Döntöttek a magyar nyugdíjasok: még szigorúbb korlátozásokat vezetnének be

2020.09.15 15:06

A magyar nyugdíjasok 62,6 százaléka megbízhatónak tartja a PCR-tesztek eredményeit a koronavírus kimutatásában, 10-ből 9 nyugdíjas pedig fontosnak tartaná a rendszeres tesztek bevezetését bizonyos munkakörökben. Sőt, a válaszadók több mint háromnegyede kötelezően be is vezetné azt, derült ki a Pénzcentrum online felméréséből. Azt is megvizsgáltuk, mit tartanak fontosabbnak: a boltosok, egészségügyi dolgozók, szociális munkások, stb. tesztelését vagy például a fodrászokét.

illusztráció
 
A Pénzcentrum.hu  augusztus második felében készített online felmérésében azt vizsgálta, milyen a PCR-tesztek és ellenanyag vizsgálatok megítélése a lakosság körében, alávetnék-e magukat a magyarok rendszeres vizsgálatoknak. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy elfogadhatónak tartanák-e ha bizonyos munkakörökben (egészségügy, oktatás, szociális szféra, hivatalok, bankok, stb.) kötelezővé tennék a dolgozók számára a teszteket. A felmérésben rákérdeztünk, milyen területen, és milyen pozícióban dolgoznak a válaszadóink, így korábban például összesítettük, mit gondolnak a kérdésről a közép- és felsővezetők. Most a magukat nyugdíjasnak vallók válaszait közöljük.
 
A felmérésből általánosságban az derült ki: a lakosság fontosnak tartaná, hogy rendszeresen végezzenek koronavírus-teszteket, legalább bizonyos munkakörökben. A válaszadók 63,2 százaléka szerint megbízhatók a PCR-tesztek eredményei (10-es skálán 7-10-ig jelölték a megbízhatóságot). Az ellenanyagvizsgálatok kapcsán pedig 58,7 tartja inkább vagy teljesen megbízhatónak az eredményt.
 
A magukat nyugdíjasoknak vallók körében a tesztek megbízhatósága egy kicsivel alacsonyabb: 62,6 százalékuk szerint a PCR-tesztek eredményei, és 58,6 százalékban az ellenanyagvizsgálatok eredményei megbízhatók a nyugdíjas válaszadók szerint.
 
 
 
 
A felmérésben a következő két kérdés a munkahelyi tesztek fontosságáról szólt, de mivel most csak a nyugdíjas válaszadók eredményeit összesítjük, elenyésző volt azok száma, akik nyugdíj mellett dolgoznak is, ezért az ő válaszaik összesítve sem mérvadók.
 
Abban, hogy mely munkakörökben lenne a legfontosabb a rendszeres tesztek végzése, a nyugdíjasok megítélése szerint egyértelműen az egészségügyi dolgozók (90,6%), óvodásban, iskolában, bölcsődékben (88,3%) és vendéglátásban dolgozók (84,9%) felé billen a mérleg. A negyedik és ötödik helyen a fontossági sorrendben pedig az élelmiszerbolti eladó és élelmiszeripari dolgozó áll.
 
 
 
Ez teljesen egybevág az összes válaszadó véleményével, attól eltekintve, hogy a nyugdíjasok sokkal magasabb százaléka gondolja, hogy fontos lenne ezeknek a dolgozóknak a tesztelése. Az eltérések főként középmezőnyben érzékelhetők. Érdekes módon a postások, hivatali dolgozók, rendőrök, tűzoltók tesztelését még mindig kevésbé tartják fontosnak, mint a fodrászokét, kozmetikusokét.
 
Pedig, ha járványgóc alakul ki egy munkahelyen, nagyobb gond lehet abból, ha a tűzoltók nem tudnak kijönni, mert mindenki lebetegedett, mint abból, ha a fodrász jelent beteget.
 
A válaszadók 64,8 százaléka tartaná teljes mértékben elfogadhatónak, hogy egyes munkakörökben kötelezővé tegyék a tesztelést. Ezzel szemben a nyugdíjas válaszadók közül 76,8 százalék gondolja így, tehát részükről még inkább elfogadható lenne a kötelező tesztelés.
 
Arra a kérdésre, hogy mely munkakörök - vagy társadalmi csoportok - rendszeres tesztelése lehetne még fontos a nyugdíjasok kiemelték saját rétegüket: a nyugdíjasokat. Sokan említették még a felsőoktatást, és általában a diákokat is, a biztonsági őröket, papokat, és a hulladékszállításban dolgozókat.
 
A félmérés arra is kitért, hogy a testhő mérését bizonyos helyeken fontosnak tartanák-e a magyarok belépést megelőzően, ennek eredményeit külön cikkben közöltük. Összes válaszadónk csaknem 70 százaléka tartaná fontosnak a testhő mérését egyes helyeken, azonban a nyugdíjasoknak 81 százaléka szerint lenne erre szükség bizonyos helyeken.
 

 

 
Főként az iskolák, óvodák, bölcsődék esetén lenne szükség testhő mérésre a nyugdíjasok és a lakosság szerint is, legkevésbé pedig a múzeumokban, képtárakban, állatkertben érzik ennek szükségét.
 
Mivel védekezzünk a második hullám alatt?
 
Válaszadóink közül a nyugdíjasok kifejezetten fontosnak tartották a rendszerest tesztelést, mint a védekezés eszközét a második hullámban. Ezen túlmenően sokan említették a védőoltást - rengetegen tartják ezt az egyetlen lehetséges fegyvernek a vírussal szemben. Azonban sokan szigorítanának is az intézkedéseken:
 
A maszk viselésének szigorítása, ellenőrzése, a szabályok be nem tartása esetén az illető súlyos pénzbírságolása! A kijárási és vásárlási idők korlátozása, a sportrendezvények zárt kapuk mögötti tartása, a szórakozóhelyek ideiglenes bezárása, az oktatás internetes létrehozása, az iskolák időszakos bezárása, a vírusfertőzésekkel kapcsolatos intézkedések szigorúan egészségügy szakemberek kompetenciája, a politika kivonulása az egészségügyből (...)
 
- írta egy 65 év feletti, fővárosban élő férfi, de rajta kívül is sokan említették a pénzbüntetést, amely azóta meg is valósult. A maszkhasználat egyébként is sokszor említett védekezési eszköz volt mind a nyugdíjasok, mind a lakosság körében, ahogy a távolságtartás is. Említésre került még a határok lezárása, mint lehetséges eszköz.
 
Bár nem olyan számottevően, mint a teljes lakosságot vagy csak a vezető pozíciójú személyeket vizsgálva, de a nyugdíjas válaszadókban is felmerült az információhiány, mint a járvány kiszámíthatatlan terjedésének fő oka:
 
Igen, ha rendes, részletes adatokat kapnánk, hol vannak a gócok, hogy elkerülhessük azokat. Illetve, hogy rájöjjünk, ha bennünket is tesztelni kéne. Uszodákban biztosítani, hogy az öltözőnkben ne találkozzunk a vírussal
 
- írta egy fővárosi nő, akivel szintén egyetért egy faluban, községben élő nyugdíjas férfi, szerinte is a "rendszeres tesztelés mellett a pontos országos és helyi tájékoztatás a lényeg!"
 
Igen, a rendszeres teszteléssel jobban lehet szervezni a teendőket. Nagyon fontosnak tartanám, ha világos, érthető és rendszeres tájékoztatással tudassák velünk a járvánnyal kapcsolatos, VALÓS helyzetet, valamint egyszerű és érthető kommunikáció legyen a lakosság felé. Sok-sok helyen legyenek "tesztelő helyek". Ne kelljen kitalálni és messzire utazgatni a tesztelésért. A tesztelés legyen ingyenes!
 
- javasolta egy kisebb városban élő nyugdíjas. Sok védekező intézkedés, amely a kérdőív kitöltése óta bevezetésre került, nagyjából tükrözi is, amit a nyugdíjas kitöltők eredményesnek tartanának, a maszkviselés szigorúbb ellenőrzését, a hőmérőzést az iskolákban - a rendszeres, esetleg kötelező tesztelés és a pontos, hiteles tájékoztatást kivételével. Azonban lehetséges, hogy még ilyen irányú intézkedések is kerülnek bevezetésre az ősz folyamán.
 
penzcentrum.hu
 
 
 
 
 

Kék hírek

2020.09.19 20:34
Meghalt egy férfi, akit súlyosan bántalmazott a fia szombat este az otthonukban Ózdon – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.     A rendőrök lakossági bejelentésre vonultak ki egy ózdi családi házhoz. A rendőrség adatai szerint az ott lakó...
2020.09.19 17:20
Meghalt egy férfi, négyen pedig megsérültek egy balesetben szombat délután a 3-as főúton, Forró település határában - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.   A közlemény szerint két személygépkocsi frontálisan összeütközött a főút 221-es...
2020.09.19 10:45
A Miskolci és az Ózdi Rendőrkapitányság 2020. szeptember 18-án garázdaság, illetve tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt egy-egy férfival szemben indított szabálysértési eljárást. A szabálysértőket a járőrök előállították, majd őrizetbe vették.     A...
2020.09.18 14:25
A Miskolci Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, akik a gyanú szerint olyan súlyosan bántalmazta alkalmi ismerősét, hogy a sértett életét vesztette. illusztráció   A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsított és a sértett férfi egy ingatlan...
2020.09.18 10:41
Az Ózdi és a Szerencsi Rendőrkapitányság 2020. szeptember 17-én járművezetés az eltiltás hatálya alatt, illetve garázdaság szabálysértés elkövetése miatt egy-egy férfival szemben indított eljárást. A szabálysértőket a járőrök előállították, majd őrizetbe vették. A rendőrkapitányságok a...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Hírek, aktualitások

2020.09.19 19:25
Kihúzták az Ötöslottó 2020/38. heti nyerőszámait. Mivel ezen a játékhéten nem volt telitalálat, így a következő héten 1 milliárd 950 millió forint keresi majd gazdáját az ötösön.t, ha koronavírus-tesztet akar végeztetni.   Az Ötöslottó nyerőszámai emelkedő számsorrendben a...
2020.09.19 19:03
Korózs Lajos az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón elmondta, egy családnak 80-100 ezer forintjába is kerülhet, ha koronavírus-tesztet akar végeztetni.   facebook.hu      
2020.09.19 18:26
Ebben az évben nagyon sok háziasszony mondott le a befőzésről, hiszen a befőttkészítésre, lekvárfőzésre alkalmas gyümölcsökben nagy kárt okoztak a tavaszi fagyok, az aszály, a viharok és a jégeső. Sokan legyintenek az árak láttán, és inkább jövőre halasztják a befőzést. Viszont azok, akiknek...
2020.09.19 16:45
A szocialisták most először választottak társelnököket.   Kunhalmi Ágnest és Tóth Bertalan választotta az MSZP társelnökévé szombaton a párt online kongresszusa. A szocialista párt történetében először választott vezetőinek társelnököket.   Mészáros Tamás, a kongresszus...
2020.09.19 15:06
Uniós nyílt közbeszerzési eljárásban keresik az egészségház kivitelezőjét. A régi rendelők már nem alkalmasak orvosi ellátásra   Fotó: Ádám János   A Dél-Kilián városrészben új egészségházat építenek. Ez ma már ténynek tekinthető. Az elmúlt évek kálváriája ismeretében ez a...
2020.09.19 13:32
Három hónap szünet után újra rendszeres online sajtótájékoztatókkal jelentkezik a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs.    A sajtótájékoztatót egy óra késéssel kezdték, Lakatos Tibor dandártábornok az első felszólaló, közlése szerint eddig 56 ezernél is...
2020.09.19 12:19
Nehéz leutánozni Esztert, aki már évek óta a kert és a befőzés szerelmese, és persze a Forma 1-es futamokért is rajong.   Monoron él lányával és vejével, és már-már verhetetlen mennyiségű termést téliesít a kertjükből Bóka Józsefné, Eszter.   Eszter a kert és a befőzés...
2020.09.19 11:14
Egyes társadalmi csoportoknál január 1-jétől újabb hat hónapig meghosszabbítják a hitelmoratórium lehetőségét – jelentette be a miniszterelnök a gazdaságvédelmi operatív törzs szombati ülése után.  Orbán Viktor és Varga Mihály pénzügyminiszter a gazdaságvédelmi operatív törzs...
2020.09.19 09:04
809 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 16 920 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt hat krónikus beteg, így az elhunytak száma 675 főre emelkedett, 4382-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 11 863 fő. Az...
2020.09.19 08:50
Több min 9000 dolgozó hiányzott Magyarországon az egészségügy-szociális ellátásban a második negyedévben. Ezzel az egészségügy vált azzá az ágazattá, ahol a legnagyobb a munkaerőhiány. illusztráció   Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt tegnap reggel, hogy 10-20-30 ezer ágy is...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu