A keleti piacok lassan már magukhoz térnek

2020.03.25 17:40

Megérzi a világjárvány okozta válságot a hazai borágazat is.

Dr. Molnár Péter
a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke
 
Dr. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke azt mondta, a boreladás három hazai lábából kettő, vagyis a borturizmus, valamint az éttermi értékesítés szinte teljesen leállt, egyedül az áruházláncok és a kiskereskedelem viszik a borokat. Az exportban tapasztalható folyamatok azonban azt mutatják, hogy kezd újjáéledni a keleti piac, vagyis ismét rendelnek borokat Kínába és Dél-Koreába is. A régi rendelésállomány visszaépülése a járvány előtti szintre viszont borítékolhatóan hosszú folyamat lesz – mondta. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a tokaji borok jelentős része már interneten keresztül, kiszállítással is rendelhető.
 
Közös gondolkodás
 
Kérdésünkre dr. Molnár Péter elmondta azt is, hogy már elküldték a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) azokat a javaslatokat, amikkel véleményük szerint stabilizálni lehet a szőlő- és borkészítés gazdasági oldalát. Mint mondta, a bevételkieséssel szemben ott állnak azok a kiadások, amelyek a szőlőműveléshez, valamint a borok palackozásához, a pincék kezeléséhez köthetők. Kiemelte: az enyhe tél miatt várhatóan a növényvédelemre kell a szokottnál jobban összpontosítani, hiszen a kártevők nagy része nem pusztult el. Ezek mind komoly anyagi forrást igényelnek. A borvidékektől összegyűjtött anyagot összefoglalva a HNT juttatja el az Agrárminisztériumhoz. 
 
Az elnök kiemelte: Tokaj-Hegyalján változó, hogy a jelenlegi helyzet mennyire viseli meg anyagilag a termelőket és a borászatokat. Véleménye szerint elsősorban a családi pincészetek a kisebb tőkeerejük miatt vészelhetik át nehezebben a krízist, mint a komolyabb anyagi hátterű, nagyobb cégek. Ezért fontos, hogy összefogáson alapuló szakmai elképzelések érvényesüljenek, amelyek segítik a borászatot a nehéz időszak átvészelésében – tette hozzá dr. Molnár Péter.
 
Bódisz Attila 
boon.hu
 
 
 
 
 
 

Kék hírek

2020.04.03 10:58
A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság szolgálatban lévő rendőri állománya 2020. április 2-án hozzátartozók közötti erőszak miatt egy férfival szemben alkalmazott ideiglenes megelőző távoltartást. korábbi felvétel   Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt huszonnégy órában egy személyi...
2020.04.03 07:31
Kíváncsiak voltunk, csökkent-e a bűncselekmények száma a járvány idején és azt megelőzően. Baleset utáni helyszínelés...   Fotó: boon.hu   Alaposan felborította az élet minden területét a koronavírus miatt kialakult helyzet hazánkban. Kíváncsiak voltunk rá, miként alakult a...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu