Csak találgatják milyen vakcina van az oroszok kezében

2020.08.13 07:23

Gyanút kelt a szakemberekben, hogy milyen gyorsan és milyen kevés információt szolgáltatva fejlesztette ki Oroszország az első új koronavírus elleni vakcinát.

Fotó: PRESS SERVICE OF THE MINISTRY OF / SPUTNIK VIA AFP
 
Vlagyimir Putyin orosz elnöknek sikerült tematizálnia a világelső Covid-vakcina bejelentésével a járvánnyal kapcsolatos nemzetközi közbeszédet. Azóta más országok tudósai is azt találgatják, mijük lehet az oroszoknak? A szokásos, kontrollált tudományos utakon ugyanis eddig semmi perdöntő információ nem látott napvilágot az orosz vakcinakutatás eredményeiről. 
 
Moszkva a hivatalos nyilatkozatok szerint a Sputnik-V névre keresztelt vakcina tömeges beadását tervezi, holott a gyógyszer-jelöltek sorsáról döntő tesztelés harmadik fázisa, a tömeges próba még csak most kezdődik majd. Ezalatt is számos olyan nem kívánt mellékhatás, egyéb következmény derülhet ki, ami miatt a vakcina veszélyes lehet az emberekre. A Moszkvai Klinikai Kísérleti Szervezetek Szövetségének (Acto) vezetője, Svetlana Zavidova azt nyilatkozta az orosz MedPortal webhelynek, hogy a készítményt az első és a második fázisban mindössze 76 emberen próbálták ki.
 
Arra már a Qubit portál emlékeztet, hogy a Sputnik-V két különböző adenovírust (többek között a nátháért is felelős vírus is adeno) tartalmaz, a 26-os és az 5-ös fenotípusút. Utóbbi használatát kifogásolja a Science, amely felidézi, hogy 2007-ben a Merck HIV-vakcinájának klinikai vizsgálatait kellett félbeszakítani, miután kiderült: az 5-ös adenovírussal szervezetbe vitt fehérjekódoló gének csak növelték a fertőződés esélyét. 
 
Az orosz bejelentéssel szembeni szkepszist már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy július végi reakciója is megalapozhatta. Oroszország akkor jelentette be, hogy már 2020 végén vagy 2021 elején elkezdik a vakcina tömeggyártását. Erre a WHO emlékeztetett: eddig hat vakcinajelöltet jegyeznek, amelyek hivatalosan a tesztelés utolsó fázisában járnak, az orosz készítmény azonban nincs köztük. A WHO felhívta Oroszország figyelmét, hogy a COVID-19-cel szembeni védőoltás létrehozásakor kövessék a nemzetközi irányelveket. 
 
- Egyelőre csak orosz törzskönyve van a vakcinának, ezért az csak Oroszországban hozható forgalomba – mondta egy, a hatósági engedélyezésben jártas hazai szakember. Magyarországra csak akkor kerülhetne a készítmény, ha az orosz oltóanyagnak lenne az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) által kiadott törzskönyve is. Ám ahhoz, hogy ezt a vakcina megkapja, a legkedvezőbb esetben is félévre volna szükség, és csak azután alkalmazhatnák az Unió területén. De ilyen a bejegyzést akkor lehet kapni, ha az európai gyógyszerhatóság garanciát lát arra, hogy az általa törzskönyvezett termékek biztonságosak és egyben hatékonyak. 
 
A szakértő megjegyezte: egyelőre szkeptikus az orosz bejelentéssel kapcsolatban. „Kicsit túl gyorsan mentek végig a klinikai vizsgálatokon.” Tudomása szerint nem sokat foglalkoztak a preklinikai fázissal, rögtön a humántesztelésbe csaptak bele. Úgy tudja: az oltóanyagban legyengített vírust használnak, amelytől jobb immunválasz remélhető, de többször is jelentkezhet láz, vagy egyéb nem kívánt hatás is. A Covid esetében ez akár veszélyes is lehet, mert föllobbanthatja a betegséget. Hozzátette: természetesen mindez csupán elmélet, hiszen magáról a vakcináról nem sokat tudni. - Egy biztos – állítja szakértőnk –, hogy az orosz vakcinát, az eddig megismerhető információk alapján, ő nem adatná be magának. 
 
- Nem lehet annyira rossz az az orosz vakcina – vélekedett Falus Ferenc, egykori tisztifőorvos. Emlékeztetett arra, hogy ők voltak azok, akik szinte elsőként kormánybizottságot hoztak létre és tízféle vakcina próbálkozással álltak elő. A most bejegyeztetett oltóanyagot nagyrészt katonákon próbálták ki. A volt tiszti főorvos, aki egyébként volt moszkvai diák is, megjegyezte: Oroszországban több olyan oltóanyag is van forgalomban, amelynek nincs nemzetközi törzskönyve, így azokat csak az ország határain belül használhatják, exportálni nem tudják. 
 
A Sputnyik-V első adagjait két héten belül le fogják gyártani – jelentette be Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. Szerinte az oroszországi gyártás elsősorban a hazai igényeket fogja kielégíteni, de Moszkva lehetőséget kínál a vakcina külföldi előállítására is. A tárcavezető azt mondta, hogy az oltás önkéntes alapon kezdődik meg az egészségügyi alkalmazottak között, de ajánlott a pedagógusok számára is. 
 
Danó Anna
nepszava.hu
 
 
 
 
 

 

Kék hírek

2022.01.19 10:14
Engedély nélkül vezető sofőrrel szemben és anyagi káros balesetek helyszínén intézkedtek a rendőrök Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.   A Miskolci Rendőrkapitányság egyenruhásai egy engedély nélkül vezető 41 éves helyi férfival szemben intézkedtek 2022. január 18-án. A szabálysértőt a rendőrök...
2022.01.18 13:03
Az Avasalja útra riasztották a mezőkövesdi tűzoltókat. illusztráció   Az eset kedd délelőtt történt. A tűz egy szomszédos épület szigetelését is érintette mintegy öt négyzetméteren. A tűzesethez a mezőkövesdi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik három vízsugárral eloltották a lángokat, majd...
2022.01.18 10:14
A Sátoraljaújhelyi Járási Ügyészség vádat emelt egy 22 éves férfi ellen felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt. A férfi egy borsodi kistelepülésen egész napos alkohol fogyasztás után vitába keveredett szomszédjával, és egy húsvágó bárddal...
2022.01.17 15:40
A miskolci nyomozók a két helyi férfit gyanúsítottként hallgatták ki az elmúlt időszakban történt lopások elkövetéséért.   A Miskolci Rendőrkapitányság lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást két helyi – 21 és 20 éves – férfival szemben. Az elkövetők 2022....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu