Kérdések és válaszok az Y-híd-beruházásról 3. rész

2020.07.05 14:07

A járványhelyzet miatt nem volt lehetőség lakossági fórum megtartására a régóta várt, de már épülő Y-híddal kapcsolatban. A személyes fórum helyett online tájékoztatást biztosított a város és a kivitelezést végző HE-DO Kft. az építkezés miatti forgalmirend-változásokról és a munkálatok előrehaladtáról. A beruházással kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket e-mailben fogadták a szakemberek, a válaszok harmadik részét a mostani lapszámunkban közöljük.

 

- Összeegyeztethetőnek tartják-e a tervezett projektet a környezetjogi alapelvekkel, különös tekintettel arra, hogy a szóban forgó terület zajterhelése jelenleg is meghaladja a határértéket?
 
- Az Y-híd kiviteli tervei az illetékes hatóságok által 2019-ben kiadott építési engedély és az azokhoz tartozó engedélyezési tervdokumentációk alapján készültek. Az engedélyezési tervben és az engedélyezési eljárás során a közútkezelők a tervben foglaltakra a hozzájárulásukat megadták. A kiviteli tervek csak az építési engedély és az engedélyezési tervdokumentációk alapján, azzal összhangban készülhetnek.
 
- Érez-e felelősséget és szándékot a jelenlegi városvezetés a probléma megoldásában?
 
- A városvezetés a projekt kapcsán a város életét meghatározó, befolyásoló probléma megoldásában elkötelezett.
 
- Ha igen, mennyiben módosultak az eredeti tervek a 3. sz. út nyomvonalát illetően?
 
- A hosszútávú közlekedési koncepció műszaki és pénzügyi kidolgozása bonyolult és többszereplős egyeztetések folyamata, amelynek részletes ismertetése túlmutat jelen lakossági fórum keretein.
 
- A Vörösmarty utcában áprilisban ismételt, 24 órás zajmérést végeztek. Ez a kijárási korlátozások időszakára esett, ami a csökkent járműforgalom miatt nem indikatív. Mire használják az eredményeket?
 
- A zajméréseket megismételjük releváns időszakban. A kivitelezés előtti alapállapot és az új forgalmi helyzet hatásainak összehasonlítására hivatott a mérés.
 
- A lakossági fórum anyagában a Vörösmarty utcán „zajárnyékoló fal” kiépítése szerepel. Pontosan mit terveznek, és mit várnak tőle, különös tekintettel a lakások felső szintjeire?
 
- A zajvédelmi megoldások az építési engedélyben és az engedélyezési tervdokumentációkban szereplő környezetvédelmi előírások szerint kerültek betervezésre.
 
- A „jelentős mértékű kedvezőtlen változás” a zaj mellett a légszennyezést is magában foglalja. Milyen módosításokat, intézkedéseket terveztek ennek kivédésére, különös tekintettel a szálló por határértékeire?
 
- A forgalomtechnikai koncepció távlati célja a 3. sz. főút belterületi forgalmának átvezetése. A tervezett intézkedés szerint a Vörösmarty utca bal oldalán közel 450 méter hosszban, valamint az út jobb (déli) oldalán mintegy 150 méter hosszban zajárnyékoló fal épül. A vasúthoz közel fekvő ingatlanok esetében jelenleg is és várhatóan a későbbiek során is a vasúti zajterhelés lesz a mértékadó. Mivel belterületi forgalomátterelésről van szó (tehát közvetlen módon nem növekszik a város gépjárműterhelése), így zaj és környezeti szempontból bizonyos területeken terheléscsökkenés várható. Az új útvonal pedig kezeli a zajterhelés növekedését. Egy gördülékenyebb, gyorsabb, korszerűbb közlekedési útvonal mindenképpen pozitív hatással van a légszennyezésre is.
 
 
 
- A Reményi Csomagolástechnika Kft. miskolci telephelyvezetőjeként érdeklődöm arról, hogy a Vörösmarty u. 89. szám előtti útszakaszt hogyan érinti a forgalmi rend változása? Az információra azért van szükségünk, hogy lássuk, meddig tudjuk itt folytatni a tevékenységünket, meddig tudunk tehergépjárműveket fogadni, kiszolgálni a vevőinket.
 
- A telephely működési feltételei előttünk teljes körűen nem ismertek, így feltételezzük, hogy - bizonyos zavaró tényezők mellett - a telephely továbbra is működhet. A kivitelezés során helyszíni egyeztetés alkalmával lehetőséget biztosítunk a megoldások egyeztetésére.
 
- Mikor várható a munkálatok kezdete?
 
- Várhatóan 2020 szeptemberében.
 
- Meddig lesz megközelíthető az ingatlanunk tehergépjárművekkel?
 
- Az eddigi behajtási lehetőségek – minimális zavaró tényezők mellett – a tervek szerint a kivitelezés ideje alatt is rendelkezésre fognak állni.
 
- Mikor várható a telephelyünk előtti támfal építése?
 
- Várhatóan 2021 első felében elkezdődhet az építés.
minap.hu
 
 
 
 
 
 
 
 

Kék hírek

2020.08.04 10:48
A megye rendőri szervei 2020. augusztus 3-án két-két főt a távoltartó határozat szabályainak megszegése, illetve tulajdon elleni szabálysértés, míg további egy személyt járművezetés az eltiltás hatálya alatt szabálysértés elkövetése miatt vettek...
2020.08.04 10:06
A balesethez a tiszaújvárosi hivatásos tűzoltókat riasztották. Árokba hajtott egy kisteherautó, majd a tetejére borult Hejőbába határában, Sajószöged irányában, a 3311-es úton. Az autóból egy embert egy szabadnapos tűzoltó emelt ki. A műszaki...
2020.08.03 10:36
A Miskolci Rendőrkapitányság egyenruhásai 2020. augusztus 2-án egy férfit tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt vettek őrizetbe, akit 72 órán belül bíróság elé állítanak.   Az említett ügyön túl hozzátartozók közötti erőszak...
2020.08.02 10:20
Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a Gyöngyösi Rendőrkapitányság, aki 2020. július 29-én 8 óra 35 perckor a gyöngyösi Jeruzsálem utcában letépte egy járdán sétáló asszony válláról a táskáját, miközben fellökte őt. A 20 éves rabló a...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Hírek, aktualitások

2020.08.05 14:27
A 80 éves művésznőt állapota miatt eltiltották a részvételtől. Bulvárösszefoglaló.     A betegeskedő 80 éves művésznőt orvosai eltiltották a Groupama Arénába szerda délutánra szervezett rendezvénytől. A döntés hátteréről és Pécsi Ildikó állapotáról a család barátja, L. Péterfi Csaba...
2020.08.05 11:15
11 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4564 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 599 főre emelkedett, 3431-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 534 fő. Az...
2020.08.05 09:36
Nemcsak a járványügyi védekezésben elért eredményei alapján tartozik Magyarország a világ élvonalába, hanem a koronavírus káros gazdasági hatásaival szemben is kiválóan teljesített. A banki adósok mellett mintegy egymillió munkavállalót, százötvenezer kisvállalkozást, hatvanezer kisgyermekes...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu