Itt a lista: ezek az európai országok vettek eddig kínai vakcinát

2021.02.23 05:55

Kína 22 országba exportál Covid elleni oltóanyagot, és 53 fejlődő államot lát el – részben ingyen  – vakcinákkal. Európán belül eddig legkevesebb hat ország vásárolt kínai gyártóktól, közöttük egy uniós állam van: Magyarország.

Egy egészségügyi dolgozó készíti elő a Sinopharm vakcináját egy belgrádi oltóközpontban 2021. január 19-én
 
Fotó: EPA / ANDREJ CUKIC

 

Nyilvánosságra hozta a Global Times azoknak az országoknak a részleges listáját, amelyek kínai gyógyszergyártóktól (is) vásároltak vagy kaptak koronavírus elleni vakcinát.
 
A Kínai Kommunista Párt felügyelete alatt álló lap a külügyminisztériumra hivatkozva úgy fogalmaz:
 
Kína 53 fejlődő országot lát el vakcinákkal, és 22 országba exportálja azokat.
 
A név szerinti listán 39 ország szerepel, ezek mintegy fele ázsiai. Emellett hét afrikai, hét latin-amerikai és öt európai ország, valamint az Egészségügyi Világszervezet is részesül kínai oltóanyagban. A fejlődő országok a vakcinák egy részét adományként kapják meg.
 
A top 3 vevő: Szerbia, Ukrajna, Magyarország 
 
Európán belül a legtöbb adagot, szám szerint 8 milliót Szerbia vásárolta. Ebből eddig 1,5 millió érkezett meg, január óta már oltanak is vele.
 
Elsősorban ennek köszönhető, hogy déli szomszédunk sokkal jobban halad a vakcinálással az uniós országok többségénél.
 
Szerbia után következik Ukrajna (6,91 milliós rendelés), Magyarország – mi 5 millió adagot vettünk, amiből 550 ezer érkezett meg  –, majd Bosznia-Hercegovina (80 ezer vakcina). A lap szerint Fehéroroszország is beszerzett kínai oltóanyagot, de azt nem tudni, hogy mennyit.
 
A listán nem szereplő Észak-Macedónia pedig két héttel ezelőtt közölte, hogy 200 ezer adag oltóanyagot vesz az egyik kínai gyártótól, a Sinopharmtól.  
 
Kínai közlések szerint egyébként eddig 43 millió adag Sinopharm-oltóanyagot adtak be embereknek a világon, ebből 34 milliót Kínában. A távol-keleti ország vakcina-gyártási kapacitása 2022 végére elérheti az évi 4 milliárd adagot.
 
Magyarország engedélyezte, az EU még nem 
 
Eddig tehát összesen legkevesebb hat európai ország vett kínai vakcinát, közöttük egy uniós állam van: Magyarország.
 
Itthon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet január végén adott zöld jelzést a Sinopharm oltóanyagának, múlt héten pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ is engedélyezte azt.
 
Ezzel a vakcinával ezen a héten kezdődhetnek az oltások.
 
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével ugyanakkor egyelőre nem rendelkeznek a kínai gyártók.
 
Magyarországon jelenleg négyfajta vakcinát használnak, ebből három nyugati cégtől (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca), származik, a Szputnyik V pedig Oroszországból érkezett.
 
Wéber Balázs
privatbankar.hu
 
 
 
 
 

Kék hírek

2021.03.08 17:06
Az Ózdi Rendőrkapitányság közrendvédelmi járőrei két órán belül elfogták azt a nőt, aki egy pénztárcát talált, és megpróbálta vásárláskor a tárcában lévő fizetőeszközöket...
2021.03.08 16:27
A Mikszáth utcában volt szükség a tűzoltók beavatkozására.   Egy tíz négyzetméteres helyiség gyulladt ki. Az esethez az ózdi és a kazincbarcikai hivatásos tűzoltókat riasztották és az...
2021.03.08 10:46
A Miskolci Rendőrkapitányság 2021. március 7-én járművezetés az eltiltás hatálya alatt szabálysértés elkövetése miatt egy férfival szemben indított eljárást. A szabálysértőt a járőrök előállították,...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

A covid-os betegek otthoni ápolása

2020.12.18 16:39
A covidos betegek otthoni ápolása Tanácsok a Pécsi Tudományegyetemről Hasznos videó! Tekintse meg!   Milyen gyógyszerekkel csillapítsunk lázat koronavírus esetén? Szedjünk-e vitaminokat, köhögésre gyógyszert covid alatt? Szabad-e párásítani, illóolajat használni? Szedjünk-e vérhígítót?...

Hírek, aktualitások

2021.03.08 17:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú üzemanyag és a gázolaj literenkénti bruttó átlagára is 6-6 forinttal megy feljebb. Utoljára hat és fél évvel ezelőtt,...
2021.03.08 17:07
A DK Gulyás Gergely és Kásler Miklós miniszterek lemondását követeli a Demokratikus Koalíció.   A Demokratikus Koalíció azonnali lemondásra...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu