Koronavírus: drámai ütemben nő a magyar kórházak terhelése

2021.10.27 06:23

Olyan tempóban romlik a koronavírus-helyzet a magyar kórházakban, mint tavaly ilyenkor. A jelenlegi terhelés ugyanakkor még kezelhető, bár a rendszerben dolgozók egyre nehezebb helyzetben vannak: kevesebben vannak, mint 2020-ban ilyenkor, a sokadik hullámban kell helytállniuk és közben a normál ellátást is fel kéne pörgetni. Az intézményekből származó értesüléseink is megerősítik a romló helyzetet. Ami pedig igazán aggasztó, hogy nem látni egyelőre, hogy a 2020-hoz hasonló trend kibontakozását mi állíthatja meg. Ez nemcsak a covidos betegek szempontjából kedvezőtlen helyzet, hanem a "normál" közfinanszírozott egészségügyi ellátásra szoruló betegek számára is.

Fotó: Veres Nándor / mti.hu

 

Egyre többen vannak kórházban
 
A napi új fertőzötti számok, a reprodukciós ráta és az elvégzett tesztek pozitív aránya alapján egyértelműen kijelenthetjük, hogy
 
MAGYARORSZÁGON TOMBOL A NEGYEDIK HULLÁM, HÉT/HÉT ALAPON MÁR DUPLÁZÓDÓ ESETSZÁMOKAT LÁTHATUNK.
 
A mintavételek 15%-a már pozitivitást mutat, ami azt is jelenti, hogy teljesen kontrollálatlanul terjed a fertőzés az egész országban, a járványügy már csak fut a romló helyzet után. A legutóbbi adatok alapján pedig már a halálozás tekintetében is megindult a folyamatok gyors romlása, és a kórházi számok alapján úgy tűnik, ennek nem mostanában lesz vége.
 
A kedd reggeli jelentés szerint már 1685 ember fekszik a magyar kórházakban a fertőzéssel összefüggésben, ami egyelőre 1000 fővel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt ugyanekkor. Közben 197-en szorulnak lélegeztetőgépre, ami szintén kevesebb mint a tavaly ilyenkor látott 233 fős adat. Ez nyilván a vakcináknak köszönhető, ugyanis bizonyított, hogy a koronavírus elleni védőoltások hatásosak a fertőzés súlyos lefolyása ellen, még az új delta variánssal szemben is. Az aktuális kórházi terhelést összevetve a 2020-as állapotokkal mutatják ezek az ábrák:
 
 
 
 
A romló kórházi tendencia riasztó
 
A kórházak terhelésének tendenciája azonban az újabb negyedik hullámban egyértelműen romló, a vírus ugyanis olyan ütemben terjed, hogy az oltatlanokat megtalálja, emellett a gyenge védekező képességgel rendelkező oltottakat is (jellemzően a kínai oltással oltott idősek), illetve azokat is, akiknek a védettsége lényegesen csökkent (részben abból kifolyólag, hogy már rég megkapták a második oltást, annak hatása idővel gyengült, részben pedig abból kifolyólag, hogy aki a 3. hullámban megfertőződött, annak az immunizációja eltűnt vagy nagyon lecsökkent).
 
VAGYIS TÖMEGEK ÁLLNAK VÉDTELENÜL VAGY GYENGE VÉDELEMMEL AZ EGYRE JOBBAN TOMBOLÓ JÁRVÁNYHULLÁMMAL SZEMBEN.
 
A hírek szerint minden 5 nem beoltott kórházi betegre jut egy beoltott, hivatalos összesítő adatok azonban nem állnak rendelkezésre továbbra sem.
 

 

 

Megvizsgálták, hogy az elmúlt hetekben milyen ütemben romlott a kórházak helyzete. Vizsgálatainkból kiderül:
 
MA MAGYARORSZÁGON OLYAN ÜTEMBEN NÖVEKSZIK A COVID-OSZTÁLYOK TERHELTSÉGE, MINT TAVALY ILYENKOR.
 
Naponta már 100 fővel növekszik a kórházi ápolásra szorulók száma, és 9 fővel a lélegeztetőgépre kerülő betegek száma (7 napos mozgóátlaga). Ez pedig lesújtó annak fényében, hogy az átoltottsággal nagy eredményt lehet elérni.
 
 
 
 
A járvány terjedésének kilátásai sem túl kedvezőek, így a kórházi számok is romlani fognak tovább várhatóan:
 
Mi jöhet?
 
Az egészségügyi intézményekben dolgozó szakemberek úgy látják, hogy laposítani kellene a járványgörbét annak érdekében, hogy a Covid-betegek ne terheljék le egyszerre nagy mértékben rövid időn belül az egészségügyi ellátórendszert. A kilátások azonban nem ebbe az irányba mutatnak, sőt. Információink szerint vannak olyan esetek már, amikor a mentősök nem csak a megyei, centrumkórházakba viszik az enyhe, vagy középsúlyos ellátást igénylő koronavírus-betegeket. Általánosan azonban ez még nem jellemző.
 
Több egészségügyben dolgozó, aktív dolgozóval beszélgettünk az aktuális kórházi állapotokról, és mindannyian egyetértettek abban, hogy a mostani helyzet még kezelhető, ami viszont aggodalomra ad okot, az a terhelés növekedése, valamint, hogy nem látni, hogy a kórházi terhelés növekedése mitől lassulna, vagy fordulna meg. "A védelmi intézkedések nem változnak, csak az oltásra épül a stratégia, amiben azonban érdemi előrelépés nem figyelhető meg (továbbra is rekordalacsony az oltást újonnan felvevők napi száma, 1000-2000 fő között), a kockázati korcsoport védettsége nem teljes, a maszkhasználatot általánosságban nem teszik kötelezővé, ami pedig lassítaná a fertőzés terjedését. A harmadik oltás felvétele halad, de a járvány lassítása szempontjából az első két oltásnak lenne jelentősége (az oltakozási kedv azonban nem javul, ezért nincs is sok oltópont). A védettségi igazolványnak nincs érdemi szerepe idehaza. Mindemellett folyamatosan szükség lenne a szűrésre és a kontaktkutatásra, hogy meg lehessen fogni a járványgócokat, de még akkor sem működött ez a munka, amikor még kezelhető szinten volt a terjedés üteme" - értékelte a helyzetet egyik beszélgetőpartnerünk név nélkül.
 
Egy ellentmondásra is felhívta a figyelmet: kontaktként kevesebb ember volt számon tartva, mint fertőzött, ami a kontaktkutatás sikertelenségét támasztja alá. Egy másik beszélgetőpartnerünk azt emelte ki, hogy szabadban lévő nagy forgalmú helyeken kellene oltópontokat nyitni, ahová regisztráció nélkül is be lehet térni a vakcina felvétele érdekében, és szükség lenne az oltóbuszokra is még. Arra is rámutatott az egyikük, hogy az újabb hullámban a védelmi pajzs megerősítése érdekében erősen ajánlott lenne már az egészségügyi dolgozók számára a 3. oltás felvétele (kötelezővé tételről egyelőre azonban még nincs is szó), hiszen ők az elsők között kapták meg a vakcinát (az ő oltásuk tavaly december végén kezdődött), és jócskán eltelt annyi idő a 2. vakcina felvételétől, ami alatt a szervezetük védekezőképessége csökkent. Arra is rámutatott ez az egészségügyi dolgozó, hogy a járvány jelenlegi természete arra utal, hogy hozzá kell szoknunk a rendszeres ismétlő oltások beadására (a védőoltás hatásának időbeli csökkenése és az esetleges új variánsok megjelenése miatt), eljön tehát a későbbiekben még a 4. és 5. oltás ideje is.
 
Mindannyian hangsúlyozták, hogy a kórházi Covid-terhelés emelkedését meg fogja sínyleni a normál betegellátás. A betegek kiesnek a normál ellátásból, nem ismerik fel, vagy csak későn a betegségeiket, nem kapnak megfelelő időben megfelelő ellátást. "Miközben a várólistákat kellene ledolgozni érkezik a következő járványhullám" - jegyezte meg a szakember.
 
Úgy futunk bele a következő járványhullámba, hogy nem rendeztük a sorainkat
 
- emelte ki egyikük. A rendszerben dolgozók szavaiból az volt kiolvasható, hogy az intézmények falai között is látják a romló koronavírus-tendenciát és hogy a súlyosabb helyzet gyorsvonatként közelít feléjük, azonban azt is érzik, hogy megelőzni már nem tudják az elkerülhetetlent és lassítani sem lehet a jelen feltételek mellett a becsapódást (ha szigorító intézkedések nem lesznek a jövőben).
 
Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezetének elnöke tágabb kontextusba helyezte az aktuális helyzetet. Az egészségügyi rendszer eleve egy minőségbiztosítás nélküli válságrendszer volt, erre jött rá a Covid-járvány, az egészségügyi szolgálati jogviszony, az oltások beadása, ami még jobban felkavarta a rendszert. Azt is kiemelte, hogy sok szakember elment a rendszerből, ebben szerepet játszott a szolgálati jogviszony bevezetése, az oltások kötelezővé tétele és az egészségügyet kevesebb szakemberre nyitották rá a tavaszi harmadik hullám lecsengése után. Ez okozott szerinte egy újabb elvándorlási hullámot, mert a munkaterhelés miatt és amiatt, mert nem is látták, hogy ez érdemben javulna a jövőben, inkább elhagyták az állami rendszert, mert látták, hogy ilyen körülmények között a betegbiztonságot nem lehet garantálni.
 
"Vagyis ha jön egy, a második vagy harmadik hullámhoz hasonló koronavírus-terhelés a kórházakra, akkor azt a magyar ellátórendszernek kevesebb emberrel kell átvészelnie, a bent dolgozók sokkal inkább elfáradtak, kiégettebbek, mint a második, vagy akár a harmadik hullám idején" - érzékeltette a megyei tagozat elnöke, aki azt is elmondta, hogy az ő kórházából most kérte önkéntesek segítségét a megyei kórház.
 
Szijjártó László összességében tragikusnak nevezte a helyzetet és a kilátásokat: vert csapatok, szétzilált rendszerben, irracionális koordináció mellett, egyirányú kommunikációval (alulról nincs lehetőség) próbálják a 4. hullámot kezelni az ellátórendszerben. Nem sok jóra lehet számítani - jegyezte meg ezek fényében. Érzékeltette továbbá, hogy
 
HA A KATONÁT VESZTES CSATÁBA KÜLDIK ÚJRA, ANNAK A MOTIVÁLTSÁGÁT NEHÉZ JAVÍTANI ÉS KÖZBEN MÉG A FELMENTŐ SEREGRE SINCS KILÁTÁS.
 
Arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyéb, nem covidos ellátást is nehezen tudják az intézmények teljesíteni, mert nincs megfelelő szakszemélyzet. A kórházakat is leterhelő járványhullám ezt pecsételheti még meg.
 
Csiki Gergely
portfolio.hu
 
 
 
 
 

 

Kék hírek

2021.12.01 14:44
A Miskolci Járásbíróság elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akivel szemben emberölés bűntettének gyanúja miatt indult büntetőeljárás.   A rendelkezésre álló adatok szerint a néhai sértett férfi és a gyanúsított között korábban már többször alakult ki féltékenység miatti...
2021.12.01 10:24
A Miskolci, a Sárospataki és a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság november 30-án engedély nélküli vezetés, illetve tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt egy-egy férfival szemben indított eljárást – írja a police.hu A szabálysértőket a járőrök előállították, majd őrizetbe...
2021.12.01 07:24
Egy személy életét veszítette Sátoraljaújhely belterületén, amikor egy autó villanyoszlopnak hajtott. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján december 1-jén 2 óra 30 perc körül a Sátoraljaújhely, Bodrog úton egy személygépkocsi villanyoszlopnak ütközött.     A baleset...
2021.11.30 15:26
A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt egy 49 éves férfi ellen lopás bűntette és közveszélyokozás vétsége miatt.   Az elkövető a családi ház gázmérő óráján lévő vezetéket megbontotta, átvezette a garázsba, ahol méretlen gázzal töltötte az autóját olyan módszerrel, amely miatt a szomszédos...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Az előválasztás hírei

2021.10.17 22:19
Márki-Zay Péter: 371 560 szavazat (56,7%) Dobrev Klára: 283 677 (43,3%)   Dobrev Klára elismerte vereségét, Márki-Zay Péter lesz a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Dobrev már akkor hívta Márki-Zayt, mikor még nem volt megszámolva az összes szavazat.   OEVB: "Nem volt nyoma annak,...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

A covid-os betegek otthoni ápolása

2020.12.18 16:39
A covidos betegek otthoni ápolása Tanácsok a Pécsi Tudományegyetemről Hasznos videó! Tekintse meg!   Milyen gyógyszerekkel csillapítsunk lázat koronavírus esetén? Szedjünk-e vitaminokat, köhögésre gyógyszert covid alatt? Szabad-e párásítani, illóolajat használni? Szedjünk-e vérhígítót?...

Hírek, aktualitások

2021.12.04 05:53
A hétvégén fagyos éjszakákra számíthatunk. Ma azért bízzunk benne, hogy még nem ilyen lessz... korábbi felvétel   A hétvégén fagyos éjszakákra számíthatunk, vasárnap pedig több hullámban érkezik vegyes halmazállapotú csapadék. Éjjel...
2021.12.03 09:06
A beoltottak száma 6 145 984 fő, közülük 5 858 119 fő már a második oltását is megkapta, 2 665 330 fő pedig már a harmadik oltást is felvették. 10 143 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 134 869 főre nőtt a beazonosított...
2021.12.03 08:07
Az első egy-két nap ijedtsége nagyobb volt, mint amekkora veszélyt jelent - mondta Orbán Viktor az omikron variánsról a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorában pénteken. A miniszterelnök hozzátette, óvatosak, figyelik a tudományos...
2021.12.03 06:22
Hideg levegő árasztja el a térséget. Pénteken kelet felé távozik a Kárpát-medence időjárását eddig alakító hullámzó frontrendszer, mögötte pedig hideg, száraz levegő árasztja el a területet.   Időjárás-előrejelzés péntek...
2021.12.02 14:25
A kormány felkérte az operatív törzset arra is, hogy vizsgálja meg, hogyan kötődjön a védettségi igazolvány érvényessége a harmadik oltáshoz. Újabb egy héttel meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet, és felkérte az operatív törzset, hogy...
2021.12.02 11:18
A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkárhelyettese levezette, miért. A kenyér árának jelentős drágulásában – a világpiaci helyzeten, az általános áremelkedésen kívül – szerepet játszik a kormányzat...
2021.12.02 09:09
A beoltottak száma 6 138 885 fő, közülük 5 852 417 fő már a második oltását is megkapta, 2 609 385 fő pedig már a harmadik oltást is felvették. 10 466 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 124 726 főre nőtt a beazonosított...
2021.12.02 08:21
2022-től a Szerencsi Bonbon Kft. gyárthatja és forgalmazhatja majd.     Szerencs városnak adományozza a Nestlé Hungária a Szerencsi kakaópor védjegyének tulajdonjogát – jelentették be a felek az erről szóló megállapodás hivatalos...
2021.12.02 07:23
Az Országgyűlés ma tárgyal a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség 2020-as beszámolóiról.   A parlament hétfőn kezdődött ülésének negyedik napja reggel 9 órakor kezdődik, a képviselők elsőként a Kúria elnökének...
2021.12.02 06:44
Sok kicsi sokra megy, tartja a mondás, és ezt bizony minden magyar érzi a hónap végén, amikor a sok apró kiadás miatt bizony gyorsabban kiürül a pénztárcánk. Egy reggeli kávé, vagy a folyamatos ételrendelés mind összeadódikm a hónap végére, arról...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu