Falus Ferenc volt tiszti főorvos: „Nagyon félünk attól, mi történik, ha a koronavírus és az influenza egyszerre támad”

2021.10.28 09:39

A volt tiszti főorvos a koronavírusról és az influenzáról beszélt.

Újra meredeken nő a koronavírusos esetek száma, de a küszöbön toporog az influenza is. Kétségbeeshetünk?
 
Falus Ferenc
 
Tavaly gyakorlatilag elmaradt az influenzajárvány, hála a maszkviselésnek és a karanténnak, de ez idén minden előrejelzés szerint már nem így lesz. A lakosság védettsége csökkent, kimaradt egy év, többen fogékonyak a betegségre. Nagyon félünk attól, mi történik, ha a két vírus egyszerre támad meg valakit, és szinte biztos: olyan súlyos állapotot idézhet elő, olyan mutáció jöhet létre egy-egy emberben ezáltal, ami finoman szólva is kellemetlen lehet.
 
Milyen tüneteket okozhat a kettő együtt?
 
Ezt még nem tudjuk, tudományos kutatás erről nem készült, egyelőre nincs viszonyítási alapunk.
 
Változtak az évek alatt az influenza tünetei?
 
Valószínűleg nem, de nagyobb baj, hogy a koronavírusé igen. Most kizárólag teszttel lehet elkülöníteni a koronát az influenzától, ezért is fontos lenne például nyálteszteket biztosítani, elsősorban az iskolások részére, hiszen ők viszik haza a fertőzést.
 
Lesz-e elég oltás influenza ellen?
 
A kormány először azt mondta, a kockázati csoportokba tartozóknak ingyenes lesz, aztán azt, hogy mindenkinek. Minden évben legyártunk itthon 1,3 millió adagot, ennek a fele szokott megmaradni. De tavaly állítólag – miközben influenza nem volt – a 95 százaléka ennek elfogyott. A kormány utólag rendelt 300 ezret, legalább ennek meg kell lennie a háziorvosoknál most is, teljes egészében.
 
Vegyük fel a védőoltást akkor is, ha a Covid ellen oltattuk magunkat?
 
Akinek krónikus betegsége van és rizikócsoportba is tartozik, az feltétlenül oltasson! De először a koronavírus elleni vakcinát kérjék. És aki fáradékony, aluszékony volt az első oltás után, még várjon két hetet a másodikkal.
 
blikk.hu
 
 
 
 
 

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu