A Janssen vakcinájából elég egy adag

2021.02.28 08:21

Belátható időn belül engedélyezhetik a Janssen oltását is, amiből a magyar kormány is több mint négymillió adagot kap. Várhatóan március közepén engedélyezhetik az EU-ban. A terméket a lényegesen nagyobb anyavállalat miatt a Johnson & Johnson oltásának is hívják.

A Janssen (Johnson & Johnson) védőoltás ampullája
 
Az USA-ban napokon belül engedélyezhetnek egy új, koronavírus elleni oltást. Ezt ízlés szerint lehet a Janssen vagy a nagy, amerikai cégre utalva Johnson & Johnson termékének is nevezni. Előbbi ugyanis leányvállalata az utóbbinak.
 
A nevénél érdekesebb azonban, hogy mit tud. A termék adatai és teszteredményei nyilvánosak, mindent egybevéve 66 százalékos a hatásossága. 84 százalékkal véd meg a súlyos betegségtől, az enyhébb lefolyású fertőzésekkel együtt számolva jött ki a 66 százalék minden korcsoportra.
 
Nagy előnye, hogy egy oltás is elég belőle, és 10 dolláros (nagyjából háromezer forintos) piaci árával az olcsóbb oltások közé tartozik. A 40 ezer fős harmadik fázisú teszt során senki nem halt meg, aki kapott az oltásból, illetve az oltás után kezdődő 28 napos időszakban senkit nem kellett kórházba vinni.
 
A Janssen oltása típusát tekintve olyan, mint az AstraZeneca terméke, azaz egy vektoralapú vakcina. A vektor itt azt jelenti, hogy egy replikálódásra képtelen másik vírushoz hozzáteszik a mostani járványt okozó vírus egyik jellegzetes tüskefehérjéjét. Ezt felismeri a szervezet, és antigént fog termelni akkor is, amikor az igazi, veszélyes víruson lévő tüskefehérjével találkozik.
 
Az EU-ban március közepére engedélyezhetik, várhatóan áprilistól találkozhatnak vele a fogyasztók. Ebből az oltásból 200 milliót vett az Európai Unió, még 200 milliós opcióval. Magyarország ebből csaknem 4,4 millió adagot fog kapni.
 
Havonta 12 millió dózisnyi Janssen termék legyártásába itt is be fog segíteni a Sanofi. A nagy francia gyógyszercégnek ugyanis nem sikerült elég megbízhatóra a saját oltása.
 
A Janssen oltásai bár kicsit később készültek el, mint a főbb, ellenőrzött versenytársaiké, viszonylag olcsó áruk miatt a fejlődő országoknak is nagy segítséget jelenthetnek. Az ENSZ kapcsolódó programja, a COVAX 500 millió adagot foglalt le ebből a termékből.
 
szabadeuropa.hu
 
 
 
 
 

Kék hírek

2021.04.14 10:13
A 37-es számú főúton 2021. április 14-én 1 óra után Gesztely irányából Miskolc felé közlekedett személyautójával egy külföldi állampolgár.  Fotó: police.hu   Az elsődleges információk szerint a férfi a haladása során nem az...
2021.04.13 10:11
A Miskolci Rendőrkapitányság egyenruhásai 2021. április 12-én járművezetés az eltiltás hatálya alatt szabálysértés elkövetése miatt egy főt vettek szabálysértési őrizetbe. Az illetékes rendőrkapitányság a személyi szabadságában korlátozott férfit...
2021.04.12 19:52
Belenyúlt egy rosszul megszerelt hosszabbítóba egy kilenc hónapos kisfiú Taktaharkányban, megrázta őt az áram. illusztráció   Áram rázta meg azt a kilenc hónapos kisbabát, aki egy hibásan működő hosszabbítóhoz nyúlt hozzá...
2021.04.12 10:15
Az Encsi Rendőrkapitányság egyenruhásai 2021. április 11-én garázdaság szabálysértés elkövetése miatt egy főt vettek szabálysértési őrizetbe. Az illetékes rendőrkapitányság a személyi szabadságában korlátozott férfit hetvenkét órán belül állítja...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu