Egy lépésre vagyunk a nyugdíjkatasztrófától: rámehet az idősek háza, lakása is

2021.09.16 10:02

Magyarországon nagyon magas a saját ingatlanban élő idősek aránya, azonban ezek a házak, lakások gyakran meghaladják az igényeiket. A nagyobb ingatlanok fenntartása is egyre költségesebb, főleg azok számára, akiknek alacsony a nyugdíja. Ennek ellenére minden ötödik magyar nyugdíjas, akinek alacsony a jövedelme, olyan nagy ingatlanban él, amelyre nem lenne szüksége, tehát feleslegesen vállalja a magas fenntartási költségeket az így is csekély nyugdíjából. A Pénzcentrum most kiszámolta, mekkora vagyont szabadíthatnának fel, ha egy kisebb lakásba, házba költöznének. Egyes esetekben tízmilliókhoz is hozzájuthatnának egy lakáscserével, ami megmentené őket az időskori szegénységtől.

illusztráció
 
Az Eurostat adatai szerint 2020-ban az egyedül élő magyar időseknek 95 százaléka saját ingatlanban élt, az olyan háztartások esetében pedig, ahol ketten élnek, és legalább egyikük már betöltötte a 65. életévét, ez az arány még magasabb. Magyarországon egyébként is magas a saját ingatlanban élők aránya, a teljes lakosság körében ez 91,3 százalék volt 2020-ban, míg az uniós átlag ennél alacsonyabb: 69,8 volt az utolsó, 2019-es adatok alapján. A medián jövedelem (bruttó 332 ezer forint) 60%-a alatt kereső magyarok között is alacsonyabb az arány: 83,2 százalék, az egyedül élő idősek esetében 93 százalék.
 
Hogy a magyar idősek saját ingatlanaikban élnek nagyrészt hiteltől mentesen, önmagában pozitív, azonban más statisztikákkal együtt nézve ezt az adatot láthatjuk, hogy az idősek által birtokolt ingatlanok gyakran túl nagyok és túl drága fenntartásúak ahhoz képest, milyen körülmények között él sok nyugdíjas hazánkban. Az Eurostat friss adatai alapján ugyanis 2020-ban Magyarországon a lakosság 24,5 százaléka olyan ingatlanban él, amely az igényeihez mérten túlméretezett. (2019-ben ez az arány még csak 23,9 százalék volt.) Ha viszont csak a 65 év felettiek arányát nézzük, akkor ez múlt évben 40,6 százalék volt.
 
10-ből 4 magyar idős él tehát igényeit meghaladó méretű házban, lakásban.
 
Önmagában még ezzel sincsen semmi gond, hiszen az Eurostat számítási módszere alapján a luxusingatlanokban, tágas otthonokban élők is ebbe a kategóriába tartoznak. Viszont korántse gondoljuk, hogy annyi luxusnyugdíjas élne Magyarországon, hogy megengedhetik maguknak a nagyfokú kényelmet. Minden korcsoportot tekintve, azok között, akiknek a jövedelme a medián kereset 60%-a alatt van - tehát a szegénység fenyegeti őket - 21,2 százalék azok aránya, akik igényeikhez képest túl nagy ingatlanban élnek. Ami azt is jelenti, hogy az ingatlan nagyobb fenntartási költségeit is viselniük kell, miközben keresetük alacsony.
 
A 65 év feletti korosztályban, a medián kereset 60%-a alatti havi jövedelemmel redelkezők körében azok aránya, akik túl nagy ingatlanban élnek 35,7 százalék. Tehát minden harmadik idős, akinek a jövedelme alacsonynak számít, olyan házban, lakásban él, amely túlméretezett az igényeihez és feltételezhetően a fenntartási költségei is magasabbak, mint egy kisebb lakásnak lehetnének.
 
Amíg az idős, kis keresetű férfiak körében 40 százalék él az igényeinél nagyobb ingatlanokban, addig az idős nők esetében ez 32,9 százalék.
 
 
Hogyha visszamenőleg is megvizsgáljuk a statisztikákat, akkor látható, hogy egyre égetőbbé válik ez a probléma az idősek számára. 2017-ben volt egy nagyobb ugrás a statisztikákban, viszont azóta emelkedik folyamatosan azoknak az alacsony kerestűeknek az aránya, akik túl nagy ingatlanban élnek, és ez az idősekre is igaz. 
 
Túl nagy kiadást jelent a nagyobb ingatlan idős korban
 
Egy ingatlan sokféleképpen számíthat túlméretezettnek a háztartás lakóinak igényeihez mérten: ide érthetjük, ha középkorú elvált férfi lakja egyedül, viszont a nappali, a háló mellett még két további szobája van, de akkor is, ha egy négy fős családban a két szülőnek az egy hálón, és a két gyereknek a két szobáján túl rendelkezésre áll még nappali, dolgozószoba, játszós szoba, stb. Számos élethelyzet vezethet oda, hogy valaki nagyobb házban él, mint az igényei: öröklés, válás, vagy amikor a gyerekek "kirepülnek" és nincs már szükség a szobáikra. Ilyen helyzetet az is előidézhet, amikor idős korban a házastárs halála után az ember egyedül marad.
 
A túl nagy ingatlanok igazán akkor válnak teherré, amikor a nyugdíjazáskor jellemzően kevesebb jövedelemből kell kigazdálkodni a kiadásokat, amelyek viszont gyakran egyre nőnek - az idősek egészségükre, gyógyszerekre, a család támogatására jellemzően többet költenek. A házastárs halála után egyedül maradó időseknek pedig végképp óriási teher lesz egy olyan ingatlannak a fenntartása, amely korábban egy egész család igényeihez lett méretezve. Egyetlen, alacsony nyugdíj már végképp nem fedezi a a kiadásokat. 
 
Az idősek elszegényedése évről évre nagyobb problémát jelent Magyarországon. Az elszegényedési kockázati ráta a 60 év alattiak körében folyamatosan csökken 2013 óta, míg az idősödő korosztályban egyre több azok aránya, akiket a szegénység fenyeget. Valószínűleg az elmúlt évben a járvány, az infláció és más együttes hatások növelték meredeken a kockázatot, ugyanis
 
2019-ben még a 60 éves vagy idősebb lakosságnak 11,4 százalékát fenyegette a szegénység, 2020-ra ez az arány 15,3 százalékkal nőtt.
 
 
Bár évek óta hangoztatják elemzők, hogy közeleg a nyugdíjkatasztrófa - ugyanis a jelenlegi nyugdíjrendszer nem fenntartható, túl sok nyugdíjas ellátását kellene kitermelnie egyre kevesebb aktív dolgozónak; a kisnyugdíjasok egyre szegényebbek, míg a luxusnyugdíjasok egyre gazdagodnak, és az infláció fokozott hatással van a nyugdíjasokra - még nem indultak el érdemi egyeztetések a változtatásról. A 13. havi nyugdíj lépcsőzetes visszaépítése halad, szakértők szerint viszont ez sem jelent megoldást. 
 
Azoknak az időseknek, akiknek alacsony a nyugdíja, maradnak a szociális támogatások, a család jóindulata, ha nem tudják eltartani magukat - vagy kénytelenek visszatérni a munkaerőpiacra idős korban úgy, hogy az egészségük viszont nem a régi.
 
Kihasználhatják a lakhatási válságot
 
Látva, hogy mennyi idős küszködik azzal, hogy fenntartsa magát a kis nyugdíjából, ugyanakkor ebben a korosztályban rengetegen élnek az igényeiket meghaladó méretű ingatlanokban, arra következtethetünk, hogy sok nyugdíjas küszködik, miközben jelentős ingatlanvagyonon ül. A saját tulajdonú ingatlan eladásával, kisebbre cserélésével ugyanis az idősek felszabadíthatnak annyi tőkét, amivel a nyugdíjukat kiegészíthetnék, illetve azt befektetve biztosíthatnák a megélhetésüket.
 
Az idősebb generáció az életútja során megszerzett ingatlan értékesítésével olyan tőkére tehet szert, amelyből olcsóbb ingatlan vásárlása esetén akkora különbözethez jut, hogy abból befektetési céllal vásárolhat egy másik ingatlant. Ez a megoldás a nyugdíjas évekre plusz jövedelmet jelent
 
- ismertette korábban Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum vezető elemzője az öngondoskodás egyik lehetőségét.
 
A járvány hatására most ráadásul akár a vidéken található, nehezebben eladható ingatlanoktól is könnyebb megszabadulni, mivel a városiak, családosok szinte menekülnek a nagyvárosokból és kifejezetten keresik az eldugottabb helyeket. Olyan falvakba is megindult a beköltözési hullám, amelyeknek lakosságszáma évek óta csak apadt.
 
A budapesti lakosság vándorlásból származó csökkenése öt éve tart. Ennek abszolút számban kifejezett mértéke (-8.600 fő) 2020-ban 16 éves rekordot döntött. Ezzel egyidőben viszont a községek népességgyarapodása (+13.300 fő) megközelítette a 2004-es csúcsot
 
– mondta el a fővárosból vidékre történő kivándorlás kapcsán Valkó Dávid az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.
 
A KSH adatai alapján a használt lakások piacán fordulatot jelentett, hogy bár 2021. I. negyedévében továbbra is a kisebb településeken értékesítették a legtöbb használt lakást, Budapest és a megyeszékhelyek részesedése nőtt. Az év első három hónapjában a lakáspiac regionális összetételének változása is folytatódott, a használt lakások közel felét az Alföldön és az északi megyékben értékesítették.
 
A Balaton környékén tapasztalható folyamatos és jelentős ár- és forgalomnövekedés, valamint az agglomerációs települések térnyerése, amit az évek óta tartó budapesti kiköltözési hullám táplál, országos szinten is megjelenik a lakáspiaci árakban. A keleti országrész jellemzően olcsóbb árszínvonala miatt nem meglepő az itt tapasztalható élénkülés, és a Tisza-tó környéki településeken már megfigyelhető piaci pezsgés az árak további növekedését okozhatja regionális szinten
 
– tette hozzá Valkó Dávid.
 
Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője elmondta, hogy a karanténhatás is hozzájárult a fővároshoz és a megyeszékhelyekhez közeli települések népszerűségéhez, a járvány miatt elrendelt korlátozások hatására egyre többen kezdtek érdeklődni a kerttel rendelkező lakóingatlanok iránt a korlátozások miatt. Emellett a korábbi években megkezdett családiház-építkezések felgyorsított befejezése is szerepet játszott a nagyvárosok vonzáskörzeteiben látható növekedésben.
 
Adott tehát a lehetőség, hogy vidéki, nagyobb ingatlanok most elkeljenek, hiszen a városokból "menekülő" családosok most ezeket keresik. Ezt segíthetik elő az utóbbi években bevezetett családtámogatások a falusi CSOK-tól kezdve a babavárón át az otthonfelújítási támogatásig. Az időseknek, akik már nem képesek fenntartani a nagy családi házat a kis nyugdíjukból és inkább kisebb házba, lakásba költöznének - ez éppen kapóra jöhet. Az viszont nem mindegy, mennyit nyerhetnek egy ilyen cserével.
 
Ennyit kereshetnek az idősek a lakáscserén
 
Azoknak, akik ingatlanvagyonuk értékesítésével szeretnének tőkét felszabadítani, többféle lehetőségük is van. Ha például értékesítik fővárosi lakásukat, és egy kevésbé drága helyen vásárolnak, azzal biztosan nyernek. Ugyanez igaz, ha egyszerűen keresettebb helyen élnek, például megyeszékhelyen, és agglomerációba költöznek.
 
Ha nem akarnak lakóhelyet is változtatni, akkor a nagyobb lakás kisebbre cserélésével is felszabadíthatnak tőkét. Illetve egy településen belül különböző településrészek között is lehet árkülönbség, ezt is érdemes számításba venni.
 
A fővárosban például átlagosan 636 ezer forint az átlagos négyzetméterár használt lakások esetén. Egy 70 négyzetméteres használt ingatlan tehát 44,52 millió forintba kerül átlagosan. Ezt egy 50 méteresre cserélve - aminek az ára átlagosan 31,8 millió forint, 12,72 millió forint szabadítható fel. Ez természetesen csak átlag, nyilvánvalóan rengeteg tényező befolyásolja, hogy mennyiért lehet eladni és megvenni egy budapesti ingatlant, viszont annyi leszűrhető ebből is, hogy nem aprópénz, amit egy lakáscserével lehet nyerni.
 
 
Vagy például egy nyugat-dunántúli városban - nem megyeszékhelyen - átlagosan 271 ezer forint a használt lakások négyzetmétere. Egy 70 négyzetméteres otthon tehát 18,97 milliót érhet. Egy nyugat-dunántúli községben viszont 141 ezer forint/négyzetméterért vehet az ember használt lakást. Vagyis ha egy ugyanakkora alapterületű házba költözik valaki, akkor elviekben átlagosan 9,87 millió forintot kell érte fizetnie. Tehát cirka 9 millió forintot megspórolt.
 
Természetesen akkor lehetne a legtöbbet nyerni a lakáscserén, ha egy budapesti ingatlant értékesítve költözne az ember egy községbe, ahol alacsonyak az ingatlanárak. A fenti számítások alapján egy 70 négyzetméteres ingatlan esetében a csere - 44,52 millió forint kontra 9,87 millió forint - 34,65 millió forint különbözetet eredményezne.
 
Természetesen az adásvételnek, költözésnek vannak költségei is: ügyvédet kell fogadni, illetéket fizetni, közműveket átíratni, költöztetőket fogadni, csak hogy néhányat említsünk. Így az eladási ár és vételi át különbözete nem jelentene "tiszta hasznot". Viszont az belátható, hogy egy ilyen költözés jelentős összeget spórolhat meg így is az embernek - és azt se felejtsük el, hogy a nagyobb lakás kisebbre cserélése többnyire a lakásfenntartási kiadások csökkenésével is együtt jár. Ha valakinek a spórolás a célja, ezt mindenképpen tartsa szem előtt.
 
penzcentrum.hu
 
 
 
 
 

Kék hírek

2021.10.22 10:07
Az Encsi Rendőrkapitányság egyenruhásai 2021. október 21-én garázdaság szabálysértés elkövetése miatt egy főt vettek szabálysértési őrizetbe. Az illetékes rendőrkapitányság a személyi szabadságában korlátozott férfit hetvenkét órán belül állítja bíróság elé.   A szerencsi rendőrök egy...
2021.10.21 10:07
A Miskolci Rendőrkapitányság egyenruhásai 2021. október 20-án tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt egy főt vettek szabálysértési őrizetbe. Az illetékes rendőrkapitányság a személyi szabadságában korlátozott férfit hetvenkét órán belül állítja bíróság elé.   A miskolci rendőrök...
2021.10.20 20:29
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt egy 28 éves férfi ellen terrorcselekmény bűntette miatt. Az öngyilkosságra készülő férfi a rendőrökkel akarta magát lelövetni úgy, hogy kést használva majd eljátssza, mintha bántaná az élettársát, és így kényszeríti a rendőröket lövésre. A...
2021.10.20 15:23
46 késszúrással ölte meg idős ismerősét. Legkorábban 30 év múlva szabadulhat az a férfi, aki nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel megölte a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes, miskolci ismerősét. H. B. A.-t a Miskolci Törvényszék már elítélte, életfogytig tartó...
2021.10.20 14:05
A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség súlyosítást indítványoz. A Miskolci Törvényszék különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 8 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a férfit, aki motorbenzinnel átitatott anyaggal...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Hírek, aktualitások

2021.10.22 09:51
Október 23-án 14 órától az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Művészetek Háza Béke Art Mozitermében az Akik maradtak című magyar film vetítésére kerül sor. A film 2020-ban a Magyar Filmkritikusok Díját és a Magyar Filmdíjat több kategóriában elnyerte,...
2021.10.22 09:09
A beoltottak száma 5 935 182 fő, közülük 5 714 861 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 82 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették. Összesen 2548  új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 843 825 főre nőtt a beazonosított...
2021.10.22 07:11
Nagy bajban vannak az erdélyi bútorgyártó cégek részben a fa, részben az üzemanyagok és az áram drágulása miatt. Ezeknek a termékeknek az ára kétszeresére vagy háromszorosára nőtt. Fotó: maszol.ro Bajban vannak az erdélyi fa- és bútoripari cégek, nagyon megdrágult...
2021.10.22 06:35
Erről jó, ha tud, mielőtt elindul bevásárolni, ne legyen Ön is a csalódottak között. Az 1956-os forradalom emléknapja pont szombatra esik idén, épp ezért azok, akik mindig szombatra időzítik a “nagy bevásárlást” most újra kell, hogy tervezzenek, mivel október 23-án a...
2021.10.22 06:04
Az uniós tagországok vezetői zárónyilatkozatot fogadtak el a megemelkedett energiaárak kezelésére vonatkozóan, a koronavírus-járvány európai helyzetéről és az uniós klímavédelmi célkitűzésekről – közölte Barend Leyts, az Európai Tanács elnökének szóvivője...
2021.10.22 05:51
Péntek estig a Kárpát-medence időjárását a hullámzó frontrendszer előoldali áramlási rendszere határozza meg.   Időjárás-előrejelzés péntek délelőttre     Pénteken északon, északkeleten változóan, másutt inkább erősen felhős vagy borult...
2021.10.21 20:07
Az Elkúrtuk című mozifilm (fenébe az x-szel, az eleje főcímben amúgy is * van) körüli felhajtásról mindenki olvasott már, nem csinálták rosszul a píárt a megafilmesek, azt kiemelni például kifejezetten jó ötlet volt, hogy na vajon ki játssza Gyurcsány Ferencet. Törtem...
2021.10.21 17:21
A Fidesz-kormány egyik leginkább vitatott lépése a nyugdíjrendszer 2012-es átalakítása: ekkor szüntették meg ugyanis az úgynevezett svájci indexálást, ami azt jelentette, hogy a nyugdíjak éves emelkedését kizárólag az inflációhoz kötötték - és kötik most is -, a...
2021.10.21 15:23
Az Időkép cikke szerint háromnegyed 12-kor 76 centis volt a vízszintkülönbség Keszthely és Balatonfűzfő között. A vízügyi mérések szerint Keszthelynél reggel 7 óra 15 perckor még 62 centis volt a vízállás, ami kora délutánra 47 centire...
2021.10.21 14:51
A DK európai parlamenti képviselője Facebook-oldalán írja, hogy bár januártól él a jogállamisági mechanizmus, az Európai Parlament végül úgy döntött beperli az Európai Bizottságot, „mert még mindig nem indult el Orbánék felelősségre vonása az uniós pénzek felhasználása...
2021.10.21 13:49
Kormányinfót tartott Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely. Fotó: Balogh Zoltán / mti.hu   A kormány továbbra sem tervezi bevezetni a kötelező maszkviselést és egyéb védekező intézkedéseket sem, miután továbbra is az oltást tartják a legfontosabb...
2021.10.21 13:04
Megszoktuk már, hogy a kormánypárti politikusok folyamatosan gyurcsányoznak, az ellenzéki összefogást Gyurcsány-shownak titulálják, de mégis meglepő, hogy Kovács Zoltán kormányzati főpropagandista a jövőbe lát. Vagy csak teljesen összezavarodott... A Telex egyik...
2021.10.21 11:58
Az utolsó pillanatban le kellett mondani az utazását. Fotó: Shutterstock Erzsébet királynő állapotáról sorra érkeznek a nyugtalanítóbbnál nyugtalanítóbb hírek. Először arról számolt be a sajtó, hogy majd húsz év után az uralkodó ismét bottal jelent meg a...
2021.10.21 10:44
Lehet, hogy az utolsó? Itt a válasz. Az óraátállítás időpontja minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. A szabály az, hogy a nyári időszámítás kezdete mindig március utolsó vasárnapja, a vége pedig október utolsó...
2021.10.21 09:04
A beoltottak száma 5 932 239 fő, közülük 5 710 977 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 56 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették. Összesen 2361 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 841 277 főre nőtt a beazonosított...
2021.10.21 07:14
Orbán Viktort nem lehet a kereszténység védelmezőjének tekintetni, benne és Szijjártó Péterben sincs semmi keresztényi – nyilatkozta a csatornának az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. A CNN-nek adott élő interjút Márki-Zay Péter szerda este. Az összellenzéki...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu