Koronavírus: karácsony után jöhet a harmadik hullám

2020.11.28 06:39

Szakértők szerint a karácsonyi időszak miatti enyhítések, a bevásárlóközpontok megrohamozása és a családlátogatások miatt az ünnepek után ismét megugrik a fertőzöttek száma.

Az ünnepek után a megbetegedések száma tovább emelkedhet
 
Fotó: Getty Images

 

Szeptembertől Európa több országában, így Magyarországon is emelkedni kezdett a koronavírusos esetek száma, néhány hét után világosan látszott, hogy a megbetegedés második hulláma ért el minket. Az ősszel bevezetett, egyre szigorúbb intézkedések ellenére a legtöbb országban tovább romlik a helyzet, az Egyesült Királyságban élő kutatók szerint ráadásul a karácsony közeledtével az emberek közötti kontaktus is megszaporodik, ami az ünnepek után a járvány újabb hullámát hozhatja el - írja a The Guardian.
 
Újabb lezárásokkal indítjuk az új évet, ha most nem vigyázunk
 
A brit kutatók óva intenek tőle, hogy külön háztartásokban élő családtagok az ünnepek alatt összegyűljenek, ez ugyanis szerintük szinte biztosan a fertőzésszám növekedéséhez és az egészségügyi ellátórendszer még komolyabb leterheléséhez vezethet. Emiatt az ünnepek után a járvány harmadik hullámával kell majd szembenézni, ami rengeteg halálozással járna. Ha most enyhítünk, azzal az eddigi szigorítással elért eredményeket dobhatjuk tűzre - figyelmeztetett Andrew Hayward professzor, aki a BBC Two Newsnight című műsorában beszélt az enyhítés lehetséges veszélyeiről.
 
Graham Medley professzor, a London School of Hygiene and Tropical Medicine fertőző betegségek modellezésére szakosodott munkatársa szerint az ünnepek előtti enyhítések és a nem megfelelő társadalmi magatartás a jövő év elején újbóli lezárásokat követelne meg. A professzor azt javasolja, hogy a családok meglátogatása előtt egy hétre izolálja magát mindenki, és a lehető legkevesebb emberrel érintkezzen az ünnepek alatt is. Persze a legbiztosabb az lenne, ha a háztartások csak telefonon vagy az interneten keresztül érintkeznének a járvány sújtotta időszakban.
 
forrás: hazipatika.com
 
 
 
 
 

Kék hírek

2021.01.25 14:28
Vasárnap éjjel egy Kis-Hunyad utcai üzlethelyiség bejáratának csapódott kisteherautójával egy miskolci férfi. Mint kiderült, ittasan vezette főnöke...
2021.01.25 13:14
A kitaposott út vezetett nyomra annál a betöréses lopásnál, amit a sértett szomszédja követett el Bódvaszilason. Tányérokat is...
2021.01.25 12:42
A baleset a főút 194-es kilométerénél történt - írták.   Árokba sodródott kamion műszaki mentése miatt lezárták a 3-as utat Miskolc és...
2021.01.25 10:43
A Miskolci Rendőrkapitányság 2021. január 24-én tiltott prostitúció szabálysértés elkövetése miatt egy nővel szemben indított eljárást. A...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu