„A járványt nem akkor kell megfogni, amikor a hullák már az utcán fekszenek” – óvintézkedéseket sürget Falus Ferenc

2021.09.14 19:04

Falus Ferenc szerint az elmúlt 10 napban megduplázódott a koronavírusos megbetegedések száma és egyre többen kerülnek kórházba. Rusvai Miklós úgy látja: egyre gyorsul a járvány és a számok tovább fognak nőni, amit a szennyvízben mért koronavírus koncentrációja előre is jelez. Az elmúlt egy napban 246 új beteget regisztráltak és 4-en haltak meg.

 

 
Nagyon sokan, 300-an vannak kórházban és 43-an lélegeztetőgépen. Rusvai Miklóst meglepték az adatok, de reméli, hogy csak egy kiugró adatról van szó és nem ez lesz a tendencia. A virológus az ATV Start című műsorában azt mondta: várhatóan októberben fog meredeken emelkedni a megbetegedések száma, de az elmúlt 1-2 hétben is fokozatosan nőtt a fertőzöttek száma. „Egy hét alatt 30 százalék növekedés, ez nagy valószínűséggel gyorsulni fog a következő hetekben” – vélekedett a szakértő.
 
A szennyvízminták koronavírus koncentrációja is ezt jelzi: Budapesten, Győrben és Kaposváron növekedést mértek a szakemberek, míg csökkenés tapasztalható több budapesti agglomerációs településen, például Biatorbágyon, Szigetszentmiklóson vagy éppen, Budakeszin. Ugyanez a helyzet Kecskeméten, Pécsen és Szombathelyen.
 

Közben Merkely Béla a Spirit Fm-en azt mondta: a fiataloknak is oltakozniuk kellene, de a 12 év alattiak oltásával ő még várna, mert még nincs adat arról, melyik a legjobb vakcina számukra. Másoknak viszont nincs min gondolkozni, a Semmelweis Egyetem rektora szerint ugyanis nincs reális esélye, hogy a nyájimmunitás segítségével védekezzenek azok, akik nem oltották be magukat.
 
 
 

Falus Ferenc úgy számol: 10 nap alatt megduplázódott a fertőzöttek száma, ezért elengedhetetlen lenne az oltás mellett a maszkhasználat és a távolságtartás.
 
Én ezt nagyon helytelennek tartom, hogy nincs központi utasítás. A járványt nem akkor kell megfogni, amikor a hullák már az utcán fekszenek, hanem az első megbetegedések után kell az intézkedéseket meghozni” 
 
– vélekedett a volt országos tiszti főorvos.
 
Úgy véli, nagy veszélyben vannak az iskolák is: egyre több osztályban állnak át online oktatásra, hiszen elég egyetlen fertőzött a 10 napos kényszerszünet elrendelésére.
 
atv.hu
 
 
 
 
 

Kék hírek

2021.09.23 10:13
A megye rendőri szervei 2021. szeptember 22-én engedély nélküli vezetés, illetve tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt összesen két főt...
2021.09.22 13:04
A balesetben egy személy sérült meg könnyebben.  Fotó: Juhász Ákos   Két autó ütközött össze szerdán délben a Kis-Hunyad és a...
2021.09.22 10:13
A Kazincbarcikai és a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság 2021. szeptember 21-én engedély nélküli vezetés, illetve tulajdon elleni szabálysértés...
2021.09.21 16:10
A Tiszavíz Vízerőmű Kft. kiskörei telephelyén az egyik turbina tervezett, éves karbantartása során történt robbanás hétfőn – közölte az MVM kedden az...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu