Falus Ferenc szerint irreális oltási tempót ígér a kormány terve

2021.01.20 06:16

Míg Szerbiában megkezdődött a tömeges oltási program, Magyarországon kevés a koronavírus elleni oltóanyag. Az illetékes szakhatóság munkatársai Kína után Oroszországban is ellenőrzik a lehetséges vakcinák gyártási folyamatait. Az Operatív Törzs tájékoztatása szerint, ha elegendő mennyiségű oltás lenne az országban, egy hétvége alatt akár egymillió embert is be tudnának oltani.

Az orosz vakcinát is vizsgálják a magyar szakemberek
 
Szerbiában kedden megkezdték a lakosság tömeges koronavírus elleni oltását. Három oltóanyag közül választhatnak a jelentkezők, az orosz Szputnyik és az amerikai-német Pfizer mellet ugyanis a kínai Sinopharm vakcináját is engedélyezték az országban. A kínai vakcinát elsőként a szerb egészségügyi miniszter kapta meg.
 
Magyarországon Szijjártó Péter, külügyminiszter arról számolt be, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet munkatársai már nem csak Kínában, de Oroszországban is végeznek a vakcinákkal kapcsolatos vizsgálatokat. Ezek alapján hozzák majd meg a döntést, hogy kiadják-e az engedélyt a Szputnyik vakcinára.
 
Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján a miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára azt mondta, hogy jelenleg nincs elegendő vakcina az országban ahhoz, hogy megkezdhessék a tömeges oltási programot. Ha viszont lenne, akkor 2 nap alatt akár 1 millió embert is be lehetne oltani. Györgyi István szerint az elkészült logisztikai tervek nem légbőlkapottak: a megfelelő oltóanyag rendelkezésre állása esetén pontosan és ütemszerűen végezhetőek majd az oltások.
 
Az államtitkár arról is beszámolt, hogy az egészségügyben dolgozók, idősotthonok és szociális dolgozók oltását követően jönnek majd a 60 év felettiek. Közülük elsőként a 89 év felettieket oltják majd be. Ezután életkori sávban fognak haladni. Ha elérnek a 60 év alattiakhoz, először a fiatalabb krónikus betegek aztán az egészségesek kerülnek sorra.
 
Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos híradónknak azt mondta, hogy irreálisan gyorsnak tűnik a tömeges oltásra vonatkozó terv. Mint arra rámutatott:
 
december 26-a óta egyetlen nap sem volt, amikor legalább 10 ezer embert oltottak volna be. Átlagosan 7-8 ezer ember kapta meg a vakcinát. 
 
„Hát ez nem teljesítmény” – vélekedett Falus, aki szerint az oltóanyag teljes mennyiségét egy nap be kellene adni, nem kell várni és tartalékolni a második oltásra.
 
A volt tiszti főorvos azt is hozzátette, hogy nem érti, hogy miért kapkod a kormány ahelyett, hogy jó minőségű oltóanyaggal nyár végéig oltanák a lakosságot. Szerinte ugyan egy védőoltás kockázata nagyságrendekkel kisebb, mint a koronavírusé, azonban az nagyon fontos, hogy milyen mérlegelés után és kinek adják be.
 
atv.hu
 
 
 
 
 

A covid-os betegek otthoni ápolása

2020.12.18 16:39
A covidos betegek otthoni ápolása Tanácsok a Pécsi Tudományegyetemről Hasznos videó! Tekintse meg!   Milyen gyógyszerekkel csillapítsunk lázat koronavírus esetén? Szedjünk-e vitaminokat, köhögésre gyógyszert covid alatt? Szabad-e párásítani, illóolajat használni? Szedjünk-e vérhígítót?...

Kék hírek

2021.03.08 17:06
Az Ózdi Rendőrkapitányság közrendvédelmi járőrei két órán belül elfogták azt a nőt, aki egy pénztárcát talált, és megpróbálta vásárláskor a tárcában lévő fizetőeszközöket felhasználni.   Jogtalan elsajátítás vétség, és...
2021.03.08 16:27
A Mikszáth utcában volt szükség a tűzoltók beavatkozására.   Egy tíz négyzetméteres helyiség gyulladt ki. Az esethez az ózdi és a kazincbarcikai hivatásos tűzoltókat riasztották és az egységek eloltották a...
2021.03.08 10:46
A Miskolci Rendőrkapitányság 2021. március 7-én járművezetés az eltiltás hatálya alatt szabálysértés elkövetése miatt egy férfival szemben indított eljárást. A szabálysértőt a járőrök előállították, majd őrizetbe vették. A rendőrkapitányság a...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu