Korózs: biztosítani kell a rugalmas nyugdíjba vonulás feltételeit

2020.02.14 08:39

Oda kell adni a nyugdíjasoknak, amivel a munkájukért tartozik az állam, és ezt nem lehet rezsiutalványban mérni, mondta csütörtökön az ATV Start vendégeként Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője.

 
Biztosítani kell a rugalmas nyugdíjba vonulás feltételeit, indított a szocialista politikus. „Helytelenítem, hogy ma kizárólag korhatárral lehet elmenni nyugdíjba. Ha valakinek megvan az elegendő szolgálati ideje, még korhatár előtt, azaz csökkentéssel vagy anélkül is el kellene, hogy mehessen nyugdíjba, ha nem talál magának állást a munkaerőpiacon” – mondta Korózs Lajos.
 
Jóllehet, a Fidesz tizedik éve biztosítja a „Nők40” programot, ezt annak idején a szocialisták nem szavazták meg. „Helytelenítem, hogy nemenként különbséget tesznek. Ha megnézzük azokat a demográfiai trendeket, amelyek most már évtizedek óta igazolják a munkaerőpiacon való jelenlétet, az egészségben eltöltött éveket, a nyugdíjas korban eltöltött éveket, azt gondolom, van olyan korosztály, ahol éppen, hogy pozitív diszkrimináció alá kéne vetni a férfiakat” – hangsúlyozta Korózs.
 
A szocialista képviselő példákkal is illusztrálta, miért gondolja ezt. 
 
Tételezzük fel, hogy két évtized múlva emelkedni fog a nyugdíjkorhatár. Nem hiszem, hogy „normális” politikus szeretne 40 kilós felszereléssel tűzoltót látni 67 éves korában a kilencedik emeletről egy terhes anyát a hátán menteni. Vagy egy kommandóst bevetésen látni 67 évesen, mert nem vagyok meggyőződve, hogy a legjobb döntést hozná kritikus helyzetben”.
 
Emlékeztetett, amikor az Orbán-kormány eltörölte az előre hozott-, korkedvezményes és korengedményes nyugdíjat, éppen azokat az embereket fosztották meg a lehetőségtől, akiknek elhasználódik az egészségük. „A vegyiparban, illetve búvárként keszonban, és egyéb, az egészségre ártalmas munkában dolgozóktól vették el a jogot, hogy érvényesíthessenek bizonyos kedvezményeket. A korengedményt már csak azért sem értettem, mert az egy huncut fillérjükbe nem került, a cégek fizették volna” – tette hozzá.
 
Egy másik fő probléma, hogy borzasztóan polarizálódott a nyugdíj, emelte ki Korózs Lajos. „Az inflációt követő nyugdíjemelési technika egy nagy átverés. Különösen a több százezer alacsony nyugdíjjal rendelkező ember számára, hiszen az élelmiszerek inflációs rátája olyan magas már – hat százalék körüli –, ami a mindennapi megélhetésüket sújtja.” Vissza kell térni tehát a svájci indexáláshoz, hogy ne szakadjanak le a bérektől a nyugdíjak – javasolta.
 
A svájci indexálás visszatérése utáni második lépés – az MSZP javaslata szerint – egy nyugdíjkorrekciós program lenne az alacsony, értékvesztett nyugdíjak felzárkóztatása, a harmadik pedig egy állandó konzultációs testület létrehozása a kormány számára, amellyel be tudnák csatornázni ezeket a problémákra –  sorolta az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke.
 
Bár az EMMI helyettes államtitkára időközönkénti megbeszélésekre hajlandónak mutatkozik bizonyos nyugdíjas szervezetekkel az ügyben, Korózs olyan tárgyalópartnert követel kormány-részről, akinek döntési kompetenciája van: „miniszterelnöknek hívják”.
 
hirklikk.hu
 
 
 
 

Kék hírek

2020.09.17 16:27
Egy közeli házat pakoltak ki több fordulóval. Fotó: police.hu   A járőrök Szendrőben fogtak el két nőt, akik éjszaka lopott matracokkal gyalogoltak hazafelé – számolt be róla a police.hu.   A gyanúsítottak, anya és lánya 2020. szeptember 15-én az éjszakai órákban – kezükben...
2020.09.17 11:44
Holtan találtak egy embert kedden Diósgyőrben, az önkormányzat tulajdonában, őrizetlenül álló egyik ingatlanban.   A rendőrség tájékoztatása szerint szeptember 15-én a délutáni órákban egy diósgyőri ingatlan udvarán holtan találtak egy középkorú férfit. A helyszíni szemle adatai alapján...
2020.09.17 10:44
Az Encsi Rendőrkapitányság 2020. szeptember 16-án járművezetés az eltiltás hatálya alatt szabálysértés elkövetése miatt egy férfival szemben indított eljárást. A szabálysértőt a járőrök előállították, majd őrizetbe vették. A rendőrkapitányság a szabálysértési őrizetbe vett személyt gyorsított...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu