Áldozatszerep, brüsszeli szál és persze Gyurcsány – Kocsis Máté megszólalt a Pegasus-ügyben is

2021.09.16 18:01

Kihelyezett frakcióülést tart a Fidesz-KDNP Esztergomban. Kocsis Máté és Simicskó István frakcióvezetők sajtótájékoztatót tartanak az ülésen elhangzottakról.

A frakciószövetség ülésén a szokásoknak megfelelően Orbán Viktor miniszterelnök adott iránymutatást a képviselőknek a következő időszakra. A kormányközeli Magyar Nemzet forrásai szerint a Fidesz elnöke már kampányüzemmódban van, és ugyanezt várja el mindenkitől. Orbán leszögezte, az ellenfél a régi, ugyanaz, akit 2010-ben egyszer már sikerült legyőzni. Itt nem egy új baloldal készül kormányzásra, hanem a Gyurcsány-korszak akar visszatérni – mondta.
 
Fotó: Bődey János / Telex
 
Az ülés utáni sajtótájékoztatón Kocsis Máté azt mondta, hogy a frakcióülésen leginkább a gyermekvédelmi törvényről (melegellenessé eltérített pedofiltörvény) és az ehhez kapcsolódó brüsszeli vitáról beszéltek. Szóba került a határvédelem és a migráció is, tekintettel az afganisztáni helyzetre.
 
A gazdaság helyzetéről is beszéltek, arról volt szó, amikről a nemzeti konzultációban megkérdezték az embereket. Illetve Kocsis hangsúlyozta, hogy szó esett a tavaszi választásokról, és a politikai ellenfelekről is.
 
A gyermekvédelmi kérdésekről népszavazás lesz, a kormánypártok tartják magukat az eddigi elképzeléseikhez. Brüsszel viszont a helyreállítási pénzekkel zsarolja a magyarokat. Mindaddig folytatjuk a vitát Brüsszellel, amíg meg nem nyerjük – mondta Kocsis. Brüsszelnek nincs beleszólási joga ilyen kérdésekbe. Az LMBTQ-propagandától meg kell védeni a magyar gyerekeket.
 
A gazdasági kérdésekkel kapcsolatban Kocsis arról beszélt, hogy már elértük a koronavírus-válság előtti szintet. Idén meghaladhatja a 7 százalékot a növekedés. Ezzel jó úton haladunk az olyan célok felé, amiket a kormány korábban kitűzött: szja visszatérítés a családoknak, 25 év alattiak szja-mentessége stb.
 
A politikai ellenfelekkel kapcsolatban egyértelmű a kép: Gyurcsány Ferenc a valódi ellenfél. Ő volt az, aki morális és gazdasági válságba taszította az országot 15 évvel ezelőtt, most is ellene kell küzdeni – mondta Kocsis. Az ellenzéki előválasztást „átverő show”-nak nevezte a Fidesz frakcióvezetője. A Stop Gyurcsány, stop Karácsony! kampányt pedig már többen írták alá, mint ahányan az ellenzéki előválasztáson aláírták az ajánlásokat – hangsúlyozta. Senki ne reménykedjen abban, hogy a kampányban nem fogunk Gyurcsány Ferencről beszélni – tette hozzá.
 
Simicskó István szerint a KDNP egy sajátos kereszténydemokrata szemüvegen keresztül tekintette át az előttük álló küzdelmes időszakot. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és a pápalátogatás nagy siker volt a magyarok számára, a pápa megerősítette a családok melletti kiállást. Kulturált és magas színvonalú volt az esemény, nagyon jó volt a szervezés.
 
 
Erősödik a migrációs nyomás a magyar határon, továbbra is jelentős veszély leselkedik Magyarországra, ez most főként az afganisztáni kivonulás miatt van. A tavalyi évhez képest megháromszorozódott a migrációs nyomás a magyar határon. Nemcsak az őszödi beszédre kell emlékezni, hanem a „röszkei háborúra” is, amely után hatalmas invázió indult Európa felé.
 
Újságírói kérdésekre adott válaszok
 
A moratóriummal kapcsolatban azt a megoldást választották, ami nem a banklobbi érdekét, hanem a családok érdekét képviseli – válaszolta Kocsis újságírói kérdésre. Fudan-ügyben az a Fidesz álláspontja, hogy a kérdésről népszavazásnak kell döntenie, várhatóan 2022 végén. Megírtuk, hogy a moratóriumba visszamenőlegesen nyúlt bele a kormány egyes hiteltípusoknál, erről Kocsis hangsúlyozta, hogy ugyan a bankoknak ez többletteher, de megmarad a tisztességes hasznuk így is, a családok számára pedig mindenképpen előnyös változtatásról van szó. A visszamenőleges hatály a frakcióvezetők szerint nem aggályos, hiszen az érintett hitelesek jól jártak, így joghátrány nem éri őket a visszamenőleges hatállyal elfogadandó szabályozással.
 
A választási esélyek latolgatása a politikai elemzők dolga, nekünk az a dolgunk, hogy minél nagyobb győzelmet arassunk a baloldal felett. Már csak Gyurcsány Ferenc miatt is, hogy a 2010 előtti hatalom ne jöhessen vissza, „Győzelemre készülünk, az talán nem titok”. Jogtalan, hogy a brüsszeli liberális elit visszatartja a kifizetendő pénzeket, épp a választások előtt.
 
Ezt beavatkozásnak tekintjük, ami udvariatlan dolog. Ezek az összegek Magyarországnak járnak, „de ez a játék zajlik, erre felkészültünk, pénzügyminiszter úr kiváló programot talált ki erre, minden programot el fogunk indítani, ami az újraindításhoz kell” – mondta Kocsis.
 
A melegellenessé térített pedofiltörvénnyel kapcsolatban alaptörvény-módosítást nem tervez a Fidesz. Tavasszal elmondtuk, hogy a gyermekvédelmi törvény további módosításra szorul, gyermekvédelmi intézményeket érintő kérdésekben. Mint fogalmazott „A kormány nem tervezi a gyermekvédelmi törvény módosítását, de a frakció tervezi.” Szerinte a gyermekvédelmi intézményrendszer számos reform előtt áll. Ősszel várhatóan a frakció benyújtja a javaslatait, „de alkotmánymódosításról nem tudok, nem is lesz”. A gyermekvédelmi intézményrendszer a legfontosabb, de konkrétumokat Kocsis Máté nem akart mondani, mondván, a munka jelenleg is zajlik.
 
Pegasus-ügy
 
Továbbra is újságírói kérdésekre reagálva Kocsis azt mondta: hogy ki milyen szoftvert használ, azt ő nem tudhatja. Hangsúlyozta, törvénytelen megfigyelés nem folyik. Kérdéses szerinte, „hogy minden politikai blöffre” kell-e reagálni.
 
 
Utoljára a Gyurcsány-kormány alatt voltak ilyen esetek, Laborcz Sándor például felvette a kapcsolatot Portik Tamás alvilági személlyel, hogy titkosszolgálati eszközökkel segítsen kompromittálni jobboldali politikusokat. „Senki nem hallgatott le törvénytelenül Magyarországon senkit”- mondta.
 
Simicskó István ehhez annyit fűzött hozzá, hogy volt egy nemzetközi konferencia a parlament felsőházi termében, 55 országból jöttek hírszerzők Magyarországra, 19. alkalommal tartottak ilyen fórumot most Budapesten, 284 résztvevővel. A hírszerzők egyike sem említette meg a Pegasust, pedig ha fontos lenne, előkerült volna – vélte a KDNP frakcióvezetője.
 
Magyarországon nincsen senki törvénytelen lehallgatás alatt – mondta Kocsis, politikai blöffnek tartva a Pegasus-ügyet.
 
„Áldozatszerep” – mondta Kocsis azokra, akiknek a telefonján állítólag megtalálták a kémszoftver nyomait. „Brüsszel meg akar bennünket buktatni”, az Európai mainstream liberális média agyon akarja nyomni Magyarországot, csak azért, mert bizonyos kérdésekben ideológiai vitában állunk egymással. Ha a liberálisok hatalmat akarnak szerezni, akkor a külföldi liberálisok tulajdonában álló médiájukat mind fel fogják használni – vezette le.
 
Az azért legyen tiszta, hogy a pedofilellenes (melegellenes) törvény óta vagyunk ilyen nyomás alatt. Mindig is éreztük a törődést Brüsszelből: bankadó, migrációs kvóta, határvédelem, rezsicsökkentés – de most idén akkor erősödött fel, amikor a pedofilellenes törvénycsomagot behoztuk – mondta Kocsis. Ez a nyomás, támadás, fenyegetőzés és zsarolás valószínűleg megmarad a népszavazásig. “Mi viszont nem változtatunk az álláspontunkon, el a kezekkel a gyerekeinktől!”
 
Simicskó: “Csak akkor maradhatunk meg, ha nem relativizáljuk a családot”
Házasság férfi és nő között van, ezt a pápa is kimondta, és ezt képviseljük mi is – mondta Simicskó. A család apából, anyából és remélhetőleg minél több gyerekből áll, ennek kimondása mindenkinek fontos. “Csak akkor maradhatunk meg, ha nem relativizáljuk a családot” – mondta.
 
A magyar keresztények megerősítése ebben a globalizált világban, amelyben sok-sok mindent liberális mozgalmak próbálnak megkérdőjelezni, ezek az alaptételek megerősítést nyertek. Örülünk neki, hogy a pápa is azon az állásponton van, mint mi. ”És ez bizonyára csalódás a baloldali sajtónak" – mondta Kocsis.
 
A migrációra vonatkozóan ismét érkezett kérdés. Fokozódik a migrációs nyomás. Ahány az Afganisztánihoz hasonló konfliktus alakul ki a világon, az egyre inkább erősíti a mi politikánkat – mondta Simicskó. De ha ”erre ráerősítünk egy „welcomepolitikával”, az hihetetlen népvándorlást indítana el.
 
 
Az a jövőkép, amit a nyugati világ próbált felmutatni az afgánok számára, az nem volt azonos az általuk elfogadott jövőképpel – vélte Simicskó. A tényleges hatalom mindig a törzsfőnökök kezében volt. Nyugati típusú demokráciát képzeltünk el, de ez ott nehezen értelmezhető. Bár ismerik a világunkat, sok ottani vezető gyereke Nyugaton tanult. Gazdaságilag nem túl erős országról van szó, a 650 ezer négyzetkilométeres országban összesen 25 km vasút van, és a GDP 75 százalékát az ópiumtermesztés adja – sorolta.
 
Az afgán nemzeti hadsereg felépítését, kiképzését, felfegyverzését a NATO végezte, mi is elvégeztük a feladatunkat. Kérdés, miért nem maradt meg a lojalitás az afgán elnök mellett. Kell tárgyalni a tálibokkal, de ez nem lesz egyszerű. Az USA-n volt a fő teher, meghozták a döntést a kivonulásról, tanulságos volt ez a 20 év. Simicskó szerint nem értük el azt a célt, amiért bementünk, most más módon kell folytatni a párbeszédet. A menekültek között sok olyan ember is van, aki együttműködött a nyugatiakkal.
 
Kocsis: Az EP vita nem vehető komolyan a Pegasussal kapcsolatban
 
Megírtuk, hogy az Európai Parlament legutóbbi ülésén a szélsőbaltól a szélsőjobbig mindenki elítélte a Pegasus-botrányt, kivéve a Fideszt. Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője is felszólalt a szerdai vitán, szerinte azonban nincs is miről beszélni: az Orbán-kormány hivatali ideje alatt a titkosszolgálatok „semmilyen illegális tevékenységet” nem folytattak. Gulyás Gergely pedig arról beszélt a legutóbbi kormányinfón, hogy ellenzéki politikusokat és újságírókat ebbéli minőségükben nem figyelhetnek meg a szolgálatok, de ők sem követhetnek el bűncselekményeket, ha mégis ennek gyanúja áll fenn, akkor viszont le lehet őket hallgatni.
 
A Telex ezért megkérdezte a mostani sajtótájékoztatón Kocsis Mátétól, hogy felmerült-e esetleg például a lehallgatottakat tartalmazó listán lévő Panyi Szabolcs Direkt36-os újságíróval kapcsolatban, hogy bűncselekményt követett volna el. „Ezt nem kérdezi komolyan. A Fidesz és a KDNP frakcióvezetőjével beszél. Honnan tudhatnánk?” – reagált Kocsis.
 
Kocsis szerint az EP-vita nem vehető komolyan a Pegasussal kapcsolatban, hiszen elítéli azt, ami esetleg, vélelmezetten megtörtént, holott nincsen semmilyen konkrétum, amiről érdemben beszélni lehetne. Kocsis nem tud arról, hogy Magyarországon vizsgálat folyna akár amiatt, hogy esetleg más titkosszolgálatok vagy szervezetek vetették volna be a Pegasust magyar állampolgárok lehallgatására. Hangsúlyozta azonban, hogy ez nem a frakcióvezetők hatásköre.
 
Bozzay Balázs, Nyilas Gergely
telex.hu
 
 
 
 
 

Kék hírek

2021.10.22 10:07
Az Encsi Rendőrkapitányság egyenruhásai 2021. október 21-én garázdaság szabálysértés elkövetése miatt egy főt vettek szabálysértési őrizetbe. Az illetékes rendőrkapitányság a személyi szabadságában...
2021.10.21 10:07
A Miskolci Rendőrkapitányság egyenruhásai 2021. október 20-án tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt egy főt vettek szabálysértési őrizetbe. Az illetékes rendőrkapitányság a személyi...
2021.10.20 20:29
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt egy 28 éves férfi ellen terrorcselekmény bűntette miatt. Az öngyilkosságra készülő férfi a rendőrökkel akarta magát lelövetni úgy, hogy kést...
2021.10.20 15:23
46 késszúrással ölte meg idős ismerősét. Legkorábban 30 év múlva szabadulhat az a férfi, aki nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel megölte a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Hírek, aktualitások

2021.10.22 11:04
A kiállítással az volt a szervezők célja, hogy méltóképpen megemlékezzenek a Miskolci Művésztelep első száz évéről. Az idén százéves Miskolci Művésztelep első évtizedének elfeledett alkotásait tárja az érdeklődők szeme elé az a tárlat, ami...
2021.10.22 09:51
Október 23-án 14 órától az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Művészetek Háza Béke Art Mozitermében az Akik maradtak című magyar film vetítésére kerül sor. A film 2020-ban a Magyar Filmkritikusok Díját és a Magyar Filmdíjat több...
2021.10.22 09:09
A beoltottak száma 5 935 182 fő, közülük 5 714 861 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 82 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették. Összesen 2548  új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 843 825 főre nőtt...
2021.10.22 07:11
Nagy bajban vannak az erdélyi bútorgyártó cégek részben a fa, részben az üzemanyagok és az áram drágulása miatt. Ezeknek a termékeknek az ára kétszeresére vagy háromszorosára nőtt. Fotó: maszol.ro Bajban vannak az erdélyi fa- és bútoripari cégek,...
2021.10.22 06:35
Erről jó, ha tud, mielőtt elindul bevásárolni, ne legyen Ön is a csalódottak között. Az 1956-os forradalom emléknapja pont szombatra esik idén, épp ezért azok, akik mindig szombatra időzítik a “nagy bevásárlást” most újra kell, hogy tervezzenek,...
2021.10.22 06:04
Az uniós tagországok vezetői zárónyilatkozatot fogadtak el a megemelkedett energiaárak kezelésére vonatkozóan, a koronavírus-járvány európai helyzetéről és az uniós klímavédelmi célkitűzésekről – közölte Barend Leyts, az Európai Tanács elnökének...
2021.10.22 05:51
Péntek estig a Kárpát-medence időjárását a hullámzó frontrendszer előoldali áramlási rendszere határozza meg.   Időjárás-előrejelzés péntek délelőttre     Pénteken északon, északkeleten változóan, másutt inkább erősen...
2021.10.21 20:07
Az Elkúrtuk című mozifilm (fenébe az x-szel, az eleje főcímben amúgy is * van) körüli felhajtásról mindenki olvasott már, nem csinálták rosszul a píárt a megafilmesek, azt kiemelni például kifejezetten jó ötlet volt, hogy na vajon ki játssza...
2021.10.21 17:21
A Fidesz-kormány egyik leginkább vitatott lépése a nyugdíjrendszer 2012-es átalakítása: ekkor szüntették meg ugyanis az úgynevezett svájci indexálást, ami azt jelentette, hogy a nyugdíjak éves emelkedését kizárólag az inflációhoz kötötték - és kötik...
2021.10.21 15:23
Az Időkép cikke szerint háromnegyed 12-kor 76 centis volt a vízszintkülönbség Keszthely és Balatonfűzfő között. A vízügyi mérések szerint Keszthelynél reggel 7 óra 15 perckor még 62 centis volt a vízállás, ami kora délutánra 47 centire...
2021.10.21 14:51
A DK európai parlamenti képviselője Facebook-oldalán írja, hogy bár januártól él a jogállamisági mechanizmus, az Európai Parlament végül úgy döntött beperli az Európai Bizottságot, „mert még mindig nem indult el Orbánék felelősségre vonása az uniós...
2021.10.21 13:49
Kormányinfót tartott Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely. Fotó: Balogh Zoltán / mti.hu   A kormány továbbra sem tervezi bevezetni a kötelező maszkviselést és egyéb védekező intézkedéseket sem, miután továbbra is az oltást tartják...
2021.10.21 13:04
Megszoktuk már, hogy a kormánypárti politikusok folyamatosan gyurcsányoznak, az ellenzéki összefogást Gyurcsány-shownak titulálják, de mégis meglepő, hogy Kovács Zoltán kormányzati főpropagandista a jövőbe lát. Vagy csak teljesen...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu