Hetek alatt felszámolják a városi kórházak maradék függetlenségét

2021.10.27 07:34

Többségében decemberig, de januárra legkésőbb szinte valamennyi városi kórház elveszti gazdasági önállóságát - írja szerda reggeli cikkében a Népszava.

illusztráció
 
Az „integráció” során hatvan-hetven kórház gazdasági, közbeszerzési és személyügyi, valamint informatikai feladatai kerülnek át a megyei kórházakhoz, a Fővárosban pedig a centrumkórházakhoz.
 
Az egyes városi kórházak megőrzik főigazgatóságukat, de a pénzügyi szervezetük és önállóságuk lényegében megszűnik.
 
A cikk szerint az átstrukturálás pontos menetrendjét múlt héten kapták kézhez a centrumkórházak illetékesei, ebben pedig az országos kórházi főigazgató azzal magyarázta a lépést, hogy
 
a városi intézmény főigazgatója munkaidejének azon részét, amit eddig a működtetéssel töltött, ezentúl a betegellátás színvonalának növelésre tudja majd fordítani”.
 
A Népszava szerint a városi kórházak „integrálása” megtörtént a járvány alatt, a pénzügyi jogosítványok átcsoportosítása viszont még folyamatban van.
 
Budapesten a folyamatot bonyolítja, hogy a négy centrumkórházhoz, a Dél-Pestihez , az Észak-Közép Budaihoz (egykori Szent János) és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjához sorolták be az összes fővárosi és a Pest-megyei fekvő-betegellátót is.
 
A Szent Imre kórház megőrzi önállóságát, mert ez az intézmény szolgáltatja majd majd az épülő szuperkórház, a Dél-budai Centrumkórház szakmai kapacitásait, és nem részei a folyamatnak az orvosképzést folytató egyetemek, valamint a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alatt működő Honvédkórház alá rendelt Uzsoki sem.
 
Az érintett egészségügyi vezetők érthetően nem lelkesek. A lap példaként azt hozza fel, hogy nem valószínű, hogy „a budapesti Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet menedzsmentje gyorsan és rugalmasan lesz képes reagálni arra, ha eltörik egy vízcső a Veszprém megyében lévő farkasgyepűi tüdőgyógyintézetben”.
 
A Dél-Pest Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézethez például az átszervezés során összesen 5667 ágyat és évente 56,2 milliárdos költségvetést rendeltek, lévén hozzájuk tartozik a Bajcsyt, a Jahn Ferenc Dél-Pesti kórház, a Péterfy, és több vidéki városi kórház is.
 
A Népszavának egyetlen főigazgató sem mert névvel nyilatkozni, de többen szóvá tették, hogy a sajtó alig foglalkozik az átalakításokkal.
 
Általános vélekedés egyébként a főigazgatók körében, hogy az átstrukturálás inkább többe fog kerülni mint kevesebbe, mert az ellátórendszer lassabban és nehézkesebben működik majd ebben a formában - tekintettel többek közt arra, hogy az irányító kórházak vagy a megyei intézmények pénzügyi vezetőinek saját kórházaik felügyelete is épp elegendő problémát jelent. Azáltal, hogy a döntéseket nem helyben, a városi kórházakban hozzák majd, bonyolódik majd az ügyintézés, és van, aki szerint ez akár a betegellátás rovására is mehet
 
forrás: nepszava.hu
 
 
 
 
 

Kék hírek

2021.12.01 14:44
A Miskolci Járásbíróság elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akivel szemben emberölés...
2021.12.01 10:24
A Miskolci, a Sárospataki és a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság november 30-án engedély nélküli...
2021.12.01 07:24
Egy személy életét veszítette Sátoraljaújhely belterületén, amikor egy autó villanyoszlopnak...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Az előválasztás hírei

2021.10.17 22:19
Márki-Zay Péter: 371 560 szavazat (56,7%) Dobrev Klára: 283 677 (43,3%)   Dobrev Klára elismerte vereségét, Márki-Zay Péter lesz a közös...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu