Áldozatszerep, brüsszeli szál és persze Gyurcsány – Kocsis Máté megszólalt a Pegasus-ügyben is

2021.09.16 18:01

Kihelyezett frakcióülést tart a Fidesz-KDNP Esztergomban. Kocsis Máté és Simicskó István frakcióvezetők sajtótájékoztatót tartanak az ülésen elhangzottakról.

A frakciószövetség ülésén a szokásoknak megfelelően Orbán Viktor miniszterelnök adott iránymutatást a képviselőknek a következő időszakra. A kormányközeli Magyar Nemzet forrásai szerint a Fidesz elnöke már kampányüzemmódban van, és ugyanezt várja el mindenkitől. Orbán leszögezte, az ellenfél a régi, ugyanaz, akit 2010-ben egyszer már sikerült legyőzni. Itt nem egy új baloldal készül kormányzásra, hanem a Gyurcsány-korszak akar visszatérni – mondta.
 
Fotó: Bődey János / Telex
 
Az ülés utáni sajtótájékoztatón Kocsis Máté azt mondta, hogy a frakcióülésen leginkább a gyermekvédelmi törvényről (melegellenessé eltérített pedofiltörvény) és az ehhez kapcsolódó brüsszeli vitáról beszéltek. Szóba került a határvédelem és a migráció is, tekintettel az afganisztáni helyzetre.
 
A gazdaság helyzetéről is beszéltek, arról volt szó, amikről a nemzeti konzultációban megkérdezték az embereket. Illetve Kocsis hangsúlyozta, hogy szó esett a tavaszi választásokról, és a politikai ellenfelekről is.
 
A gyermekvédelmi kérdésekről népszavazás lesz, a kormánypártok tartják magukat az eddigi elképzeléseikhez. Brüsszel viszont a helyreállítási pénzekkel zsarolja a magyarokat. Mindaddig folytatjuk a vitát Brüsszellel, amíg meg nem nyerjük – mondta Kocsis. Brüsszelnek nincs beleszólási joga ilyen kérdésekbe. Az LMBTQ-propagandától meg kell védeni a magyar gyerekeket.
 
A gazdasági kérdésekkel kapcsolatban Kocsis arról beszélt, hogy már elértük a koronavírus-válság előtti szintet. Idén meghaladhatja a 7 százalékot a növekedés. Ezzel jó úton haladunk az olyan célok felé, amiket a kormány korábban kitűzött: szja visszatérítés a családoknak, 25 év alattiak szja-mentessége stb.
 
A politikai ellenfelekkel kapcsolatban egyértelmű a kép: Gyurcsány Ferenc a valódi ellenfél. Ő volt az, aki morális és gazdasági válságba taszította az országot 15 évvel ezelőtt, most is ellene kell küzdeni – mondta Kocsis. Az ellenzéki előválasztást „átverő show”-nak nevezte a Fidesz frakcióvezetője. A Stop Gyurcsány, stop Karácsony! kampányt pedig már többen írták alá, mint ahányan az ellenzéki előválasztáson aláírták az ajánlásokat – hangsúlyozta. Senki ne reménykedjen abban, hogy a kampányban nem fogunk Gyurcsány Ferencről beszélni – tette hozzá.
 
Simicskó István szerint a KDNP egy sajátos kereszténydemokrata szemüvegen keresztül tekintette át az előttük álló küzdelmes időszakot. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és a pápalátogatás nagy siker volt a magyarok számára, a pápa megerősítette a családok melletti kiállást. Kulturált és magas színvonalú volt az esemény, nagyon jó volt a szervezés.
 
 
Erősödik a migrációs nyomás a magyar határon, továbbra is jelentős veszély leselkedik Magyarországra, ez most főként az afganisztáni kivonulás miatt van. A tavalyi évhez képest megháromszorozódott a migrációs nyomás a magyar határon. Nemcsak az őszödi beszédre kell emlékezni, hanem a „röszkei háborúra” is, amely után hatalmas invázió indult Európa felé.
 
Újságírói kérdésekre adott válaszok
 
A moratóriummal kapcsolatban azt a megoldást választották, ami nem a banklobbi érdekét, hanem a családok érdekét képviseli – válaszolta Kocsis újságírói kérdésre. Fudan-ügyben az a Fidesz álláspontja, hogy a kérdésről népszavazásnak kell döntenie, várhatóan 2022 végén. Megírtuk, hogy a moratóriumba visszamenőlegesen nyúlt bele a kormány egyes hiteltípusoknál, erről Kocsis hangsúlyozta, hogy ugyan a bankoknak ez többletteher, de megmarad a tisztességes hasznuk így is, a családok számára pedig mindenképpen előnyös változtatásról van szó. A visszamenőleges hatály a frakcióvezetők szerint nem aggályos, hiszen az érintett hitelesek jól jártak, így joghátrány nem éri őket a visszamenőleges hatállyal elfogadandó szabályozással.
 
A választási esélyek latolgatása a politikai elemzők dolga, nekünk az a dolgunk, hogy minél nagyobb győzelmet arassunk a baloldal felett. Már csak Gyurcsány Ferenc miatt is, hogy a 2010 előtti hatalom ne jöhessen vissza, „Győzelemre készülünk, az talán nem titok”. Jogtalan, hogy a brüsszeli liberális elit visszatartja a kifizetendő pénzeket, épp a választások előtt.
 
Ezt beavatkozásnak tekintjük, ami udvariatlan dolog. Ezek az összegek Magyarországnak járnak, „de ez a játék zajlik, erre felkészültünk, pénzügyminiszter úr kiváló programot talált ki erre, minden programot el fogunk indítani, ami az újraindításhoz kell” – mondta Kocsis.
 
A melegellenessé térített pedofiltörvénnyel kapcsolatban alaptörvény-módosítást nem tervez a Fidesz. Tavasszal elmondtuk, hogy a gyermekvédelmi törvény további módosításra szorul, gyermekvédelmi intézményeket érintő kérdésekben. Mint fogalmazott „A kormány nem tervezi a gyermekvédelmi törvény módosítását, de a frakció tervezi.” Szerinte a gyermekvédelmi intézményrendszer számos reform előtt áll. Ősszel várhatóan a frakció benyújtja a javaslatait, „de alkotmánymódosításról nem tudok, nem is lesz”. A gyermekvédelmi intézményrendszer a legfontosabb, de konkrétumokat Kocsis Máté nem akart mondani, mondván, a munka jelenleg is zajlik.
 
Pegasus-ügy
 
Továbbra is újságírói kérdésekre reagálva Kocsis azt mondta: hogy ki milyen szoftvert használ, azt ő nem tudhatja. Hangsúlyozta, törvénytelen megfigyelés nem folyik. Kérdéses szerinte, „hogy minden politikai blöffre” kell-e reagálni.
 
 
Utoljára a Gyurcsány-kormány alatt voltak ilyen esetek, Laborcz Sándor például felvette a kapcsolatot Portik Tamás alvilági személlyel, hogy titkosszolgálati eszközökkel segítsen kompromittálni jobboldali politikusokat. „Senki nem hallgatott le törvénytelenül Magyarországon senkit”- mondta.
 
Simicskó István ehhez annyit fűzött hozzá, hogy volt egy nemzetközi konferencia a parlament felsőházi termében, 55 országból jöttek hírszerzők Magyarországra, 19. alkalommal tartottak ilyen fórumot most Budapesten, 284 résztvevővel. A hírszerzők egyike sem említette meg a Pegasust, pedig ha fontos lenne, előkerült volna – vélte a KDNP frakcióvezetője.
 
Magyarországon nincsen senki törvénytelen lehallgatás alatt – mondta Kocsis, politikai blöffnek tartva a Pegasus-ügyet.
 
„Áldozatszerep” – mondta Kocsis azokra, akiknek a telefonján állítólag megtalálták a kémszoftver nyomait. „Brüsszel meg akar bennünket buktatni”, az Európai mainstream liberális média agyon akarja nyomni Magyarországot, csak azért, mert bizonyos kérdésekben ideológiai vitában állunk egymással. Ha a liberálisok hatalmat akarnak szerezni, akkor a külföldi liberálisok tulajdonában álló médiájukat mind fel fogják használni – vezette le.
 
Az azért legyen tiszta, hogy a pedofilellenes (melegellenes) törvény óta vagyunk ilyen nyomás alatt. Mindig is éreztük a törődést Brüsszelből: bankadó, migrációs kvóta, határvédelem, rezsicsökkentés – de most idén akkor erősödött fel, amikor a pedofilellenes törvénycsomagot behoztuk – mondta Kocsis. Ez a nyomás, támadás, fenyegetőzés és zsarolás valószínűleg megmarad a népszavazásig. “Mi viszont nem változtatunk az álláspontunkon, el a kezekkel a gyerekeinktől!”
 
Simicskó: “Csak akkor maradhatunk meg, ha nem relativizáljuk a családot”
Házasság férfi és nő között van, ezt a pápa is kimondta, és ezt képviseljük mi is – mondta Simicskó. A család apából, anyából és remélhetőleg minél több gyerekből áll, ennek kimondása mindenkinek fontos. “Csak akkor maradhatunk meg, ha nem relativizáljuk a családot” – mondta.
 
A magyar keresztények megerősítése ebben a globalizált világban, amelyben sok-sok mindent liberális mozgalmak próbálnak megkérdőjelezni, ezek az alaptételek megerősítést nyertek. Örülünk neki, hogy a pápa is azon az állásponton van, mint mi. ”És ez bizonyára csalódás a baloldali sajtónak" – mondta Kocsis.
 
A migrációra vonatkozóan ismét érkezett kérdés. Fokozódik a migrációs nyomás. Ahány az Afganisztánihoz hasonló konfliktus alakul ki a világon, az egyre inkább erősíti a mi politikánkat – mondta Simicskó. De ha ”erre ráerősítünk egy „welcomepolitikával”, az hihetetlen népvándorlást indítana el.
 
 
Az a jövőkép, amit a nyugati világ próbált felmutatni az afgánok számára, az nem volt azonos az általuk elfogadott jövőképpel – vélte Simicskó. A tényleges hatalom mindig a törzsfőnökök kezében volt. Nyugati típusú demokráciát képzeltünk el, de ez ott nehezen értelmezhető. Bár ismerik a világunkat, sok ottani vezető gyereke Nyugaton tanult. Gazdaságilag nem túl erős országról van szó, a 650 ezer négyzetkilométeres országban összesen 25 km vasút van, és a GDP 75 százalékát az ópiumtermesztés adja – sorolta.
 
Az afgán nemzeti hadsereg felépítését, kiképzését, felfegyverzését a NATO végezte, mi is elvégeztük a feladatunkat. Kérdés, miért nem maradt meg a lojalitás az afgán elnök mellett. Kell tárgyalni a tálibokkal, de ez nem lesz egyszerű. Az USA-n volt a fő teher, meghozták a döntést a kivonulásról, tanulságos volt ez a 20 év. Simicskó szerint nem értük el azt a célt, amiért bementünk, most más módon kell folytatni a párbeszédet. A menekültek között sok olyan ember is van, aki együttműködött a nyugatiakkal.
 
Kocsis: Az EP vita nem vehető komolyan a Pegasussal kapcsolatban
 
Megírtuk, hogy az Európai Parlament legutóbbi ülésén a szélsőbaltól a szélsőjobbig mindenki elítélte a Pegasus-botrányt, kivéve a Fideszt. Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője is felszólalt a szerdai vitán, szerinte azonban nincs is miről beszélni: az Orbán-kormány hivatali ideje alatt a titkosszolgálatok „semmilyen illegális tevékenységet” nem folytattak. Gulyás Gergely pedig arról beszélt a legutóbbi kormányinfón, hogy ellenzéki politikusokat és újságírókat ebbéli minőségükben nem figyelhetnek meg a szolgálatok, de ők sem követhetnek el bűncselekményeket, ha mégis ennek gyanúja áll fenn, akkor viszont le lehet őket hallgatni.
 
A Telex ezért megkérdezte a mostani sajtótájékoztatón Kocsis Mátétól, hogy felmerült-e esetleg például a lehallgatottakat tartalmazó listán lévő Panyi Szabolcs Direkt36-os újságíróval kapcsolatban, hogy bűncselekményt követett volna el. „Ezt nem kérdezi komolyan. A Fidesz és a KDNP frakcióvezetőjével beszél. Honnan tudhatnánk?” – reagált Kocsis.
 
Kocsis szerint az EP-vita nem vehető komolyan a Pegasussal kapcsolatban, hiszen elítéli azt, ami esetleg, vélelmezetten megtörtént, holott nincsen semmilyen konkrétum, amiről érdemben beszélni lehetne. Kocsis nem tud arról, hogy Magyarországon vizsgálat folyna akár amiatt, hogy esetleg más titkosszolgálatok vagy szervezetek vetették volna be a Pegasust magyar állampolgárok lehallgatására. Hangsúlyozta azonban, hogy ez nem a frakcióvezetők hatásköre.
 
Bozzay Balázs, Nyilas Gergely
telex.hu
 
 
 
 
 

Kék hírek

2021.12.01 14:44
A Miskolci Járásbíróság elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akivel szemben emberölés bűntettének gyanúja miatt indult büntetőeljárás.   A rendelkezésre álló adatok szerint a...
2021.12.01 10:24
A Miskolci, a Sárospataki és a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság november 30-án engedély nélküli vezetés, illetve tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt egy-egy férfival szemben indított...
2021.12.01 07:24
Egy személy életét veszítette Sátoraljaújhely belterületén, amikor egy autó villanyoszlopnak hajtott. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján december 1-jén 2 óra 30 perc körül a...
2021.11.30 15:26
A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt egy 49 éves férfi ellen lopás bűntette és közveszélyokozás vétsége miatt.   Az elkövető a családi ház gázmérő óráján lévő vezetéket megbontotta,...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Hírek, aktualitások

2021.12.01 17:03
A városvezetés azt ígéri, a rekonstrukció jövőre a Szentpéteri kapui temetőben folyatódik.  Fotó: Juhász Ákos   Több mint tízmillió forintos beruházással újult meg teljesen a Vasgyári temető ravatalozója. A létesítményt szerdán...
2021.12.01 16:21
A lehalászási időszak végén már látható, az előző évekhez képest elmarad az idei haltermés, ugyanakkor a haltermelők ki tudják szolgálni a hazai karácsonyi halfogyasztási igényeket. Erre hívta fel a figyelmet az Advent Óbudán Fő téri rendezvényen az...
2021.12.01 15:16
Idén és jövőre is 5 százalék körül lehet az infláció, ezért az MNB-nek folytatnia kell a monetáris kondíciók szigorítását – mondta szerdán a parlamentben Matolcsy György, a jegybank elnöke. A 2022-es infláció kapcsán a legfrissebb szeptemberi...
2021.12.01 13:22
Müller Cecília szerint, bár itthon továbbra sem mutatták ki, naivság lenne azt gondolni, hogy Magyarországon nem jelenik meg az omikron variáns. Az országos tiszti főorvos a TV2 reggeli műsorában arra is felhívta a figyelmet, hogy bár az...
2021.12.01 11:17
Az MSZP kormányra kerülése esetén nemcsak az inflációt, hanem a fizetések emelkedését is figyelembe venné a nyugdíjak növelésénél - mondta Gurmai Zita, a szocialisták frakcióvezető-helyettese szerdán a Facebookon közvetített...
2021.12.01 09:39
Január elsejétől gyakorlatilag megszűnik a gyógyszerek csomagküldése, az erről szóló törvénymódosítást kedden fogadta el a parlament - jelezte a Népszava, amely cikke szerint  ezzel Magyarország csatlakozik Görögországhoz és Bulgáriához, ahol...
2021.12.01 09:02
A beoltottak száma 6 132 549 fő, közülük 5 847 405 fő már a második oltását is megkapta, 2 559 096 fő pedig már a harmadik oltást is felvették. 11 152 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 114 260 főre nőtt a beazonosított...
2021.12.01 08:21
Továbbra is visszatartják a búzát a gazdák, emiatt pedig tovább emelkedik a gabona és a liszt ára is, szerdától pedig árat emelnek a malmok, ezért a kenyér és péksütemény jelentősen drágul majd - derült ki az ATV riportjából. A gazdák a...
2021.12.01 07:23
Az elemzők szerint a 3 százalékos inflációhoz kötött emelés már idejétmúlt, ennél sokkal nagyobb lesz jövőre a drágulás.   Halmozódnak a kérdőjelek a jövő évi nyugdíjemeléssel kapcsolatban. Egyre több jel mutat arra, hogy a megugró infláció...
2021.12.01 06:05
Most 40-50 ezer tesztvizsgálatot csinálnak, viszont a járvány megállításához inkább napi 60-70 ezer tesztet kellene elvégezi – emelte ki az egészségügyi szakpolitikus a Spirit FM Partvonal című műsorában. Mint mondta, a súlyosabb tüneteket produkáló...
2021.12.01 05:53
A néphit szerint: Ha december 1-én fúj a szél, 40 napig szeles idő lesz. Most kiderül lesz-e szél szerdán.   December 1-én, szerdán már enyhébb, de szeles idő várható.   Időjárás-előrejelzés szerda...
2021.11.30 18:07
A nyugdíjak bérektől történő drasztikus leszakadásáról és az időskorúak társadalmában tapasztalható növekvő szegénységről beszélt az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke kedden.   Korózs Lajos az MSZP...
2021.11.30 17:03
Január elsejétől gyorsabb és egyszerűbb lesz az adatváltoztatásokkal kapcsolatos ügyintézés és a közművek átírása az adatváltozás-kezelési szolgáltatás bevezetésével: a lakossági ügyfelek kezdeményezhetik, hogy okmányadataik változtatásairól...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu