Aranyáron a tojás: húsvétig meg sem áll a drágulás?

2020.02.13 07:52

Ma jóval drágább a tojás, mint tavaly ilyenkor. A háttérben többek között az áll, hogy a 2016/2017. évi madárinfluenza-járvány után most került vissza minden a régi kerékvágásba, plusz történt néhány rendkívüli esemény is, ami mind az áremelkedés irányába mutat. A fogyasztókat vigasztalhatja, hogy a nyár közepéig - egy húsvéti kiugrást leszámítva - jellemzően esik a tojás szezonális ára.

Képtalálatok a következőre: tojás tojás csomagolás https

 

Az Európai Bizottság adatai alapján az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 134 euró/100 kilogramm volt 2020 első négy hetében, ami 3,4 százalékkal magasabb az előző év ilyenkor mért átlagához képest. Magyarországon viszont ennél sokkal nagyobb az áremelkedés mértéke. Az év első négy hetének átlagában 6,7 százalékos a drágulás, ha csak az utolsó negyedik hetet vetjük össze egymással, akkor 9,8 százalékkal magasabb most a csomagolóhelyi ár.
 
 
 
Miért ennyi?
 
A 2016/2017. évi madárinfluenza-járvány előbb hiányt és magas árakat hozott a piacon, majd erre reagálva 2018-ban gyorsan túltelítődött a piac. 2019 év végéig nagyon nyomott árakat élhettek meg a termelők, amik alig fedezték a költségeiket. Ekkor azonban minden megváltozott.
 
Azon túl, hogy helyreálltak a korábbi kereslet-kínálati viszonyok, a forint mélyrepülése is masszívan meglátszik az árakon.
 
Ez az oka annak, hogy az euró-elszámolású országokban kisebb az áremelkedés mértéke, mint nálunk, akik a vitaminoktól kezdve a szóján át a tartástechnológiáig egy sor terméket importból fedezünk" - jegyzi meg egy országosan elismert termelő. Hozzáteszi:
 
Ennél is nagyobb baj, hogy objektíve is kisebb a piaci kínálat vitaminokból és takarmány-kiegészítőkből, mivel ezek nagy részét Kína állítja elő. Itt pedig két hétre leállt a termelés és a szállítmányozás a koronavírus miatt, az export azóta is akadozik."
 
A bérek hazai emelkedésének üteme lassult ugyan, de továbbra is erős a verseny az iparban kínált fizetésekkel, ami nehezíti a megfelelő munkaerő megtalálását.
 
Romániához képest még mindig 20 százalékkal drágább a magyar tojás, és ennek egyik lehetséges oka a munkaerő-költségbeli eltérés a két ország között, de szerepe lehet benne a beruházások időpontjának, színvonalának is (nálunk éppen most fejeződnek/fejeződtek be a nagy, támogatott telepkorszerűsítések). A magyar árak pedig 27-33 százalékkal maradnak el az olasz vagy osztrák tojásárak mögött, amiben már nemcsak a bérkülönbség, de a tartástechnológia is szerepet játszik: nyugaton a szabadtartásos termelés a jellemző, amit az osztrákok még egy GMO-mentes takarmányozással is megfejelnek.
 
Úgy tűnik, nem tudunk nagyon elszakadni a közép-európai áraktól, mert a különbségeket kisimítja a belső piac. Mégis a csomagolóhelyi árakat tekintve a román, bolgár, szlovák és cseh árszinttől jóval magasabb a magyar. Kérdés, mekkora importnyomást jelenthet ez a hazai piacra? A megkérdezett termelő szerint mióta 5 százalékra esett a tojás áfája és működik az EKÁER, az import elhanyagolható problémává zsugorodott.
 
A mostani árakkal sok termelő elégedett lehet Magyarországon.
 
Azt jelenti, hogy 23 forint körüli árat kapunk, ami minden állománynagyság mellett nyereséget hoz a ketreces tartásban. Ha ezt tartani tudnánk húsvétig, akkor az ár egy picit talán még tovább is erősödhetne, így már fedezhetnénk a nyáron menetrendszerűen bekövetkező veszteségünket" - magyaráz a tojástermelő.
 
Lesz tojás rogyásig?
 
Az Európai Bizottság középtávú előrevetítése szerint az unió étkezési tojástermelésének további növekedése várható 2030-ig. A közösség tojástermelése 7,7 millió tonna lehet 2030-ban, 9 százalékkal több, mint ma. A felhasználás is 8 százalékos emelkedéssel 6,8 millióról 7,4 millió tonnára bővülne. Az exportált mennyiség a projekció szerint 36 százalékkal is több lehet a mainál, eközben az import csak import 13 százalékkal emelkedne.
 
Az alábbi ábra szerint a tartalékok 38 százalékkal is nőhetnek a maihoz képest. A tojás árát tehát hosszabb távon is inkább a kínálati piac határozza meg. Hacsak nem söpör végig megint a kontinensen a madárinfluenza, amit nem lehet kizárni.
 
 
Gönczi Krisztina
agrarszektor.hu
 
 
 
 
 

Társ honlapok

Logóra kattintva a honlap jelenik meg

Nyugdíjasok Országos Szövetsége

Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság

Generációnk Magazin honlapja

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Betegút Egyesület

Hőtérkép
Felhőkép

Kultúrális ajánlatok

Következő műsorok

a TV-ben:

KATTINTSON!

Lavyl - segít ha fáj!

A nap vicce

2020.02.24 15:22

Honlap látogatottsága:

  Honlapszerkesztő:

              Csonka László

               

                     telefon:  

              06-20-377-07-33

                      e-mail:

       csonka57@gmail.com

 Honlap látogatottsága:

 
 
 

 

 

 

Kék hírek

2020.02.24 13:02
Kisebb földrengés volt Szerencs közelében hétfő délelőtt - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján.   A Richter-skála szerinti 2,7-es erősségű rengést a lakosság nem érzékelte - tették hozzá.   A Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy...
2020.02.24 10:36
A megye rendőri szervei 2020. február 23-án járművezetés az eltiltás hatálya alatt, illetve tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt összesen négy főt vettek szabálysértési őrizetbe. Az illetékes rendőrkapitányságok a személyi szabadságukban korlátozott személyeket hetvenkét órán belül...
2020.02.23 13:13
A sátoraljaújhelyi járőrök egy eltévedt, idős férfit kutattak fel és vittek vissza családjához.   A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányságon tett bejelentést egy nő 2020. február 22-én 14 óra 15 perckor. Elmondása szerint a városban lakó 80 éves édesapja a délelőtti órákban távozott el...
2020.02.22 10:54
A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság 2020. február 21-én tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt egy férfival szemben indított szabálysértési eljárást.   A szabálysértőt a járőrök előállították, majd őrizetbe vették. A rendőrkapitányság a szabálysértési őrizetbe vett személyt...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

A NYÉSZ. 2020. évi MUNKA- és RENDEZVÉNYPROGRAMJA

2020.01.01 16:42
A NYÉSZ. 2020. évi MUNKA- és RENDEZVÉNYPROGRAMJA    Február 03. /hétfő/ NYÉSZ...

Hírek, aktualitások

2020.02.24 12:39
83 éves korában elhunyt Csukás István, Nemzet Művésze és Kossuth-díjas költő, író.   Búcsúzunk az ország mesemondójától, meghalt...
2020.02.24 11:48
Elkezdődött az Y-híd beruházás első üteme. Mi történik pontosan az idén? korábbi felvétel   Az év második félévében válik látványossá az...
2020.02.24 09:51
Ha megrendelem a drága gyógyszert börtönbe vihetnek, ha nemet mondok, halálra ítélek egy embert – ezt jelenti a pénzügyi szigor a gyakorlatban egy...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu