Elárulta Matolcsy György, mit kezdhet rekordnyereségével az MNB

2020.10.28 08:32

Jelentős, több mint 200 milliárd forintos nyereséget könyvelt el a forintgyengülésen az MNB az első félévben. Ennek kapcsán kérdezte Szél Bernadett független parlamenti képviselő a jegybank elnökét arról, mire fordíthatják ezt az összeget.

Matolcsy: Rémhír!

Matolcsy György
a Magyar Nemzeti Bank elnöke

 

Az MNB elsődleges horgonya az infláció, elsődleges célja a fogyasztóiár-index 3 százalékos értékének elérése és fenntartása. A Monetáris Tanács az inflációs és reálgazdasági kilátások változásán keresztül értékeli az árfolyam és más tényezők tartós elmozdulásának hatását – válaszolta Matolcsy György a forintárfolyamra vonatkozó kérdésre.
 
Az MNB elnöke megismételte azt a korábbi álláspontot, hogy a jegybanknak nincs eredménycélja, ugyanakkor az eredményt a monetáris politikai döntések is befolyásolják. Kiemeli, hogy a jegybank eredménytartaléka a 2013-as 10 milliárd forintról mintegy 200 milliárd forintra nőtt. Emellett összesen 350 milliárd forint osztalékot fizettek be a költségvetésbe támogatva az államháztartási célokat.
 
A 2020. évi eredmény felhasználásáról 2021 májusában dönt az MNB igazgatósága, ahol az eredménytartalék növelése és az osztalékfizetés szerepel a lehetséges döntési opciók között
 
 - utalt Matolcsy az idei eredmény sorsára.
 
Néhány hete elsőként a Portfolio írta meg, hogy az első félévben több mint 200 milliárd forintos nyeresége volt a jegybanknak azon, hogy a devizatartalék egy részét a jelenlegi gyenge árfolyamon váltotta át. Az egész éves eredmény várhatóan ennél is magasabb lesz, erről dönthet majd az igazgatóság tavasszal.
 
portfolio.hu
 
 
 
 
 

Kék hírek

2020.11.24 20:13
A Vologda utcai a Shell-kútnál történt balesetben ketten sérültek meg. Fotó: Juhász Ákos   Baleset történt kedden fél egy körül az Északi tehermentesítőn, a Shell benzinkút előtti kereszteződésben.    - Az elsődleges...
2020.11.24 13:11
Kigyulladt egy hétvégi ház Miskolcon, a Málnás dűlőn november 24-én.   A teljes terjedelmében lángoló, harminc négyzetméteres, faszerkezetű épület lángjait a megyeszékhely hivatásos tűzoltói oltották el. Az egységek kiérkezése előtt egy...
2020.11.24 10:42
A Miskolci Rendőrkapitányság egyenruhásai 2020. november 23-án tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt egy főt vettek szabálysértési őrizetbe. Az illetékes rendőrkapitányság a személyi szabadságában korlátozott férfit hetvenkét órán belül...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu