Korózs: biztosítani kell a rugalmas nyugdíjba vonulás feltételeit

2020.02.14 08:39

Oda kell adni a nyugdíjasoknak, amivel a munkájukért tartozik az állam, és ezt nem lehet rezsiutalványban mérni, mondta csütörtökön az ATV Start vendégeként Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője.

 
Biztosítani kell a rugalmas nyugdíjba vonulás feltételeit, indított a szocialista politikus. „Helytelenítem, hogy ma kizárólag korhatárral lehet elmenni nyugdíjba. Ha valakinek megvan az elegendő szolgálati ideje, még korhatár előtt, azaz csökkentéssel vagy anélkül is el kellene, hogy mehessen nyugdíjba, ha nem talál magának állást a munkaerőpiacon” – mondta Korózs Lajos.
 
Jóllehet, a Fidesz tizedik éve biztosítja a „Nők40” programot, ezt annak idején a szocialisták nem szavazták meg. „Helytelenítem, hogy nemenként különbséget tesznek. Ha megnézzük azokat a demográfiai trendeket, amelyek most már évtizedek óta igazolják a munkaerőpiacon való jelenlétet, az egészségben eltöltött éveket, a nyugdíjas korban eltöltött éveket, azt gondolom, van olyan korosztály, ahol éppen, hogy pozitív diszkrimináció alá kéne vetni a férfiakat” – hangsúlyozta Korózs.
 
A szocialista képviselő példákkal is illusztrálta, miért gondolja ezt. 
 
Tételezzük fel, hogy két évtized múlva emelkedni fog a nyugdíjkorhatár. Nem hiszem, hogy „normális” politikus szeretne 40 kilós felszereléssel tűzoltót látni 67 éves korában a kilencedik emeletről egy terhes anyát a hátán menteni. Vagy egy kommandóst bevetésen látni 67 évesen, mert nem vagyok meggyőződve, hogy a legjobb döntést hozná kritikus helyzetben”.
 
Emlékeztetett, amikor az Orbán-kormány eltörölte az előre hozott-, korkedvezményes és korengedményes nyugdíjat, éppen azokat az embereket fosztották meg a lehetőségtől, akiknek elhasználódik az egészségük. „A vegyiparban, illetve búvárként keszonban, és egyéb, az egészségre ártalmas munkában dolgozóktól vették el a jogot, hogy érvényesíthessenek bizonyos kedvezményeket. A korengedményt már csak azért sem értettem, mert az egy huncut fillérjükbe nem került, a cégek fizették volna” – tette hozzá.
 
Egy másik fő probléma, hogy borzasztóan polarizálódott a nyugdíj, emelte ki Korózs Lajos. „Az inflációt követő nyugdíjemelési technika egy nagy átverés. Különösen a több százezer alacsony nyugdíjjal rendelkező ember számára, hiszen az élelmiszerek inflációs rátája olyan magas már – hat százalék körüli –, ami a mindennapi megélhetésüket sújtja.” Vissza kell térni tehát a svájci indexáláshoz, hogy ne szakadjanak le a bérektől a nyugdíjak – javasolta.
 
A svájci indexálás visszatérése utáni második lépés – az MSZP javaslata szerint – egy nyugdíjkorrekciós program lenne az alacsony, értékvesztett nyugdíjak felzárkóztatása, a harmadik pedig egy állandó konzultációs testület létrehozása a kormány számára, amellyel be tudnák csatornázni ezeket a problémákra –  sorolta az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke.
 
Bár az EMMI helyettes államtitkára időközönkénti megbeszélésekre hajlandónak mutatkozik bizonyos nyugdíjas szervezetekkel az ügyben, Korózs olyan tárgyalópartnert követel kormány-részről, akinek döntési kompetenciája van: „miniszterelnöknek hívják”.
 
hirklikk.hu
 
 
 
 

Kék hírek

2020.08.04 10:48
A megye rendőri szervei 2020. augusztus 3-án két-két főt a távoltartó határozat szabályainak megszegése, illetve tulajdon elleni szabálysértés, míg további egy személyt járművezetés az eltiltás hatálya alatt szabálysértés elkövetése miatt vettek őrizetbe. Az illetékes rendőrkapitányságok a...
2020.08.04 10:06
A balesethez a tiszaújvárosi hivatásos tűzoltókat riasztották. Árokba hajtott egy kisteherautó, majd a tetejére borult Hejőbába határában, Sajószöged irányában, a 3311-es úton. Az autóból egy embert egy szabadnapos tűzoltó emelt ki. A műszaki mentést a balesethez riasztott tiszaújvárosi hivatásos...
2020.08.03 10:36
A Miskolci Rendőrkapitányság egyenruhásai 2020. augusztus 2-án egy férfit tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt vettek őrizetbe, akit 72 órán belül bíróság elé állítanak.   Az említett ügyön túl hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazott ideiglenes megelőző távoltartást...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu