A koronavírus közbeszólt, idén a zászlófelvonás az egyetlen központi esemény a frorradalom évfordulóján

2020.10.23 09:19

Országszerte leróják tiszteletüket valamilyen formában a forradalom évfordulóján, de a járványhelyzet miatt idén általában csak kisebb megemlékezéseket tartanak az önkormányzatok.

 
Reggel katonai tiszteletadás keretében felvonják Magyarország nemzeti lobogóját a budapesti Kossuth Lajos téren. A koronavírus-járvány miatt idén az Országház előtti zászlófelvonás lesz az egyetlen központi esemény az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulóján.
 
November 4-ig megtekinthető az "Emlékképek 1956 – Városi kiállítás". Budapest ikonikus helyszínein korabeli fotók emlékeztetnek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire. 
 
A fővárosi önkormányzat arcképkiállítással tiszteleg az '56-os pesti nők előtt.
 
Szél Bernadett és Hadházy Ákos a nap során autós tüntetést tart Budapesten, az MTVA székházánál. Az esemény leírása arra emlékeztet, 1956-ban is a rádióhoz mentek a forradalmárok.
 
Később a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak szervezésében kezdődik demonstráció. Az egyetemisták és támogatóik a Műegyetem rakpartról vonulnak az Urániához, ahol többek közt egy szimfonikus- és egy ötvenhattagú cigányzenekar közreműködésével tartanak megemlékezést.
 
Országszerte leróják tiszteletüket valamilyen formában a forradalom évfordulóján, de a járványhelyzet miatt idén általában csak kisebb megemlékezéseket tartanak az önkormányzatok. A kormány a Nemzeti Ünnepek és Emléknapok Facebook-oldalán nyújtott tájékoztatást, itt azt írta: a járványügyi helyzetre tekintettel az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett központi események legtöbbje idén elmarad.
 

 

 


Magyarországon 1956 októberében békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó diktatúra és a szovjet megszállás ellen. A rendszerváltozás után összeülő Országgyűlés első ülésnapján, 1990. május 2-án, első törvényében az 1956. évi forradalom és szabadságharc emlékét örökítette meg, október 23-át pedig nemzeti ünneppé nyilvánította, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.
 
forrás: hvg.hu / facebook.com
 
 
 
 
 

Kék hírek

2020.12.02 06:01
A Debreceni Ítélőtábla a vádlottak bűncselekményének minősítését megváltoztatta és azt, társtettesként, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, bűncselekmény elhárítására fogyatékossága miatt képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés...
2020.12.01 10:45
A megye szolgálatban lévő rendőri állománya 2020. november 30-án a távoltartó határozat szabályainak a megszegése, illetve tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt összesen négy főt vett őrizetbe. Az illetékes rendőrkapitányságok a személyi...
2020.12.01 07:38
Átveszi a Zala megyei rendőrség irányítását december elsejével a volt Borsod megyei főkapitány, Vereckei Csaba dandártábornok. A rendőrség honlapjáról kiderül, a Zala megyei főkapitányt, Sipos Gyula vezérőrnagyot – a szolgálat felső korhatárának...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Hírek, aktualitások

2020.12.02 11:38
Az Európai Néppárt aláírásgyűjtést indított a frakción belül azért, hogy Deutsch Tamást kizárják soraikból egy megjegyzése miatt, amivel a Gestapo és az ÁVO gondolatrendszeréhez hasonlította Manfred...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu