Karalábé - A kalóriaszegény vitaminbomba

2021.02.28 06:01

A tél végéhez közeledve a szervezetünk vitaminháztartása jelentősen csökken és sokan vagyunk, akik a téli hónapok alatt plusz kilókat is felszedtünk. Tudtad, hogy ez a káposztafélék családjába tartozó növény tökéletes vitaminpótló és kiváló zsírégető is egyben?

 

Lényegében a karalábét vadkáposztából és vad fehérrépából tenyésztették ki. Szerencsére nem kell márciusig várnunk, hogy beszerezzük ezt a tavaszi zöldséget, hiszen szinte egész évben több változatban is fellelhetjük a piacon. Lehet fehér vagy lilás, de vörös levelű gumó is. Azt mondják az ízük a színkülönbségek ellenére megegyezik, azonban sokan inkább a frissebb hatású fehér-halványzöld karalábét használják fel szívesebben. Érdemes figyelnünk a vásárlásnál a karalábé ép felszínére, mert sajnos ezek a csoda növények a sérülés hatására igen gyorsan fásak lesznek, és ettől a „keménységtől” nyers fogyasztásra teljesen alkalmatlanná válnak.
 
Miért nagyszerű vitaminbomba?
 
Olyan sokat olvashatunk a káposztafélék magas vitamintartalmáról, de kevesen tudjuk, hogy a karalábé is bővelkedik ásványi anyagokban, rostokban és antioxidánsokban. Sőt! Omega-3 zsírsavért sem kell halat fogyasztanod -főleg-, ha nem szereted a halat. Ugyanis a karalábéban az omega-3 és az omega-6 zsírsav is megtalálható. Továbbá jó tudnod, hogy gazdag káliumban, szelénben, nátriumban, mangánban, kalciumban, foszforban, rézben, vasban C-, E-, B1- és B6- vitaminokban. Nagyon érdekes azonban, hogy D- és B12 vitamin tartalommal egyáltalán nem rendelkezik.
 
Miért szeretik a diétázók?
 
Ennek a kalóriaszegény vitaminbombának 92%-os a víztartalma és minimális a zsír, illetve a fehérje tartalma. 10 dkg karalábéban 24 kcal és 102 kJ van. A kevés energiatartalom mellett kifejezetten magas rosttartalma van, ami nagyban serkenti az emésztést, megszabadít a felgyülemlett salakanyagoktól és megtisztítja a bélrendszert. A karalábédiéta okkal ennyire népszerű a fogyni vágyók körében. Fogyaszthatod nyersen vagy főzve, minden szempontból jót teszel vele az egészségednek. Naponta bátran egyél meg belőle 10-15 dekagrammot.
 
Ha felpuffadnál, köménnyel segíthetsz a problémán.
 
Hogyan hat az egészségünkre?
 
A karalábéban a különböző vitaminokon és ásványi anyagokon kívül megtalálható az izotiocianát, amely az ösztrogén termelésben lehet a segítségünkre. A bélműködésünk javítása mellett a karalábénak antibakteriális hatása is van, ezért a fogyasztása segíthet megelőzni a légúti betegségeket. Rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk a szív- és érrendszer valamint a csontok egészségének megőrzéséhez.
 
Tipp: Ne csak a gumóját használd fel. Ugyanis a karalábé levelei is tele vannak vitaminokkal, így kedvedre fogyaszthatod, például salátában vagy pestóként, és nem kell kidobnod a szemetesbe.
 
forrás: hazipatika.com; egeszsegkalauz.hu
 
 
 
 
 

Kék hírek

2021.04.13 10:11
A Miskolci Rendőrkapitányság egyenruhásai 2021. április 12-én járművezetés az eltiltás hatálya alatt szabálysértés elkövetése miatt egy főt vettek szabálysértési őrizetbe. Az illetékes rendőrkapitányság a személyi szabadságában korlátozott férfit...
2021.04.12 19:52
Belenyúlt egy rosszul megszerelt hosszabbítóba egy kilenc hónapos kisfiú Taktaharkányban, megrázta őt az áram. illusztráció   Áram rázta meg azt a kilenc hónapos kisbabát, aki egy hibásan működő hosszabbítóhoz nyúlt hozzá...
2021.04.12 10:15
Az Encsi Rendőrkapitányság egyenruhásai 2021. április 11-én garázdaság szabálysértés elkövetése miatt egy főt vettek szabálysértési őrizetbe. Az illetékes rendőrkapitányság a személyi szabadságában korlátozott férfit hetvenkét órán belül állítja...
2021.04.11 10:16
Halálos kimenetelű motoros balesetnél, valamint hozzátartozók közötti erőszakok kapcsán intézkedtek a rendőrök Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.   Ahogy arról korábban hírt adtunk, 2021. április 10-én a délelőtti órákban érkezett bejelentés...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu