz (…) a kultúra fontos területére is!” – fejtette ki.
 
Elismerte: voltak helyes lépések, adó- és járulékfizetési könnyítések, mentőövként szolgáló intézkedések, garázskoncertek, de felhívta a figyelmet: „Mindez kevés, kevés, kevés”.
 
A járvány miatt számos művésznek és az értük a háttérben dolgozóknak nincs vagy alig van jövedelmük; ételfutárként, kézbesítőként dolgoznak családjuk megélhetéséért. A közművelődésben dolgozóktól a jelenlegi kormány parlamenti többsége elvette a közalkalmazotti státuszt, és egy sokkal labilisabb, kevésbé biztonságos munkaviszonyt kényszerített rájuk, „ami normál esetben is erősen megkérdőjelezhető, de a világjárvány idején különösképpen visszás” – mondta.
 
Hiller szót emelt a kormány és a kormánypártok politikai és gazdasági térfoglalását követő, a szellemi, intellektuális tér elfoglalására tett kísérlete ellen. Ez történt, vagy sejlett fel, a „nagy tiltakozást kiváltott” előadóművészeti törvény módosításakor, a Nemzeti Kulturális Alap tervezett, de elvetélt megszüntetésének felvetésekor, a Petőfi Irodalmi Múzeumban „kiötlött terveknél”, a Magyar Művészeti Akadémia „gyakran megosztó tevékenységekor”.
 
Ez ellen sokan emelték fel a szavukat a parlamentben és azon kívül is, sokan olyanok, akik nem foglalkoznak napi politikával és „normál esetben (…) nem is kellene tenniük.”
 
A művészek nem politikai küzdelemre szerződtek: tehetségük, tudásuk, tapasztalatuk alkotásra, nagyszerű művek létrehozására való. A kormányzati térfoglalás kísérlete kényszeríti őket ilyen megnyilatkozásokra - mondta.
 
„Ezen változtatni kell! Változtatni érdemes, és ha megkapjuk a felhatalmazást, változtatni is fogunk!” – jelentette ki.
 
Garantáljuk az alkotói művészeti szabadságot és autonómiát. A politikánk nem fog beleszólni abba, ki mit és hogyan rendez, ki mit és hogyan ír, alkot. Nincs és nem lesz politikai elvárásunk a művészet, az alkotókkal szemben, csupán azt szeretnénk, hogy szabadon és színvonalasan dolgozhassanak és dolgozzanak” 
 
– mondta.
 
Hozzátette: a politikának nem dolga, hogy rendezzen vagy diktáljon, „de van feladata: teret és keretet biztosít, lehetőséget nyújt, és legfőképp békén hagy”.
 
forrás: mti.hu / hirklikk.hu / mszp.hu
 
 
 
 
 

A covid-os betegek otthoni ápolása

2020.12.18 16:39
A covidos betegek otthoni ápolása Tanácsok a Pécsi Tudományegyetemről Hasznos videó! Tekintse meg!   Milyen gyógyszerekkel csillapítsunk lázat koronavírus esetén? Szedjünk-e vitaminokat, köhögésre gyógyszert covid alatt? Szabad-e párásítani, illóolajat használni? Szedjünk-e vérhígítót?...

Kék hírek

2021.02.28 10:53
A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság egyenruhásai 2021. február 27-én tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt egy főt vettek szabálysértési őrizetbe. Az illetékes rendőrkapitányság a személyi szabadságában korlátozott férfit hetvenkét órán belül állítja bíróság...
2021.02.27 11:34
Teljes terjedelmében égett egy hétvégi ház Kazincbarcika külterületén, az Ivánka dűlőn február 26-án.   A negyven négyzetméteres, faszerkezetű épületet életvitelszerűen lakták. A tüzet a kazincbarcikai hivatásos tűzoltók eloltották, azonban az ingatlan lakhatatlanná vált. A tűzben senki...
2021.02.27 10:37
A Miskolci és a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság szolgálatban lévő rendőri állománya 2021. február 26-án egy-egy esetben hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazott ideiglenes megelőző távoltartást.   Az említett ügyeken túl Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt huszonnégy órában...
2021.02.27 06:44
A Miskolci Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát.   Csalás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 37 éves perkupai férfival szemben. A gyanúsított 2020. október 12-én 19 óra előtt egy miskolci bevásárló...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu