Döntött az Európai Parlament: nagy csatát nyertek a növényi alapú élelmiszerek

2020.10.25 06:23

Az Európai Parlament döntése alapján mostantól a növényi alapú élelmiszerekre is lehet használni olyan megnevezéseket és kifejezéseket, amelyeket korábban kifejezetten a húsokkal, hústermékekkel hoztunk összefüggésbe. A jövőben a teljesen vegán termékeket is lehet burgernek, vagy éppen kolbásznak nevezni.

Az európai húsipar tiltani kívánta az olyan kifejezéseket, mint a „szója steak” és a „vegán kolbász”
 
Fotó: Daniel Roland / AFP / Getty Images
 
Az Európai Parlament képviselői elutasították a húsipar által támogatott javaslatot, ami megtiltotta volna a húsmentes élelmiszerek húsra utaló megnevezésekkel történő forgalmazását. A politikusok döntése értelmében a jövőben a növényi alapú, teljesen húsmentes termékeket is lehet hagyományosan a hústermékekre utaló megnevezésekkel értékesíteni az éttermekben és a boltokban, írta meg a Guardian.
 
A mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos problémákról szóló szavazáson az Európai Parlament kijelentette, hogy az úgynevezett zöldség-burgerek, szója steak-ek és vegán kolbászok megtarthatják a hústermékekre utaló elnevezéseiket, és az unió egészében forgalmazhatóak ezeken a neveken. A tiltást elrendelő javaslatot egyébként támogatta az európai gazdák legnagyobb érdekvédelmi szervezete, a COPA-COGECA is, amely azzal érvelt, hogy a húsra utaló elnevezések megtévesztik a fogyasztókat. A vita ellentétes oldalán 13 nagy szervezet állt, egyebek mellett a Greenpeace és a WWF, amely azt kérte a jogalkotóktól, hogy utasítsák el a javaslatot, mondván, egy ilyen tiltás nemcsak nevetségessé tenné az Európai Uniót, de ártott volna az uniós környezetvédelem hitelességének is.
 
A javaslat elutasítása mellett kampányoló csoportok szerint a növényi alapú élelmezés erősítése összhangban van az Európai Bizottság azon törekvésével, hogy megoldást találjanak a globális felmelegedés kezelésére. A növényi alapú élelmiszer-helyettesítők azzal érveltek, hogy ha elveszítenék a lehetőséget a termékeik steak-ként vagy kolbászként való jelölésére, azzal azok láthatatlanabbá válnának a fogyasztók számára.
 
 
A szavazás után az Európai Fogyasztók Szervezete, a fogyasztóvédelmi egyesületeket tömörítő ernyőcsoport üdvözölte a képviselők döntését. A szervezet szerint ameddig világosan vegetáriánusként vagy vegánként vannak jelölve a termékek, addig a fogyasztók nem keverik össze a szójából készült steak-et, a csicseriborsó alapú kolbászt a valódi húsból készült élelmiszerekkel. Elmondásuk szerint az olyan kifejezések, mint a „steak” vagy a „burger” csak egyszerűbbé teszik a fogyasztók számára ezen termékek beillesztését az étrendjükbe.
 
A Greenpeace és az Európai Fogyasztók szervezete mindazonáltal kifejezte sajnálatát amiatt, hogy a törvényhozók további szigorításokat fogadtak el az olyan helyettesítő élelmiszerek elnevezését illetően, amelyek nem tartalmaznak tejet. Az olyan megnevezéseket, mint a mandulatej, vagy a szójajoghurt már betiltották Európában, miután az unió legfelsőbb bírósága 2017-ben kimondta, hogy a teljesen növényi alapú élelmiszereket nem lehet tejre, vajra vagy sajtra utaló elnevezésekkel forgalmazni, mivel ezek kifejezetten az állati eredetű termékek számára vannak fenntartva.
 
Az élelmiszeripari alternatívák egyébként egyre népszerűbbek a fogyasztók körében, a szakértői becslések szerint az ágazat forgalma megduplázódhat 2025-re. 
 
Szedlák Levente
agrarszektor.hu
 
 
 
 

Kék hírek

2020.11.27 07:32
A rendőrök bűncselekmény gyanúja miatt indítottak nyomozást. Hegymegen, 2020. november 26-án a kora esti órákban holtan találtak egy 94 éves asszonyt otthonában. Az esettel kapcsolatban idegenkezűségre utaló körülmények merültek fel. A...
2020.11.26 15:46
Eltévedt turistáknak segítettek Miskolcon, a Vasgyári Rendőrőrs munkatársai.   A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2020. november 25-én 18 óra előtt érkezett bejelentés két, a Csanyik-völgy...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Hírek, aktualitások

2020.11.27 08:09
Várhatóan már a jövő héttől elindul egy olyan regisztrációs folyamat, ahol előjegyzésbe vetethetik magukat azok, akik szeretnék majd beoltatni magukat a koronavírus elleni vakcinával – jelentette be szokásos péntek reggeli, a Kossuth rádiónak adott interjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök...
2020.11.27 07:45
Nagy öröm, hogy sikerekről, a jól végzett munka eredményéről számolhatok be – mondta rendkívüli bejelentésében Veres Pál. A polgármester november 24-i Facebook-videójában közölte, csütörtökön a képviselő-testület megszavazhatja az Avas szálló eladását. Gyerekzsivajtól lehet hangos a több...
2020.11.27 07:02
Pénteken változott az üzemanyagok ára a hazai a kutakon, a holtankoljak.hu információi szerint a 95-ös benzin 4 forinttal drágult, míg a gázolaj literenként átlagára 5 forinttal nőtt. Fotó: Andreas Rentz/Getty Images   Utoljára november 25-én, szerdán változtak itthon az üzemanyagárak,...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu