Fontos változás jön az adatváltozásoknál januártól

2021.11.30 17:03

Január elsejétől gyorsabb és egyszerűbb lesz az adatváltoztatásokkal kapcsolatos ügyintézés és a közművek átírása az adatváltozás-kezelési szolgáltatás bevezetésével: a lakossági ügyfelek kezdeményezhetik, hogy okmányadataik változtatásairól elektronikusan kapjanak értesítést a velük szerződésben álló közművek és cégek, kiváltva a személyes ügyintézést.

Ügyintézésre várva

 

Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára mérföldkőnek nevezte a projektet, amellyel az állam már nemcsak saját adminisztratív eljárásaiban segít az embereknek, hanem a privát szolgáltatók esetében is érdemi támogatást kíván nyújtani.
 
JANUÁRTÓL AZ ADATVÁLTOZÁSOKAT ELÉG LESZ EGYSZER BEJELENTENI A KORMÁNYHIVATALNAK, ÉS AZ ÁLLAMPOLGÁROK FELHATALMAZÁSA ALAPJÁN A SZERZŐDÖTT SZOLGÁLTATÓNÁL ELVÉGZIK A MUNKÁT AZ EMBEREK HELYETT.
 
Az adatváltozás-kezelési szolgáltatás név-, lakcím-, és elérhetőségi adatok változása, okmánycserék, valamint például költözésből, bérbeadásból adódó közműátírás esetén elektronikus adatközvetítő szerepet tölt be a lakossági ügyfelek, valamint a piaci szolgáltató között.
 
Januártól a magánszemélyek kezdeményezhetik, hogy az állami nyilvántartásokban tárolt adataik változása esetén értesítést kapjanak azok a közművek és cégek, amelyekkel szerződésük van. Az ügyfeleknek így nem szükséges adatváltozásaik bejelentését, továbbá a közműátírásokat személyesen megtenniük, hanem az e-bejelentő webes felületen, néhány gombnyomással vagy a kormányablakban nyújtott szolgáltatással végezhetik el az eddig időigényes feladatot.
 
Első ütemben magánszemélyeket támogatnak a szolgáltatással a közmű- és a telekommunikációs szektor szereplőinek bevonásával - mondta az államtitkár, aki megjegyezte, hogy évente mintegy 4 millió adatváltozással összefüggő ügyet intéznek a magyar emberek.
 
Közölte, a következő ütemben a vállalkozásoknak és az egyéni vállalkozóknak is biztosítani kívánják ezt a kényelmi szolgáltatást. A szolgáltatókört is szélesítik a banki és a biztosítói piac szereplőivel. Ágostházy Szabolcs elmondta, ha megvalósul a teljes projekt, az emberek évente 17,5 millió óra adminisztrációt spórolnak majd meg. A szolgáltatók oldalán ez évente mintegy 12 millió munkaóra megtakarítását jelenti majd, és ezzel jelentősen csökkennek a költségeik.
 
A BECSLÉSEIK SZERINT ÉVENTE MINTEGY 140 MILLIÁRD FORINT MEGTAKARÍTÁST JELENT MAJD A PROJEKT ELINDÍTÁSA
 
- tette hozzá. 
 
A projekt mintegy másfél milliárd forint vissza nem térintendő európai uniós támogatásból valósult meg. Egy éven belül elérik a teljes szolgáltatói lefedettséget. A szolgáltatást nem csak elektronikusan, hanem a kormányablak ügyintézőinek segítségével is igénybe vehetik majd az emberek - mondta.
 
portfolio.hu
 
 
 
 
 

Kék hírek

2022.01.20 12:45
A Katowice utcánál volt szükség tűzoltói beavatkozásra szerda délután.   Nagy mennyiségű hulladék égett egy sportpályához közeli, elhagyatott épületben Miskolcon, a Katowice utcában. A tűzhöz a város hivatásos tűzoltóit riasztották. Az egységek...
2022.01.19 13:05
A Katowice utcánál volt szükség tűzoltói beavatkozásra szerda délután.   Nagy mennyiségű hulladék égett egy sportpályához közeli, elhagyatott épületben Miskolcon, a Katowice utcában. A tűzhöz a város hivatásos tűzoltóit riasztották. Az egységek...
2022.01.19 10:14
Engedély nélkül vezető sofőrrel szemben és anyagi káros balesetek helyszínén intézkedtek a rendőrök Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.   A Miskolci Rendőrkapitányság egyenruhásai egy engedély nélkül vezető 41 éves helyi férfival szemben intézkedtek 2022....
2022.01.18 13:03
Az Avasalja útra riasztották a mezőkövesdi tűzoltókat. illusztráció   Az eset kedd délelőtt történt. A tűz egy szomszédos épület szigetelését is érintette mintegy öt négyzetméteren. A tűzesethez a mezőkövesdi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik három...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu