Koronavírus: a bevásárlókocsiról vagy a papírpénzről kaphatjuk el könnyebben?

2020.11.28 07:36

A papírpénzek a korábbi feltételezésekkel szemben alacsony kockázatot hordoznak vírusfertőzés terén - erre jutott a brit központi bank. Az üzletek levegőjében vagy az összefogdosott kocsikról terjedés is reálisabb.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy több okból is úgy tűnt: a papírpénzek, főképp a kisebb, gyakran használt címletek jelentősebb fertőzési kockázatot jelenthetnek a pandémia kapcsán. A The Guardian friss cikke szerint azonban a Bank of England azt közölte, alacsony kockázatot hordoznak koronavírus-szempontból a bankjegyek.
 
illusztráció
 
Az Egyesült Királyság központi bankjának kutatása arra jutott, hogy a bankókról való megfertőződésnek jóval kisebb az esélye, mint hogy például a bolt levegőjén át vagy a bevásárlókosarakat tapogatva kapjuk el a kórt. 
 
A teszt során rá is köhögtek tízfontosokra, ami után pár óra alatt eltűntek róla a kórokozók, egy nappal később pedig alig egy százalékukat tudták kimutatni.
 
Ez persze nem jelenti, hogy teljesen kizárt, hogy így terjedjen a betegség, csak azt, hogy más felületek esetén jóval valószínűbb. A járvány tavaszi első hullámakor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már márciusban úgy foglalt állást, hogy szempontjából a készpénz használata nem jelent extra kockázatot az egyéb közös használatú tárgyakkal való érintkezéshez képest. Már akkor egyébként a védekezés jegyében átmenetileg a jegybank bevezette, hogy a befizetett bankjegyeket két hétig pihenteti.
 
A pandémia alatt nagyon megnőtt a kártyás fizetések száma és egyáltalán a vásárlások minden dimenziója egyre jobban átkerül a digitális térbe. Szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy például az idősebb, izoláltan élőknél ez sokszor nem opció. (Idehaza egyébként nemzetközi viszonylatban is elég jól állunk a bankkártya-elfogadási helyek terén.) 
 
A koronavírus-járvány kapcsán ezek a digitalizációs folyamatok Magyarországon is erősen megfigyelhetők, egyre többen bankolnak online és vásárolnak a neten. Október eleji adatok szerint 3,2 millió magyar vásárol aktívan online. Az Erste Bank hó eleji közlése pedig azt is alátámasztotta, hogy a hordozható eszközöket is egyre nagyobb mértékben használjuk a pénzügyeink elintézésére. Elmondásuk szerint az ügyfeleik harminc százalék ma már csak mobilbankot használ, asztali alkalmazást nem.
 
Tarnay Kristóf Ábel
penzcentrum
 
 
 
 
 

Kék hírek

2021.01.25 14:28
Vasárnap éjjel egy Kis-Hunyad utcai üzlethelyiség bejáratának csapódott kisteherautójával egy miskolci férfi. Mint kiderült, ittasan vezette főnöke járművét. A kijárási tilalom megszegése miatt is...
2021.01.25 13:14
A kitaposott út vezetett nyomra annál a betöréses lopásnál, amit a sértett szomszédja követett el Bódvaszilason. Tányérokat is lopott   Lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja...
2021.01.25 12:42
A baleset a főút 194-es kilométerénél történt - írták.   Árokba sodródott kamion műszaki mentése miatt lezárták a 3-as utat Miskolc és Szikszó között - közölte hétfőn a rendőrség és az...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu