A legnagyobb bajban a katázók lesznek a nyugdíjak megállapításánál

2021.01.13 10:47

Évről-évre nagyobbra nyílik az olló a nyugdíjasok és az aktív keresők jövedelme között, egyebek között azért, mert az állami nyugdíjat alig, vagy egyáltalán nem egészíti ki a nyugdíjcélú megtakarításból származó plusz járadék. Idős korukra még mindig keveset tesznek félre az emberek, de legnagyobb bajban a katázók lesznek, mert nemcsak nyugdíjuk lehet kevesebb, mint a minimálbéreseknek, de minden év katázást csak 0,6 évnek ismer el az állam szolgálati időként - mondta a növekedés.hu-nak adott interjúban Farkas András nyugdíjszakértő.

HONLAPLÁTOGATÓINK JELENTŐS TÖBBSÉGE MÁR TÚL VAN AZON, HOGY EZZEL A LEHETŐSÉGGEL ÉLJEN , MIT AMIT A KÖVETKEZŐ ÍRÁSBAN OLVASHATNAK. DE GYANÍTHATÓ, HOGY SOK OLYAN CSALÁDTAGJUK, ROKONUK,  ISMERŐSÜK VAN, AKIK  HASZNOSÍTHATJÁK EZEKET AZ INFORMÁCIÓKAT!

illusztráció

 

Mennyit kell félrerakni annak, aki normális nyugdíjat szeretne, ha 40-50-60-as éveiben jár?
 
Erre nem lehet egyértelmű választ adni, mert egyrészt mindenkinek a saját körülményeit kell figyelembe venni, másrészt nem lehet tudni, hogy amikor az illető nyugdíjba vonul, akkor éppen milyenek lesznek a társadalmi-gazdasági körülmények. A nyugdíjfizetési rendszer ugyanis annak függvénye, hogy adott időpontban milyen a gazdaság állapota, mekkora az aktív dolgozók és a nyugdíjasok aránya, mekkora az átlagfizetés, éppen mennyi járulékot kell fizetni a bérek után. Vagyis nagyon sok tényezőtől függ a nyugdíj összege, és így az is, hogy mekkora kigészítésre van szükség a normál életvitel folytatásához. De attól is függ, hogy mekkora összeget kell félretenni, hogy milyen takarékossági formát választ az illető, milyen hozamot vár el, milyen lesz a jövőbeli kamatpolitika. Persze a jövőbeli várakozásokkal azért óvatosan kell bánni. Vagyis nagyon bizonytalan bármiféle becslésbe bocsátkozni a jövőben szükséges megtakarítások tekintetében. De ha mégis kell, akkor én a nyugdijbiztositas.com honlap kalkulátorához szoktam fordulni, mert azt tartom a legmegbízhatóbbnak.
 
Korosztályonkénti bontásban mennyit kell előre takarékoskodni?
 
Eszerint ha veszünk például egy negyvenéves, 400 ezer forint havi nettó bérrel rendelkező dolgozót, akkor a mostani kalkuláció szerint havi 114 ezer forinttal lesz kisebb a nyugdíja, mint a jelenlegi bére. Ahhoz, hogy ezt elérje, akkor 15 éves járadékkal számolva – mert az élethosszig tartó járadék olyan drága lenne, hogy azzal nem érdemes számolni – havi 33 ezer forintot kell félretennie 25 éven keresztül úgy, hogy 3-6 százalék közötti hozammal számolunk. Ha valaki 45 éves, akkor már ugyanezen feltételek mellett havi 53 ezer forintot kell befektetnie.
 
Egy ötvenéves, 450 ezer forintos nettó fizetéssel rendelkező embernek pedig ahhoz, hogy havi százezer forinttal ki tudja egészíteni az állami nyugdíját 15 éven keresztül, havi 63 ezer forintot kell féretennie. Ugyanehhez 55 éves korban már havi 122 ezer forint megspórolására lenne szükség.
 
Vagyis minél előbb kezdi meg az ember a takarékoskodást, annál kisebb összegre van szükség a tisztességes nyugdíjkiegészítés biztosításához.
 
Hányan vannak ma Magyarországon, akik valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással rendelkeznek?
 
Nyugdíjbiztosítással 340 ezren rendelkeznek, az önkéntes nyugdíjpénztáraknak pedig valamivel több, mint egymillió tagja van, de csak hatszázezer fő fizet rendszeresen számlájára. Ám az adatok azt mutatják, ezek a befizetések is kisebbek a szükségesnél.
 
Az önkéntes nyugdíjpénztárakban 5-10 ezer forint közötti az átlagos havi befizetés, a nyugdíjbiztosítások esetében pedig 35 ezer forint körüli, ami nem elegendő egy negyven feletti dolgozó majdani nyugdíjának megfelelő kiegészítéséhez. 
 
Hogyan alakul a katások nyugdíja?
 
A kisadózó vállalkozóknak a kiva-kata törvény határozza meg a járulékalapját. Ezt minden évben úgy határozzák meg, hogy jóval alatta van a minimálbérnek. Most 102 ezer forint az ötvenezer forint tételes adót fizető főállású katás járulékalapja, ami jóval alatta marad a 161 ezer forintos minimálbérnek. Vagyis ez az alacsony összeg lesz az érintett időszakra vonatkozóan a nyugdíja számításának az alapja. Tovább csökkenti a várható nyugdíj összegét, hogy a minimálbérnél kisebb járulékalap miatt arányosítani kell a nyugdíjszámítás során a szolgálati idő tartamát a járulékalap és a minimálbér arányában, így jelenleg egy év katás jogviszony csak 0,63 évet ér. A nyugdíjjogosultság tekintetében viszont minden évet teljes egészében számításba vesznek, ami jó hír azon katázó hölgyek számára, akik a Nők40 feltételeit szeretnék teljesíteni.
 
A 75 ezer forintos adót fizető katázónak 170 ezer forintot vesznek figyelembe járulékalapként, azaz itt a szolgálati időt nem kell arányosítani a nyugdíjszámítás során sem, de a járulékalap ebben az esetben is nagyon alacsony, csak 9 ezer forinttal haladja meg a minimálbért.
 
Mi lehet az oka, hogy befagyasztották a minimumnyugdíj 28500 forintos összegét?
 
A teljes öregségi nyugdíj legkisebb összege 2008 óta változatlan, pedig már akkor is alacsonynak számított. Ugyanakkor tény, hogy ennek ma a nyugdíjmegállapítás szempontjából kicsi a jelentősége, hiszen a mostanában megállapított nyugdíjak átlagos összege ennek a többszöröse. A nyugdíjrendszeren belül a méltányossági ellátások (kivételes nyugellátás, méltányossági nyugdíjemelés, egyszeri segély) összegét kötik különböző százalékos mértékben a minimumnyugdíjhoz, ezért azok összege nagyon alacsony.
 
Feltehetően azért nincs szándék a nyugdíjminimum emelésére, mert a méltányossági ellátásokon kívül nagyon sokféle szociális, gyermekgondozási, családvédelmi ellátás összege – egyébként teljesen érthetetlen módon – a minimumnyugdíjhoz kötött,
 
például a legszegényebb, és már a munkanélküli ellátásból is kiesettek megélhetését támogató úgynevezett aktív korúak ellátásainak összege is a minimumnyugdíjhoz kötött, ezek közül a foglalkoztatást helyettesítő támogatás mindössze annak nyolcvan százaléka, azaz havi 22.800 forint...
 
Egyébként hányan kapnak Magyarországon minimumnyugdíjat?
 
Néhány ezer főre tehető számunk, de ha hozzávesszük a méltányossági nyugdíjban részesülőket is, akkor sem magasabb a számuk néhány tízezer főnél. A nagyon alacsony nyugdíjak többsége egyébként nem már nem a minimumnyugdíjhoz, hanem a nemzetközi nyugdíjmegállapításhoz kötődik azok esetében, akik Magyarországtól az itt szerzett csekély nyugdíjjogosultságuk alapján csak időarányos résznyugdíjat kapnak.
 
Mit jelent, hogy az idei évben magasabb lesz a valorizációs szorzó, mint tavaly volt?
 
 
A valorizációs szorzó nagyon fontos összetevője a nyugdíjak megállapításának. Ugyanis az 1988. januárja óta kapott havi bruttó keresetekből számított nettó jövedelem összegét kell évente a nyugdíjmegállapítás évét megelőző év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítani, erre a szolgál a valorizációs szorzó. Idei nyugdíjmegállapítás esetén a 2019-ben és előtte szerzett kereseteket kell a 2020. év nettó átlagkeresetéhez igazítani. Lényeges megemlíteni, hogy 2016 óta minden évben 10-11 százalékkal emelkedett a nettó átlagkereset, és a KSH friss jelentése szerint tavaly is 9,9 százalékosra várható a nettó átlagbér éves növekedése, amit pontosan tükröznek a valorizációs szorzók.
 
Így minél későbbi évben ment valaki nyugdíjba 2016 óta, annál jobban járt, mert egyre magasabb szorzókkal számították a nyugdíját. Ez a trend minden jel szerint idén is folytatódik.
 
 
Mennyivel nőttek tavaly a nyugdíjak? Elegendő ez a reálértéken tartáshoz?
 
 
Tavaly összesen 4 százalékkal nőttek a nyugdíjak, idén januárban pedig három százalékkal emelkednek. Miután az infláció mértékéhez igazítják azokat, elvileg megőrzik értéküket. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy a KSH a január és augusztus közötti inflációs adataiból újabb becslés készül októberben, és ez alapján egészítik ki novemberben a nyugdíjakat abban az esetben, ha a pénzromlás értéke magasabb, mint amennyivel az év elején emelték a nyugdíjakat.
 
Azt sem szabad elfelejteni azonban, hogy miközben az átlagbérek évi 9-11 százalékkal emelkednek, a nyugdíjak viszont csak évi 3-4 százalékkal, egyre nagyobbra nyílik az olló a nyugdíjasok és az aktívak vásárlóereje közötti.
 
Hányan dolgoznak nyugdíj mellett?
 
 
Tavaly januári – tehát még a koronavírus-válság előtti – adat szerint 147 ezer nyugdíjas vállalt munkát.
 
Ebben az adatban persze benne vannak a részmunkaidőben foglalkoztatottak is, akik a munkát vállaló nyugdíjasok többségét adják. Ezen felül ötvenezerre tehető azok száma, akik nyugdíj mellett vállalkoznak. Nagy a valószínűsége annak, hogy a válság alatt elsőként a nyugdíjasokat küldték el, így most nem nagyon tudni, hányan is lehetnek a nyugállományú munkavállalók, de jó eséllyel csökkent a számuk a tavalyi év eleje óta. A nyugdíj melletti munkával szerzett kereset viszont minden jogviszonyban járulékmentessé vált, továbbá megszüntették a nők kedvezményes nyugdíja mellett dolgozókra vonatkozó kereseti korlátozást, ezért a gazdaság visszapattanásával valószínűsíthető, hogy ismét nőni fog a nyugdíjas dolgozók és vállalkozók száma.
 
Mi a helyzet a 2010-ben beígért egyéni nyugdíjszámlákkal?
 
 
Magyarországon nincs egyéni nyugdíjszámla rendszer, és ebben a felosztó-kirovó rendszerben nincs is értelme. Az akkori ígéret egyértelműen politikai kommunikációs húzás volt.
 
Van ugyan a magyar rendszerben egy társadalombiztosítási egyéni számla, de az semmi másra nem jó, minthogy az ügyfélkapun belépve az ember megnézze, hogy 2010 után a munkáltató mekkora járulékot fizetett be a keresete után. Egy valódi egyéni nyugdíjszámlán a magánnyugdíjpénztári egyéni számláról az állami nyugdíjrendszerbe átutalt összegeket elkülönítve, külön kellett volna nyilvántartani és kamatoztatni, de a magyar nyugdíjrendszerben gyökeres reform nélkül erre nincs lehetőség ma sem.
 
novekedes.hu
 
 
 
 
 

Kék hírek

2021.01.22 12:44
Több, engedély nélkül tartott élesfegyvert és lőszert foglaltak le a rendőrök egy miskolci férfitől. Fotó: police.hu   Lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság egy 70 éves...
2021.01.21 17:47
Egy nap alatt négy őzt gázoltak el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - közölte a rendőrség csütörtökön a honlapján, ahol a járművezetőktől azt kérték: fokozott óvatossággal vezessenek, és ahol a vadveszélyt tábla is jelzi, lassítsanak. Különösen a kora reggeli és az esti órákban nagymértékű vadmozgásra...
2021.01.21 10:46
A megye rendőri szervei 2021. január 20-án két férfit az ideiglenes távoltartó határozat szabályainak megszegése, míg további egy-egy személyt tiltott prostitúció, illetve tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt vettek őrizetbe. A szabálysértőket a rendőrök 72 órán belül bíróság elé...
2021.01.21 06:13
A Miskolci Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát.   Kifosztás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy helyi 58 éves nővel szemben. A gyanúsított 2020. június 24-én délután, Miskolcon a Baross Gábor utcában egy...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

A covid-os betegek otthoni ápolása

2020.12.18 16:39
A covidos betegek otthoni ápolása Tanácsok a Pécsi Tudományegyetemről Hasznos videó! Tekintse meg!   Milyen gyógyszerekkel csillapítsunk lázat koronavírus esetén? Szedjünk-e vitaminokat, köhögésre gyógyszert covid alatt? Szabad-e párásítani, illóolajat használni? Szedjünk-e vérhígítót?...

Hírek, aktualitások

2021.01.22 16:07
Van egy statisztikai adatsor, amelyet Magyarország évek, évtizedek óta vezet, de legalábbis az élbolyban halad: az öngyilkosságot elkövetők számában. Habár a helyzet sokat javult a '80-as évekhez képest, még mindig rengetegen választják ezt az utat,...
2021.01.22 15:29
Az első ünnepség 1989. január 22-én volt. A miskolci táblát 1997-ben állították a Széchenyi utca 38. szám alatt. Évtizedek óta emlékeznek meg tehát a Kölcsey-emléktábla előtt a magyar kultúra napjáról. Az idei év sem maradt ki a koszorúzások...
2021.01.22 13:35
Az orosz vakcina beszerzése örömteli hír, a szennyvízminták alapján pedig kedvező a vírus terjedésének prognózisa - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos, aki cáfolta azt is, hogy a dublőre kapott volna oltást.   Az elmúlt napon...
2021.01.22 13:08
Nem mindegy, hogy milyen vércsoportja van az embereknek, hogy mennyire könnyen kapják el a koronavírust. A legjobb helyzetben a 0-ás vércsoportúak vannak, akik esetében sokkal kisebb a fertőzés kockázata, mint a leginkább kitett A-s...
2021.01.22 10:46
„Meg akarják szüntetni az 1-es buszt” – így terjedt el, illetve így terjesztették el egyesek a híresztelést az elmúlt hetekben. A valóságban a városi tömegközlekedés szakemberei az ellenkezőjén dolgoznak: azon, hogy megmenthető és megtartható legyen...
2021.01.22 09:26
Moszkvából jelentkezett be élőben Szijjártó Péter külügyminiszter, ahol egy tárgyalás után Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter társaságában jelentette be, hogy nagy mennyiségű orosz Sputnik V vakcinát vesz...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu