Innen tudhatja, koronavírus, influenza, vagy nátha fertőzte meg: ezek az árulkodó tünetek

2021.11.15 06:53

Noszek László fül-orr-gégész főorvos szerint a felső légúti fertőzések diagnózisa egyfelől könnyű és „mindenki” ért hozzá, másik oldalról viszont nehéz pontosan megmondani, hogy mi az adott kórokozó, miután nem állnak azonnal rendelkezésre ehhez eszközök. Kivételt jelent a koronavírus-fertőzés esetében például az antigén-gyorsteszt, illetve a legbiztosabb a PCR-teszt.

Fertőzött vagyok, vagy sem...?

 

Az elmúlt hetekben a gyermek és a felnőtt ellátásban is megemelkedett azoknak a betegeknek a száma, akik felső légúti panaszokkal fordulnak orvoshoz. A fül-orr-gégész főorvos szerint első ránézésre nehéz a diagnózis - írja az Infostart. 
 
A szakember a felső légúti panaszok esetén használatos házi praktikákkal kapcsolatban azt mondta, jelen helyzetben mindenkinek az egyéni felsőssége, hogy végiggondolja, hogy járt-e olyan helyen, volt-e a környezetében az elmúlt időszakban igazolt koronavírus-fertőzés, azzal együtt, hogy a delta variáns tünetmentesen is képes fertőzni.
 
Ha például arról értesülünk, hogy egy olyan személy betegsége igazolódott teszttel, akinek a környezetében voltunk, mindenképp gondolnunk kell arra, hogy mi magunk is megfertőződhettünk koronavírussal. Lehetőség szerint ilyenkor tesztelni kell, távol kell maradni másoktól
 
– hangsúlyozta Noszek László. A fül-orr-gégész kiemelte,
 
a felső légúti tünetek között nincs olyan, amely teljes bizonyossággal kizárná a koronavírus lehetőségét.
 
A szaglásvesztés azonban árulkodó lehet, ami a Covid esetén változatlanul előfordul, igaz, nagyságrendekkel kisebb mértékben, mint mondjuk az első hullámban – tette hozzá. Ha az eleinte enyhe felső légúti tüneteket rosszabbodó állapot követi, az mindenképp a koronavírus-fertőzésre utal, amihez a szaglásvesztésen túl ízvesztés, gasztroindesztinális tünetek, gyomor- és bélrendszeri problémák, illetve kötőhártya-gyulladás párosulhat, de előfordulhatnak bőrtünetek is. Tehát a koronavírus nagyon sokrétű tünetegyüttest okoz – foglalta össze.
 
forrás: penzcentrum.hu 
 
 
 
 
 

 

 

Kék hírek

2022.01.16 11:02
„A Miskolci Rendőrkapitányság közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást egy 76 éves helyi férfival szemben” – írja a Police.hu. illusztráció, korábbi felvétel   A B-A-Z. megyei járőrök január 15-én 23:30-kor Miskolc irányából Szikszó felé...
2022.01.16 10:23
A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság egyenruhásai 2022. január 15-én engedély nélküli vezetés miatt egy főt vettek szabálysértési őrizetbe. Az illetékes rendőrkapitányság a személyi szabadságában korlátozott férfit hetvenkét órán belül állítja bíróság elé.   A miskolci rendőrök két...
2022.01.15 13:06
A járőrök Miskolc belvárosban fogták el azt a taktaszadai férfit, akiről tudomásuk volt, hogy többszörösen körözik.   A Miskolci Rendőrkapitányság egyenruhásai szolgálatuk során 2022. január 14-én 21 óra után igazoltattak egy 23 éves férfit, Miskolcon az Ady Endre utcában található egyik...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu